14:10
Архітектор реконструкції московського стадіону "Динамо" прокоментував ситуацію з руйнуванням історичної будівлі


Архітектор Девід Маніка, який проектує реконструкцію стадіону "Динамо" у Москві, після якої він перетвориться на "ВТБ Арену", поспілкувався із представниками ЗМІ і відповів на їхні запитання.

- Багато активістів, які прагнуть зберегти історичні будівлі в Москві, переживали через те, що розібрана частина стіни старого стадіону "Динамо" ...


- Є два факти, які ми повинні визнати, кажучи про зв'язок нашого проекту з історичним стадіоном "Динамо". По-перше, далеко не всі стіни старого стадіону дійсно є історичними, бо стадіон не раз перебудовували - наприклад, там спочатку не було вікон. І, по-друге, на жаль, конструкцію далеко не всіх історичних стін можна було зберегти взагалі. Це просто було небезпечно. Що ми змогли зробити, так це врятувати найбільш значущу з історичної точки зору частина стін - я маю на увазі трибуну, розташовану вздовж Ленінградського проспекту, найближче до входу на станцію метро "Динамо". Її очікує реставрація. Зізнаюся, це стало одним з найскладніших наших завдань. Звичайно, збереження історичної стіни надає неповторну красу фасаду, але створює багато труднощів при проектуванні. В іншому, стадіон буде побудований заново з використанням найсучасніших і якісних матеріалів.


- Як би ви могли охарактеризувати архітектурний стиль проекту? Думаєте, він впишеться в забудову Ленінградського проспекту?


- Найцікавіше і навіть фантастичне в проекті те, що він поєднує в собі кілька підходів, що доповнюють один одного. З одного боку, його підстава дозволяє зберегти пам'ять про те, яким був стадіон "Динамо" раніше. З іншого боку, там буде й інша частина будівлі, при будівництві якої ми зможемо застосувати самий останній світовий досвід будівництва стадіонів. Я чекаю, що новий стадіон стане домінантою сформованого міського району, зберігши баланс минулого і майбутнього. Більше того, переконаний, що такий баланс є однією з найприкметніших рис нашого проекту. Важливий і соціальний аспект. Проект поверне цьому чудовому московським району спорт і життєву енергію. Він поверне футбольний клуб "Динамо" в рідні пенати, а поява арени та торгової зони приверне сюди нових відвідувачів. Такі проекти у всьому світі вважаються амбітними і значущими. Вони самі по собі кидають виклик тим неймовірним труднощам, які так приємно долати під час їхньої реалізації. Наш проект футуристичний, феєричний і символічний. (Посміхається).


- Що, з Вашої точки зору, найцікавіше в проекті з точки зору архітектурних або інженерних рішень?


- Візуально хотілося б відзначити скляну модульну конструкцію на тій частині стадіону, яка виходить на Ленінградський проспект. Це єдиний елемент, який контрастує з плавними ергономічними формами конструкції даху. Саме в цій частині стадіону ми пропонуємо встановити спеціальні світлодіодні стрічки, які перетворять скло вночі в гігантський монітор. Це буде неймовірно, обіцяю!


При цьому для мене великим викликом стало те, що нам довелося підняти футбольну арену над історичним рівнем стадіону "Динамо". Це незвично навіть для сучасних проектів - як правило, арени розташовані на рівні землі. Наш варіант проекту досить складний і в плані інженерних рішень.


Ще одним непростим завданням була необхідність передбачити одночасний доступ і до малої арени, і до футбольного поля. У проектах стадіонів частіше зустрічається інший варіант, коли одноразово може використовуватися або футбольна арена, або мала. Більше того, саме можливість одночасного проведення на майданчику стадіону різних подій робить наш проект унікальним.


- І як ви впоралися з цим завданням?


- У нас будуть різні входи на малу арену і на футбольне поле. Це дозволить розвести потоки і вибудувати правильну логістику руху. Об'єднувати обидві арени буде перешийок з ресторанною зоною. До речі, перебуваючи в цій зоні, можна буде одночасно спостерігати потім, що відбуваються і на арені, і на футбольному полі.


Таке архітектурне рішення, до речі, стало можливим тільки в результаті застосування спеціального програмного забезпечення і останніх можливостей комп'ютерного проектування - працюючи над "ВТБ Ареною", ми використовували комплексні алгоритми та геометричні формули.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1648 | Додав: admin | Теги: руйнування історичної будівлі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]