12:22
За п'ять років в Москві народилось більше 4000 нових комуналок, хоча з ними намагаються боротися

Понад чотири тисячі нових комунальних квартир утворилося в Москві за останні п'ять років в результаті самостійного розділу громадянами житлової площі. Про це повідомляє російська преса з посиланням на дані столичного департаменту житлової політики і житлового фонду.

Зокрема, нові комуналки утворюються в результаті "розлучення і розділу майна, оформлення угод у порядку, встановленому цивільним законодавством", йдеться в матеріалах департаменту.

При цьому частка комунальних квартир від загальної кількості житлових приміщень в Москві становить всього 2%, а на вторинному ринку житла вони займають 1%. Однак повністю комуналки навряд чи зникнуть зі столичного житлового фонду в найближчі роки - ні експерти, опитані російською пресою, ні представники мерії міста не наважуються назвати термін, в який може перестати існувати цей привид радянських житлових реалій.

Як пояснюють в департаменті житлової політики столиці, чинне законодавство в Москві дозволяє москвичам, що стоять у черзі на житло, зберігати за собою кімнату в комуналці навіть при поліпшенні їх житлових умов, що в свою чергу уповільнює процес скорочення числа комунальних квартир в місті.

Зараз житлова політика зі скорочення комунальних квартир реалізується в рамках міської програми "Житло" на 2012-2018 роки, спрямованої на підвищення комфортності умов проживання в столиці. Однак окремого програмного документа з розселення комуналок в Москві немає, хоча багатьох до сих пір вводить в оману так і не взятий до розгляду проект програми сприяння міста Москви громадянам, які проживають в умовах комунального заселення, на 2011-2013 роки. Тоді передбачалося, що, якщо ситуація буде розвиватися за оптимістичним сценарієм, комуналки зникнуть до кінця 2016 року, а якщо за реалістичним - до кінця 2020 року.

"Сьогодні черга скорочується, але у нас немає якоїсь певної дати закінчення розселення комунальних квартир", - зізналися в прес-службі департаменту житлової політики і житлового фонду Москви.

У 2011 році влада повідомляла про існування в місті 91 тисячі комунальних квартир, після чого нову оцінку кількості подібних об'єктів не проводили. При цьому в департаменті житлової політики уточнили, що щорічно кількість комуналок в Москві скорочується на три тисячі, але з урахуванням появи нових, схоже, озвучена три роки тому кількість подібних квартир не зменшилася.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1893 | Додав: abel | Теги: комунальна квартира | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]