10:27
Жителі Кримська розповіли, як їм полагодили бібліотеку, обіцяють фонтан з музикою, але берег так ніхто і не зміцнив

Минулого місяця, у липні, в Кримську згадували жертв повені 2012 року. Кореспондент "Вільної преси - Південь" Інна Ткач побувала в Кримську та подивилася, що за два роки зроблено в місті для того, щоб біда не повторилася.

У будинку жительки Кримська Аліни Мнацаканян на початку літа нарешті розпочався ремонт. Приводять в порядок затоплений два роки тому другий поверх. Ліквідація наслідків затягнулася через те, що гроші на капітальний ремонт господиня отримала лише в травні нинішнього року. Зараз не знає, що далося важче - та страшна ніч або ходіння кабінетами, щоб отримати належну компенсацію.

Таких історій за два минулі після стихійного лиха роки накопичилося чимало. Хоча більшість жителів Кримська повністю отримали всі виплати, вже відремонтували будинки або поміняли житло. Зовні у багатьох вже все цілком благополучно, але люди бояться - особливо тривожно при кожному сильному дощі, зазначає кореспондент.

Покинуті будинки і упорядкований центр

Зараз на центральних вулицях Кримська про трагедію нагадує лише меморіальний комплекс "Стіна плачу". Зробиш кілька кроків убік від центру - потрапляєш на спорожнілі вулички із зарослими ділянками і залишками будинків.

"З 25 будинків на нашій вулиці залишилося тільки 10, - розповідає мешканка вулиці Цегляної Наталія Кореня. - Мої сусіди з обох сторін переїхали в квартири. Ночами тут навіть трохи моторошно: з одного боку зруйнований будиночок, який господиня чомусь не захотіла прибирати, з іншого - заросла ділянка. Навпроти теж нікого немає".

Зона, на якій буде заборонена забудова через загрозу паводку, поки остаточно не визначена. Та й навряд чи люди, що жили в саманних будинках, що звалилися під натиском многометрової хвилі, мають можливість побудувати щось на їхньому місці. Можливо, ці ділянки будуть продавати і через якийсь час найбільш постраждалі вулиці забудують. Тоді Кримськ знову стане схожий на те затишне провінційне містечко, яким він був до липня 2012 року.

Хороші зміни в місті, безсумнівно, є, зазначає кореспондент. Вони з розряду "не було б щастя, так нещастя допомогло". Наприклад, повністю реконструювали поліклініку і бібліотеку. Будівлі ці не затоплювало, але були вони в жалюгідному стані. Розпочато будівництво обіцяного губернатором басейну. Обіцяють навіть музичний фонтан у центральному сквері, але багато жителів вважають, що краще б гроші на фонтан витратили на хороші дороги і освітлення вулиць.

Регулярно тестуються нові сирени, але берег і раніше під ударом

Кожного місяця городяни чують, як працює система оповіщення. Роботу 12 нових сирен перевіряють регулярно. 95% території району вкрито новою системою гідробезпеки. Датчики рівня води і пости відеоспостереження в режимі реального часу передають інформацію на пульт оперативного чергового управління НС.

"Нам було б набагато спокійніше, якби на річці велися берегоукріплювальні роботи, про які так багато говорили в перший після повені рік, - каже мешканка вулиці Бурштинової Олена Уварова. - Але поки ми цього не бачимо. Тому панікуємо всякий раз, коли йде сильний дощ. Моя сім'я двічі пережила повінь. Звичайно, допомога, яка була надана державою в 2012 році, не порівняти з тією, що була в 2002-му. Тоді ми отримали зовсім невеликі гроші за втрату майна, цього разу підтримка була значна. Але ніякими грошима не компенсувати те, що ми пережили. Для нас дуже важливо, що держава підтримала постраждалих. Але куди як важливіше, щоб убезпечило нас від розгулу стихії надалі".

Відразу після трагедії в руслі річки дійсно працювало багато техніки. Русло поглибили, розширили, очистили береги. Це була важлива робота, але вимагала ґрунтовного продовження. На території міста берег обіцяли "одягнути" в бетон, але поки цього не зроблено. Відсутність свіжої інформації про берегоукріплювальні роботи, а також про долю раніше заведених на чиновників кримінальних справ породжує у городян безліч чуток.

Нагадаємо, в результаті сильних опадів у ніч з 6 на 7 липня 2012 року в містах Геленджик, Новоросійськ, Кримськ, селищах Дивноморське, Нижньобаканська, Неберджаевская і Кабардинка сталося підтоплення 5185 житлових будинків, постраждало 22 тисячі людей, більше 170 загинуло. Між тих 8 серпня виповниться 12 років з дня іншої сильної повені на Кубані. Тоді, в 2002-м, були підтоплені міста Новоросійськ, Кримськ, Анапа і ще 15 населених пунктів. Жертвами стихії стали 62 людини і понад 200 постраждали.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1429 | Додав: abel | Теги: Кримськ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]