17:26
"Чорний список" країн, де росіяни найдужче прогоріли на "дачах біля моря"ах у моря"

Аналітики склали рейтинг країн, де за останні роки росіяни, які мріють про закордонний будиночок біля моря, втратили найбільше грошей. Рейтинг публікує "Комсомольська правда".

Болгарія

За даними експертів, близько 60 тисяч росіян фактично втратили вкладені гроші, купивши в Болгарії до фінансової кризи 2008 року нерухомість, яка досі не добудована.

Чимало випадків, коли росіяни постраждали тут ще й від подвійних продажів. У Болгарії право власності оформляється тільки тоді, коли об'єкт побудований на 80% (для порівняння: у Великобританії інвестор уже на стадії котловану є власником).

Крім того, Болгарія очолює рейтинг країн з найвищими комісіями ріелтору та витратами на маркетинг, які в структурі ціни досягають 45%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що наші співвітчизники практично витіснили з ринку нерухомості Болгарії англійців і ірландців, які активно скуповували будинки на морі в 2006 - 2008 роках.

Єгипет

На початку 2011 року по Близькому Сходу прокотилася "арабська весна". У Єгипті за два тижні були спалені і розграбовані десятки будівель, у тому числі житлові будинки. За різними оцінками, до 2011 року близько 40,000 росіян володіли нерухомістю в Єгипті. При цьому тисячі росіян, набуваючи в цій країні нерухомість, не страхували своє майно, тому наслідки мародерства обернулися для них чималим збитком.

Втім, і до революції Єгипет не був країною, цілком безпечною для приватних інвестицій в нерухомість. Росіяни, які вкладали кошти в курортну нерухомість, не враховували одного: Єгипет - це країна популярна для відпочинку за системою "все включено", ринок оренди житла для відпустки там не розвинений. Також в деяких регіонах завжди існували проблеми зі статусом земель.

Зараз ціни на житло в Єгипті - на папері - залишаються посткризовими. Але реально продати житло можна лише з дисконтом 60-80% від заявленої вартості. Є ризик і того, що росіяни взагалі втратять свою власність внаслідок нетерпимості радикальних ісламістів до представників інших конфесій: так, понад 90 тисяч християн-коптів вже були змушені залишити країну.

Іспанія

Тут через кризу нерухомість подешевшала на 60% в регіонах, які користувалися особливою популярністю у інвесторів з Росії: Марбельї, Торревьехе, на Ібіці. Однак проблеми почалися задовго до світової фінансової кризи - до них в тому числі привела безконтрольна забудова узбережжя. У деяких регіонах об'єкти були переоцінені на 17-30%. Зараз не можуть знайти своїх покупців близько 700 тисяч об'єктів нерухомості, 60% з яких - на узбережжі Середземного моря. Високе безробіття (орієнтовно 23%), іпотечна криза і надлишок курортної нерухомості сприяють тому, що і в перспективі ціни, швидше за все, будуть падати.

Дубай

Зростання інтересу до Дубаю почалося в 2002 році, коли влада емірату відкрила його для іноземних інвестицій. З того ж часу починається бурхливий ріст ринку нерухомості, який досяг свого піку в 2008 році: до цього моменту ціни зросли на 300%.

Коли в 2008 році піраміда впала, в програші виявилися ті, хто отримав ключі від дубайських квартир. У 2007 році до 70% угод з дубайською нерухомістю здійснювали росіяни.

Калабрія (Італія)

Південно-італійський регіон Калабрія, як і Дубай, постраждав від віртуального зростання цін: ціни на нерухомість збільшувалися лише у прайс-листах, а на ділі зростання цін було забезпечене появою нових покупців. Регіон не був популярним напрямком для відпочинку, туристичний потік сюди не був сформований, тому вторинний ринок нерухомості відсутній. Зазвичай таке з легкістю провертається в розвиненій європейській країні, де розкручують депресивний регіон, щоб туди прийшли перші інвестори. Ціни починають рости в прайс-листах - приходять нові інвестори, які купують, тому що дорожчає, але житло якраз і дорожчає, тому що купують. Таке зростання може тривати не більше п'яти років.

Інвесторів мало насторожити те, що в Калабрії банки не видавали іпотечні кредити, тобто не вірили в ліквідність місцевих об'єктів, відзначають експерти.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 2163 | Додав: adminA | Теги: прогорели, чёрный список, россияне, дачах у моря | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]