23:02
Заступник мера Хуснуллін, якого блоґери затаврували за фразу про доступне житло в Москві, виправився

Уряд Москви робить все можливе, щоб житло в столиці було доступно для громадян, повідомив журналістам заступник мера столиці Росії з питань містобудівної політики і будівництва Марат Хуснуллін.

"Я офіційно заявляю, що уряд робить все, щоб житло в Москві було доступним. Якщо подивитися СВП, то ми на 231 тисячу (квадратних метрів) збільшили обсяг введення житла, але обсяг фінансування не збільшили за рахунок того, що ми переглянули проектні рішення, витрати, пов'язані з підземними гаражами, провели серйозне зниження вартості за конкурсом", - сказав Хуснуллін, слова якого наводять російські засоби масової інформації.

Чиновник наголосив, що в даний час вартість одного квадратного метра житла за міський бюджет становить 40-50 тисяч рублів, у той час як три роки тому середня ціна була 70-80 тисяч рублів. При цьому з урахуванням інфраструктури вартість одного квадратного метра житла становить близько 80 тисяч рублів.

"Тобто ми робимо все, щоб житло було доступне в першу чергу для тих категорій громадян, які захищені законом і які мають на це право", - наголосив чиновник.

Він додав, що ринкова вартість одного квадратного метра житла в Москві становить 150-160 тисяч рублів, але впливати на цю цифру місто не може, тому що попит на житло в столиці нині величезний. При цьому Хуснуллін зазначив, що в основному попит формується за рахунок приїжджих.

"Ми вважаємо, що близько 30% споруджуваного в місті житла будується і фінансується за рахунок інвестиційного попиту - люди вкладають в це гроші", - зазначив заступник мера.

За його словами, на вартість житла в Москві впливає також і політика Підмосков'я, так як в даний час найбільш дешеве житло знаходиться в Московській області, що приносить Москві серйозні проблеми через маятникову міграцію населення від роботи до дому.

"Тому наше завдання - створювати такі умови, щоб житло максимально наблизити до робочих місць. Наприклад, сьогодні на промислових зонах в чистому вигляді не дозволяється будувати житло, особливо на околицях, так як це буде посилювати тиск на транспорт", - зазначив Хуснуллін.

Нагадаємо, раніше Хуснуллін на московському форумі лідерів ринку нерухомості заявив, що в Москві доступне житло стратегічно неправильно. Він тоді пояснив, що у разі будівництва житла собівартість квадратного метра буде дорівнювати 2-3 тисячам доларів, багато москвичів втратять у капіталізації свого житла, а також до Москви можуть приїхати ще 5 мільйонів осіб.

За ці заяви йому тут же дісталося від видних блоґерів. Зокрема - від Олексія Навального, який написав про "будівельну мафію" в місті і запропонував відправити Хуснулліна у відставку, а також від Антона Носика, який назвав заяву заступника мера "феєричним маренням сивої кобили" і способом "зачистити Москву від вчителів і лікарів".

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1480 | Додав: admin | Теги: марат хуснуллін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]