18:16
Депутати придумали, як обмежити свої володіння за кордоном: вдома купувати тільки в СНД, інші - конфіскувати


Депутати Держдуми визначилися, як обмежити чиновників в праві володіти майном і рахунками за кордоном. Ця ідея скандально обговорюється з літа. На сьогоднішній день пропонується максимально розширити список чиновників, на яких будуть поширюватися обмеження, при цьому залишити їм право на володіння майном та рахунками в країнах СНД.

За порушення вимог кримінального покарання не послідує, але закордонне майно буде конфісковано, пише РБК daily з посиланням на внесені в думський Комітет з безпеки поправки до другого читання в відповідний законопроект. Вони повинні були бути розглянуті до кінця тижня, проте засідання комітету перенесли на невизначений термін. Свої пропозиції внесли представники практично всіх фракцій.

Один з авторів законопроекту В'ячеслав Лисаков розповів, що поправки надходять і з Ради Федерації. Наприклад, сенатори пропонують замінити кримінальну відповідальність за порушення норм законопроекту на конфіскацію незадекларованого майна або коштів з рахунків. Автори цієї поправки також побоюються, що закон можуть використовувати для розправи над конкурентами і спеціально відкривати рахунки в іноземному банку на ім'я того чи іншого чиновника, аби скомпрометувати його і підвести під кримінальну відповідальність.

Своїм дітям - найкраще

При цьому депутати "подбали" про дітей чиновників. Заступник голови Комітету з освіти комуніст Олег Смолін вніс поправку, яка забороняє неповнолітнім дітям чиновників здобувати освіту за кордоном, за винятком короткочасних поїздок по обміну. Однак ці пропозиції навряд чи підтримають, розповів РБК daily один з авторів законопроекту, депутат-есер Олександр Агєєв. "Якщо люди заробили і офіційно задекларували свої кошти, чому вони не можуть витратити їх на своїх дітей, адже ти можеш недоїдати, але дітям даси найкраще", - говорить Агєєв.

Нагадаємо, в серпні минулого року група депутатів внесла на розгляд Держдуми законопроект, що забороняє держслужбовцям усіх рівнів мати нерухомість за кордоном і відкривати рахунки в закордонних банках, санкції за його порушення можуть скласти до десяти мільйонів рублів штрафу або до п'яти років позбавлення волі.

Законопроект, особливо в частині заборони на зарубіжну нерухомість, критикували уряд у Кремлі, відомі експерти лякали відставками незадоволених чиновників в уряді. Пропонувалося дозволити чиновникам володіти скромними житлами за кордоном - зокрема, "хрущоби в Болгарії". У свою чергу прихильники жорсткої версії законопроекту посилалися на громадську думку, підтримуючу введення обмежень для чиновників. Однак у грудні президент Володимир Путін фактично поставив крапку в суперечці, заявивши, що варто обмежитися декларуванням вартості закордонної нерухомості і доходів, на які житло придбали.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1848 | Додав: adminA | Теги: володіння за кордоном | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]