22:05
Жителі Москви і Підмосков'я нарили сотні тисяч бункерів, готуючись до кінця світу


Більше півтора мільйона приватних бункерів створено у Москві та Підмосков'ї на випадок кінця світу, заявив глава організації "Діггерспас" Вадим Михайлов.
"Тільки по Москві і Підмосков'ю приватних бункерів більше півтора мільйона. При цьому 78 з них - колосальні, крутіші, ніж об'єкт на Таганській", - повідомив Михайлов агентству "Інтерфакс" в п'ятницю.
За його словами, деякі підприємці заробили на будівництві таких бункерів великі гроші. "Є взагалі невідомі люди, які тихою сапою заробляли мільйони на цьому. Це бункери тунельні, це бункери вертикально-тунельні, це загальнотонельні, це пілоно-колонні бункери, нарешті, квадратні і т-образні бункери", - розповів глава "Діггерспаса".
Між тим, на його думку, у разі настання кінця світу найкраще постаратися виїхати з міста. А якщо залишити мегаполіс не вдасться, краще всього спуститися в метро або бункер цивільної оборони, радить Михайлов. Підвали будинків і колектори використовувати в якості притулку небажано, підкреслив він.
Нагадаємо, про те, що, зокрема, мешканці Рубльовки активно замовляють собі підземні бункери, стало відомо ще пару років тому. Тоді повідомлялося, що в Москві близько п'яти будівельних організацій пропонують свої послуги з будівництва VIP-бункерів в заміських будинках, обіцяючи їх власникам надійний захист від терористичних атак, техногенних катастроф та збройних конфліктів, а також стихійних лих.
Усередині таких бункерів - системи фільтрації повітря, як на підводних човнах або космічних кораблях: є системи контролю за станом зовнішнього середовища, датчики про шкідливі випари, погодна метеостанція. Внутрішній вид обробки - як в квартирах бізнес-класу.
Вартість будівництва 1 квадратного метра бункера порівнянна з вартістю квартири бізнес-класу в Москві. Мінімальний бункер, який пропонується покупцям, - площею близько 35 квадратних метрів і "вмістимістю" до 5 чоловік, - коштував від 3 мільйонів рублів, відзначають гравці ринку. А одне з найдорожчих підземних споруд на Рубльовці обійшлося замовникові в 9 мільйонів рублів.
Підземні бункери популярні і в інших країнах. Наприклад, в США було спроектовано кругле підземне сховище, розраховане на 200 чоловік і здатне витримувати різні природні та техногенні катастрофи. А у Великобританії популярністю користуються підземні тунелі часів Другої світової війни.
Додамо також, що російські чиновники на випадок всяких катастрофічних перипетій закуповували собі в цьому році спеціальні переносні капсули, здатні захистити новонароджених від наслідків ядерного вибуху, хімічної і біологічної атаки.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 2007 | Додав: adminA | Теги: Бункер, кінця світу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]