22:44
Виплутуйтеся самі: Дерипаска не зміг стягнути з "Олімпбуд" 3,17 млрд рублів за збитки при будівництві в Сочі
Олегу Дерипасці не вдається перекласти на російську державну корпорацію "Олімпбуд" свої витрати, понесені на будівництві олімпійського порту в гирлі річки Мзимти. Суд визнав неправомірними вимоги структур бізнесмена про компенсацію 3,17 мільярда рублів, залучених в ВЕБе, пише російська газета. Банк, у свою чергу, вимагає повернути кредит через суд.

Арбітражний суд Краснодарського краю відмовився задовольнити позов ТОВ "Порт Сочі Імеретинський" (ПСІ), що входить до холдингу "Базел", до "Олімпбуду" про стягнення упущеної вигоди. ПСІ подав відповідний позов в минулому травні. Таким чином компанія Дерипаски спробувала компенсувати витрати на будівництво порту в гирлі річки Мзимти, який планувалося використовувати для транспортування вантажів для олімпійських проектів з подальшим перепрофілюванням в марину.

Порт обійшовся забудовникові в 6 мільярдів рублів, з яких 2 мільярдами рублів були власні кошти ПСІ, а 3,8 мільярда рублів - виданий ВЕБом кредит. Передбачалося, що кредит буде погашений за рахунок доходів від експлуатації порту з урахуванням запланованого вантажопотоку. Проте обсяг перевалки через порт виявився в п'ять разів меншим. Це багато в чому пояснюють тим, що в грудні 2009 року, коли порт вже був майже готовий, стався потужний шторм, який буквально змив причали в море, і майже готовий порт пішов на дно.

Перепрофілювання збиткового порту під марину теж виявилося під питанням, оскільки аналогічний проект влада дозволила реалізувати в районі морського вокзалу Сочі державному "Совкомфлот".

Представник ПСІ повідомив газеті, що компанія планує оскаржити рішення Арбітражного суду Краснодарського краю.

Тим часом ВЕБ планував розглянути можливість реструктуризації виданого ПСІ кредиту на засіданні наглядової ради на початку жовтня. Але в середині місяця Арбітражний суд Москви зареєстрував два позови ВЕБа на 5,025 мільярда рублів кожен до ПСІ, "Олімпбуд" і ТОВ "Імеретинська стивідорна компанія", яке було другим поручителем по кредиту. Розгляд позову ВЕБа заплановано на 2 і 6 грудня.

Нагадаємо, Олег Дерипаска був у числі найбільших олімпійських забудовників, які навесні цього року направили колективний лист віце-прем'єру РФ Дмитру Козаку з проханням надати фінансову підтримку їхнім олімпійським проектам: субсидувати не менше половини ставки кредиту ВЕБа, створити в Сочі особливу економічну зону і продовжити пільгову ставку оренди федеральної землі в Сочі на 49 років - інакше, за їхніми словами, не заповнити понесені витрати. Проте влада поки пообіцяли тільки моральне заохочення у вигляді орденів пунктуальним забудовникам.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість зірок | Переглядів: 1478 | Додав: admin | Теги: олімпбуд, Дерипаска | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]