11:14
Вибираємо ковролін правильно

З настанням холодної пори року, кожен господар будинку починає замислюватися про підлогове покритті. Підлога, покрита лінолеумом або плиткою, навряд чи додасть будинку тепла і все-таки змусить вас надягати тапці або теплі шкарпетки. Звичайно ж, вихід є, скажете ви, - це "тепла підлога", проте не всі можуть, в силу різних причин, собі це дозволити. Тому, в даній ситуації, ми порадимо вам ковролін.

У цій статті ми будемо вибирати ковролін для будинку, а також розберемося в його складі і різновидах.

Для початку розберемося, з чого ж складається ковролін. Якщо зробити зріз матеріалу, то можна побачити такий склад: ворс, основа у вигляді первинної підкладки, вторинна підкладка і як правило, латекс.

Основною характеристикою ковроліну, є така складова частина, як пряжа, яка використовується при його виготовленні. Зазвичай ковролін виробляється з натуральних і синтетичних ниток. На ринку можна зустріти ковроліни з вовни, або суміші вовни з іншими складовими.

Ковролін з вовни

Ковролін з вовняної пряжі відрізняється відмінним захистом від води, пружністю, і легкістю при збиранні. Однак, такий рід підлогового покриття, має низьку зносостійкість і високу вартість.

Як же відрізнити натуральний ковролін з вовни, від синтетичних аналогів? Все дуже просто. Спробуйте підпалити волосок ковроліну. Натуральний продукт буде тліти, а синтетика плавитися.

Тепер розглянемо синтетичні підлогові покриття. Основним видом волокон з синтетики, які входять до складу ненатурального ковроліну, є нейлон (поліамід), олефин (поліпропілен), поліестер і поліакріл.

Нейлоновий ковролін

Ковролін з нейлону, є одним з найбільш якісних видів підлогового покриття, в сегменті ковроліну. Такий ковролін дуже м'який, не вицвітає, не залишає слідів від меблів, так як ворс практично не мнеться. Так само ковролін з нейлону дуже податливий при чистці та догляду. Зазвичай таке підлогове покриття служить дуже довго, в середньому близько 10 років. Однак ціна на такий різновид ковроліну, відповідно висока, тому якщо це для вас є проблемою, то можна розглянути варіант ковроліну з акрилу та поліестеру. Таке покриття прослужить вам близько 7 років. Жорсткість і синтетичний лиск такого матеріалу, трохи гірші, ніж у нейлонового.

Ковролін з олефина

Цей різновид ковроліну, привертає увагу тільки своєю поширеністю і низькою ціною. Такого роду покриття, прослужить вам не більше 5 років, а характеристики і якість навряд чи порадують.

Ковролін з терклона і супріма

Останніми технологіями у виробництві ковроліну є використання таких матеріалів, як терклон і супрім, які пройшли спеціальну високотехнологічну обробку, що дозволяє кратно збільшити зносостійкість підлогового покриття. Ковролін з даного виду матеріалів відрізняється своєю м'якістю і схожий, за своїми якостями на натуральний ковролін з вовни.

Різновид ковроліну за текстурою

В даний час виробництво ковроліну поділяють на три основних види:

  • тканий ковролін;
  • тафтинговий ковролін;
  • голкопробивний ковролін.

Тафтинговий ковролін

Виробництво тафтингового ковроліну має на увазі під собою, вкладання нитки в основу матеріалу за допомогою голки на клейову основу. Тафтингова технологія дозволяє створювати ковроліни з різним покриттям (петлевий, ворсове і т.д.).

Петлевий ковролін

Особливість петлевого ковроліну, полягає в тому, що нитка кріпиться до основи у формі петлі. Такого роду кріплення надає покриттю велику жорсткість та зносостійкість. Зазвичай таке покриття застосовують для офісів, коридорів і кабінетів.

Шляхом зміни величини і кольору нитки, технологи здатні добиватися красивих і об'ємних декорацій на підлоговому покритті. Основним недоліком такого роду ковроліну є складність його збирання та обслуговування.

Ворсовий ковролін

Ворсовий ковролін, відрізняється від петлевого, тим, що покриття складається з рівного ворсу, що надає ковроліну певну м'якість. Ворсові ковроліни поділяються на:

  • коротковорсові (довжина близько 2-3мм);
  • середньоворсові (довжина близько 3-5мм);
  • довговорсові (довжина понад 5мм).

Голкопробивний ковролін

Цей різновид ковроліну більше призначений для громадських приміщень, ніж для будинку. Голкопробивний ковролін відрізняється своєю високою зносостійкістю, що обумовлено технологією його виробництва. Ворс на такому ковроліні практично відсутній. До основних переваг голкопробивного ковроліну можна віднести низьку вартість, хорошу звукоізоляцію, нескінченну зносостійкість і простоту в прибиранні.

Вибір ковроліну

При виборі ковроліну, обов'язково зверніть увагу на його забарвлення. Самий дешевий і непрактичний спосіб забарвлення - це друк за допомогою шаблону. В даному випадку ворс ковроліну фарбуватися не буде. Найбільш оптимальним варіантом буде, або ковролін з кольорової нитки, або з пофарбованою ниткою.

Також при придбанні ковроліну зверніть увагу на щільність ворсу. Чим щільніше один до одного ворс, тим ковролін більш зносостійкий і відповідно дорожче коштує.

Завжди намагайтеся купувати ковролін з підкладкою, не економте на цьому доповненні. Найбільш якісний ковролін, випускається в таких країнах, як Німеччина, Нідерланди, США, Бельгія і т.д.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1570 | Додав: abel | Теги: ковролін, вибір ковроліну, ковролин | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]