20:59
Жителі готові до останнього захищати свої багатоповерхівки-самобуди, що розплодилися на грядках Підмосков'я
Багатокілометрові пробки на Мінському шосе, неприбрані вулиці, щільна забудова, натовпи трудових мігрантів - стандартна картина для районів Підмосков'я, що примикають до столиці. Тим не менше для приїжджих купити тут квартиру - заповітна мрія. Близько до Москви, ціни, правда, кусаються, але для тих, хто готовий до ризику, є порівняно недорогі, але, як сьогодні з'ясовується, досить сумний варіант. Про це розповідає "Московський комсомолець".

Квартири в будинках, побудованих на землях, призначених під дачне і індивідуальне будівництво, коштують на порядок дешевше. На них в основному клюють тисячі переселенців з усього колишнього СРСР, але попадаються і росіяни, деякі навіть з інших районів Підмосков'я. Після показаного в прямому ефірі зносу будинку в Нових Вєшках тепер навіть дитина знає, що у цих будинків підмочена репутація. Але за останні 10 років тільки в Новоіванівському побудовано 22 таких об'єкти.

Багатоповерхівки на шести сотках - так їх ще називають в народі. Зараз в місцевому суді по кожному з них йдуть процеси: вердикт судді, як правило, невтішний - знести. Але мешканці не здаються. І навіть загрожують взятися за зброю, захищаючи свої метри.

Гори будівельного сміття, смердючі струмки нечистот, що випливають зі зливних ям, припарковані де попало машини, поламані, загиджені дитячі майданчики - так виглядає селище Новоіванівське в наближеному масштабі.

"Ми сорок років тут живемо, завжди було тихо, спокійно, хоч і траса поруч, - говорить місцева мешканка Марія. - А зараз закриєш на сто замків, і все одно страшно. Бачили, скільки общаг набудували на тому краю селища, ближче до МКАД ? Туди нелегалів автобусами звозять, у них тут перевалочний пункт. Всіх собак нам порізали. Кілька будинків спалили. Страшно жити, хоч все кидай і їдь! Але нікуди ".

"А нам теж нікуди податися, ми все вклали в ці квартири, будемо битися за них до останнього, нікуди не підемо!" - Говорить Юлія С. Вона і ще майже 100 мешканців будинку 57 звернулися в "МК" за допомогою після того, як суд у січні 2013 року виніс рішення про знесення їхнього будинку. Хоча на руках у них була будівельна експертиза і в ній чорним по білому написано, що їх будинок знаходиться в задовільному технічному стані і не має виражених конструктивних порушень.

Подвійна пастка

У кожного з жителів самобуду своя історія. Як вони опинилися в нещасливому будинку, який потрапив під знос? Наприклад, Юліна мама вирішила зробити дочці новорічний подарунок і купила їй у 2009 році однокімнатну квартиру. Поки будинок будувався, місцева влада дивилася на це крізь пальці. Хоча ознаки багатоквартирного будинку не помітити було неможливо: в ньому кілька під'їздів, внутрішнє планування відповідає поділу на квартири. Не викликав у влади питань і той факт, що забудовник, якийсь Швирьов, поділив на 37 частин (стільки квартир у будинку) своє право власності на землю та будинок, а місцева Регпалата все це затвердила. Але, як тільки забудовник продав останню квартиру, відразу почалися візити чиновників з місцевої адміністрації із вимогою пред'явити дозвіл на будівництво.

"Вони то загрожували нам, що негайно знесуть будинок, то раптом йшли на переговори і обіцяли легалізувати незаконну будову, якщо ми виконаємо всі їхні умови", - розповідали мешканці будинку, потрясаючи стосом документів. У метаннях пройшли 4 роки. А в січні 2013-го відбувся суд, який виніс рішення про знесення будинку як аварійного старого будови.

Мешканці дивуються: на якій підставі ухвалено це рішення? "У нас немає конфліктів з мешканцями навколишніх будинків. Ми готові виконати будь-які розпорядження влади щодо зміцнення фасаду і перекриттів будинку, за свій рахунок упорядкуємо прилеглу територію і самі оплатимо підключення до комунікацій, - говорить член ініціативної групи мешканців Владислав Воронцов. - Лише б нам дали дозвіл довести будинок до пуття ".

По суті, вважає Влад і його сусіди по нещастю, їх обдурили двічі: перший раз забудовник, який продавав квартири в цьому будинку, запевняючи наївних людей, що у нього "все схвачено і проблем не буде". Другий раз - представники муніципальної влади, які спочатку потурали незаконному будівництву, а тепер, прикриваючись законодавством, намагаються знести будинок і навіть, можливо, забрати ділянку.

"Зараз вони приженуть техніку, зачистять майданчик і виставлять нам рахунок. А оскільки у нас немає грошей оплатити роботи по знесенню, може заарештувати ділянку, вона піде за борги по кадастровій вартості за копійки. А ми залишимося ні з чим", - скаржаться горе- новосели.

Ситуація в Новоіванівському настільки складна і заплутана, що дати їй однозначну оцінку неможливо. Будівництво багатоквартирних будинків на землях, відведених під особисте підсобне господарство або індивідуальне житлове будівництво, по російському законодавству заборонено. Будинки будувалися без належного контролю з боку архітектури та буднагляду, можливо, деякі з 22 будинків дійсно становлять небезпеку для життя людей і їх потрібно знести. Крім того, їх зовнішній вигляд не витримує жодної критики, а все селище, в якому стародавні будиночки сусідять з потворними багатоповерховими монстрами, виглядає просто кошмарно.

Однак що робити з людьми, які все до останнього віддали за свої квартири, - незрозуміло, резюмує "МК"

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1751 | Додав: adminA | Теги: Підмосков'я, багатоповерхівки-самобуди | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]