10:32
За комунальні борги можуть відібрати єдину квартиру


Урядові експерти запропонували радикальний спосіб боротьби з комунальними боргами - позбавляти єдиної квартири, якщо борг перевищить 5% ринкової вартості житла. Відповідний законопроект, який передбачає внесення змін до Житлового кодексу та інших законів, був опублікований на сайті Мінрегіону, який вже поспішив відхреститися від суворого документа. "Заголовки.ru" приводять огляд свіжих газет на цю тему.

Новий законопроект допускає конфіскацію за борги з оплати житла, комунальних послуг, внесків на капремонт. Кредитором можуть бути організація, що надає послуги або надає ресурси, керуюча компанія, ТСЖ.


Вимога про звернення стягнення на житло має бути пропорційна розміру боргу. Суд може визнати вимогу невідповідною, якщо борг менше 5% від ринкової вартості житлового приміщення (його частини), яка визначається на підставі незалежної оцінки, говорить законопроект. Суд може відхилити позов, якщо боржник в змозі розплатитися за боргами або стягнення можна звернути на інше його майно.

Прес-служба Мінрегіону стверджує, що законопроект розробляло не відомство, а група експертів під керівництвом виконавчого директора НП "ЖКГ розвиток" Андрія Чибиса. Мінрегіон проект не підтримує, а повісив документ, щоб запустити суспільну дискусію, що випливає з прес-релізу, опублікованого напередодні пізно ввечері.

За словами Чибиса, захід спрямований проти людей, які не мають доходів, і тих, хто інвестує в покупку нерухомості, але не вважає за потрібне оплачувати комунальні послуги, пишуть "Ведомости". Газета нагадує, що зараз Цивільний процесуальний кодекс дозволяє забирати єдине житло тільки при іпотечному боргу.

Переселяли б, та нікуди

Як додає РБК daily, стягнення житла - міра крайня. Таке покарання має застосовуватися тільки в тому випадку, якщо інших джерел для виплати боргу у власника немає. Плюс до всього після підтвердження судом заборгованості у власника є три місяці, щоб виконати рішення суду. А саме вилучення квартири може бути відкладено арбітрами на рік у тому випадку, якщо сума боргу не перевищує вартості самої нерухомості.

Якщо справа все-таки доходить до вилучення нерухомості, то початкова ціна продажу квартири боржника на публічних торгах не повинна бути менше 80% вартості, позначеної оцінювачем, йдеться в документі. Після продажу власнику може дістатися різниця між сумами угоди і боргу (якщо вона є). У разі якщо боржник взагалі залишається без квартири, то він може стати в чергу на соціальне житло. А під час очікування черги виселений громадянин може пожити і в маневреному фонді, пропонують експерти Білого дому.

На даний момент стягнути єдине житло можна тільки в тому випадку, якщо надається інше - із соціального найму. Однак за фактом маневреного фонду немає, у регіонів немає грошей на створення таких фондів, попереджають експерти.

У Москві такий борг доведеться "збирати" більше 5 років

За даними Інституту економіки міста, обсяг комунальних платежів становить близько 1,5 трлн рублів на рік. Малозабезпечені громадяни платять акуратно, тому що мають субсидії, міркує директор напрямку міського господарства Інституту економіки міста Сергій Сиваєв.

Виходячи з ринкової вартості житла в Москві і Санкт-Петербурзі 5%-ний борг за послуги ЖКГ власник квартири в цих містах буде збирати не менш 5-7 років. Захід може торкнутися власників квартир в інших регіонах. Наприклад, за даними Мінрегіону, 1 кв. м в Саратовській області коштує 23 750 рублів, таким чином, загроза втратити квартиру в 60 кв. м може виникнути, якщо накопичувати борг 1,5-2 роки. Ці розрахунки актуальні також для Костромської, Івановської і Тульської областей.

Підвищення платіжної дисципліни в ЖКГ

Газета "Комерсант" звертає увагу на ще одне нововведення законопроекту. Проект пропонує ввести до Житлового кодексу "комбінований" спосіб управління - з можливістю прямих розрахунків з ресурсопостачальними організаціями (РСО).

Зараз прямі розрахунки з ресурсопостачальними організаціями (РСО, постачальниками тепла, електроенергії, холодної води та послуг водовідведення) можливі при безпосередньому управлінні будинком, рішення про укладення такого договору приймається загальними зборами мешканців.

Згідно з проектом, постачальники ресурсів отримають право скликати загальні збори мешканців і за наявності у посередників двомісячного боргу вимагати від мешканців плати напряму - а також відмовитися від виконання договору.

"Масових виселень не буде"

Андрій Чибис на питання "Комерсанта" про законопроект пояснив: "Ми посилюємо відповідальність керуючих компаній і постачальників послуг ЖКГ перед споживачами, але необхідно розвивати і зворотний механізм. Неплатники - це не пенсіонери, а маргінали, яких 3-4% по країні, і інвестори , що купують житло як актив. У нових будинках їх до 40%, і сусіди змушені платити за них в очікуванні, коли ті розплатяться з боргами ".

За словами Чибиса, "масових історій з виселенням не буде, але привчати власника відповідати за своє майно необхідно". Конфлікту ж з позицією КС в НП не бачать: "КС керується законом. Не можна було вилучати єдине житло, якщо воно в іпотеці, але тепер можна. Для цього ми і пишемо поправки". Але питання, за його словами, поки не вирішено, а лише обговорюється.

За рік "комуналка" подорожчала на рекордні 25%

Вартість житлово-комунальних послуг у Росії за рік зросла на 25%. Експерти звинувачують у цьому керуючі компанії і одночасно прогнозують на найближчий час значне зростання цін на основні продукти харчування.

"Ми зафіксували рекордні показники, - заявив відповідальний секретар робочої групи з агропромислового комплексу та продовольчих ринків Громадської палати Олександр Чернов. - Це дуже небезпечна ситуація, яка, безумовно, заслуговує уваги уряду".

На думку експерта, вся справа в накрутках керуючих компаній - їх ніхто не контролює і вони, відчуваючи свою безкарність, підвищують ціни за своїм бажанням.

За даними нового дослідження Громадської палати РФ, вартість ЖКП у березні виросла всього на 0,2%. За опалення, воду, світло, утримання і ремонт, вивезення сміття в середньому росіяни платили 3900 рублів. Найдорожче "комуналка" як і раніше обходиться жителям Хабаровська (6,6 тисячі рублів), в два рази дешевше вона в Уфі, Воронежі й Омську (від 2814 до 3303 рублів).

Медведєв підписав розпорядження проти різких стрибків плати за послуги ЖКГ

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав розпорядження, яким продовжив до липня можливість для влади суб'єктів Російської Федерації прийняти рішення про порядок оплати споживачами комунальної послуги з опалення.

Як повідомляє прес-служба уряду, документ підготовлений Федеральною службою по тарифах з метою недопущення різкого та необгрунтованого зростання плати громадян за комунальні послуги в 2013 році.

Органи державної влади суб'єктів Російської Федерації раніше були наділені правом прийняти до 15 вересня 2012 одне з таких рішень:

- Встановити порядок оплати споживачами комунальної послуги з опалення рівномірно за всі розрахункові місяці календарного року;

- Встановити порядок розрахунку розміру плати за комунальну послугу з опалення, передбачений правилами, що діяли станом на 30 червня 2012

"Підписаною Постановою передбачається продовжити термін прийняття зазначених рішень до 1 липня 2013. Також у документі передбачена можливість перегляду нормативів споживання комунальних послуг з 1 січня 2013 року, що дає можливість перерахунку завищених платежів громадян за комунальні послуги, вже нарахованих раніше", - повідомляє прес -служба уряду.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 2600 | Додав: adminA | Теги: квартира, комунальні борги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]