12:44
З яких етапів складається купівля будинку?

Етапи купівлі будинку

На сімейній раді ви нарешті прийняли рішення переїхати за місто, але не поспішайте пакувати речі і розсилати запрошення на новосілля родичам і друзям. Купівля будинку процес не швидкий і вимагає ретельної підготовки. Давайте спробуємо розділити його на декілька етапів.

Підготовчий етап

Звичайно, прийняття рішення про покупку будинку це вже практично півсправи. Тепер залишається визначитися з бюджетом і вибрати безпосередньо сам будинок з земельною ділянкою. Найчастіше покупець погано уявляє собі, який будинок йому хочеться: великий котедж з величезним садом, затишний будиночок, загублений в лісовій глушині, або одноповерхова будівля з великим городом. Для того, щоб визначитися, потрібно переглянути оголошення про продаж нерухомості у мережі інтернет. Найкраще заходити на найпопулярніші сайти. Серед трьохсот п'ятдесяти оголошень про продаж заміських ділянок ви легко відшукаєте свій будинок мрії. Докладну інформацію про сайт, його роботі та операціях з нерухомістю можна прочитати на сторінці у вікіпедії.

Етап огляду

Не зациклюйтеся тільки на одному будинку. Постарайтеся оглянути якомога більше об'єктів нерухомості. Буває так, що фотографії для оголошення робив професійний фотограф, який зумів зафіксувати тільки найкращі сторони заміського будинку. А реальність може виявитися не настільки райдужною, як гарна картинка. Тому витратьте час і сили, щоб об'їхати за пару місяців не менше десяти будинків. При огляді записуйте в блокнот всі плюси і мінуси ділянки, робіть фотографії або ескізи. У підсумку вам буде легше згадати всю переглянуту нерухомість і вибрати найкращий будинок.

Документальний етап

Якщо потрібний будинок обраний, то можна починати готуватися до операції. Варто відзначити, що це найважливіший етап, тому поставтеся до нього максимально відповідально. Помилка в документах може затягнути процес оформлення будинку, а так само привести до визнання угоди недійсною. В першу чергу необхідний пакет документів повинен зібрати покупець:

  1. Паспорт. Оскільки паспорт - це основний документ при оформленні угоди купівлі-продажу, необхідно перевірити, чи вчасно вклеєні в ньому всі фотографії і тільки після цього робити копії всіх сторінок. Якщо дружина теж приймає участь в угоді, то знадобляться копії та її документа. В іншому випадку дружина повинна написати у нотаріуса дозвіл на придбання об'єкта нерухомості.
  2. Ідентифікаційний код.
  3. Свідоцтво про укладення шлюбу.
  4. Довідка згідно з формою №3.

Продавець зі своєї сторони теж повинен представити документи згідно зі списком:

  1. паспорт та його копію (надає сам продавець і його дружина);
  2. дозвіл на продаж будинку від другої половини (у випадку, якщо дружина не бажає приймати особистої участі в угоді);
  3. свідоцтво про укладення шлюбу;
  4. свідоцтво про народження дітей (якщо вони є власниками житла);
  5. документи, що підтверджують право власності на будинок;
  6. технічний паспорт на об'єкт нерухомого майна;
  7. оцінка житлового будови експертами.

У деяких випадках збір документів може затягнутися більш ніж на місяць.

Етап обов'язкових оплат

Після того, як будинок обраний, і всі документи з обох сторін виявилися в порядку, будьте готові оплатити витрати, пов'язані з придбанням вашої нової нерухомості.

В першу чергу необхідно оплатити послуги нотаріуса, який буде займатися перевіркою будинку на юридичну "чистоту". Він замовить виписки з Держреєстру, оплата яких теж лягає на плечі покупця.

Далі займіться відкриттям рахунку, з якого ви будете переводити гроші за будинок продавцю і не забудьте про те, що відсоток від суми повинен бути перерахований до Пенсійного фонду.

Якщо для завершення угоди, ви плануєте скористатися послугами ріелторів, то внесіть і цю суму в графу своїх витрат.

Етап укладення договору купівлі-продажу

На цьому етапі продавець і покупець виходять на вчинення правочину і оплату покупки. Договір купівлі-продажу повинен містити повну інформацію про операції та її нюансах. Краще всього, якщо складанням договору займається професійний юрист. Тоді можна бути точно впевненим в тому, що документ не містить ніяких "підводних каменів".

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1592 | Додав: admin | Теги: купівля будинку | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]