17:20
Власники котеджів під Києвом переїжджають у хрущовки, бо не в змозі утримувати приватні будинки

Через те, що господарі не можуть доглядати за дорогою нерухомістю і шукають більш дешеве житло, будинки під Києвом подешевшали, але покупців небагато. За останній рік ціна на квадратний метр впала на 13%, до 890 дол за кв м, пише "Сегодня".

Три будинки в Бориспільському районі родина Ольги та Миколи Котенків побудувала три роки тому. "В один будинок перевезли батьків, другий будували для себе, третій для дітей. Поки обробляли батьківський дім, зрозуміли, що ще два будинки по сусідству не потягнути - і меблі, і матеріали подорожчали, ще потрібно платити за комунальні послуги, які тягнуть до 8000 грн. Крім того, постійно щось ламається - то насоси, то електрика пропадає, хоча ми поставили свою підстанцію. Півроку тому виставили один будинок на продаж, але охочих немає, хоча ми готові торгуватися", - скаржаться кияни.

В елітній Кончі-Заспі зараз будівництво теж завмерло. Цілі котеджні містечка стоять недобудовами, по дорозі на дамбі будівельна техніка проїжджає рідко.

"Тут будівельники тепер заробляють лише на внутрішніх ремонтах. Готівки мало, тому доводять до розуму тільки те, що куплено раніше", - розповіла ріелтор Анна. У першу чергу хочуть позбутися будинків за 150-200 тисяч доларів у невеликих селищах поблизу Києва.

"Раніше клієнти просили продати їхню квартиру і підібрати будинок, а зараз навпаки: хочуть позбутися будинку, готові поступатися, і за ці гроші купують квартири. Тому що доглядати й обслуговувати будинок дорого, грошей немає. Ринок нерухомості переповнений котеджними містечками, таунхаусами, а попит падає", - каже ріелтор Анастасія Наконечна.

Є й такі, хто вклав у майбутній будинок останні кошти, продав квартиру в надії, що ось-ось переїде на фазенду. А тепер добудувати не може і готовий продати недобуд за будь-які гроші, аби вистачило на квартиру, навіть якщо це хрущовка в хорошому стані.

Експерти вважають, що падіння цін на будинки триватиме ще не менше двох років.

"Ціни будуть падати плавно, по 10-15% на рік, якщо не оживе іпотека. Пропозиції про продаж збільшуються ще й тому, що ті, хто будував свої будинки п'ять років тому і більше, тепер зрозуміли, що такі величезні площі по 350-400 кв м їм не потрібні. Часом господарі навіть не піднімалися на третій поверх свого будинку. Половина зрозуміла, що камін, баня, лазня - це надмірності, якими вони користуються раз на рік. Як і величезний гараж, куди машину практично не заганяють, а зберігають всякий непотріб. А все це потрібно обслуговувати", - говорить експерт із нерухомості Ярослав Цуканов. Такі господарі намагаються позбавитися від своїх величезних будинків і переїжджають в скромні квартири.

Зазначимо, що власники котеджів платитимуть за послуги ЖКГ ще більше, оскільки за дорученням президента України до кінця поточного року тарифи на житлово-комунальні послуги в усіх регіонах України будуть приведені до економічно обґрунтованого рівня.

Для більшості громадян це означає саме подорожчання, оскільки на сьогодні тарифи, які населення платить за комуналку, покривають собівартість затрат лише на 60%. Решта 40% - це близько 7 млрд грн, які треба якось погашати і яких у бюджеті немає, повідомив виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик.


За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Переглядів: 2071 | Додав: adminA | Теги: приватні будинки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]