22:38
Для Петербурга написали стратегію розвитку до 2030 року: повинен стати схожим на Барселону
Смольний підготував стратегію соціально-економічного розвитку до 2030 року. Якщо вірити документу, незабаром у Петербурзі жити буде не гірше, ніж в Барселоні, Мілані та Гамбурзі. Середня тривалість життя під 80 років, народжуваність вище середньоросійської, вирішена проблема міграції, нова система територіального поділу та потужні транспортні розв'язки, пише російська преса, що вивчила футуристичні плани чиновників.
Згідно із стратегією, у міста на Неві є три варіанти майбутнього: консервативний, помірно-оптимістичний і інноваційний. Чиновники Смольного роблять ставку на останній. Він припускає, що населення Петербурга до 2030 року досягне 5,9 мільйона людей (зараз близько 5,03 мільйона — примітка редактора сайту http://zhytlonews.com/), обсяги валового регіонального продукту та інвестицій будуть рости стрімкими темпами. В результаті покращиться не тільки положення "високотехнологічного наукоємного сектора економіки", а й такі прозаїчні показники, як стан ЖКГ.

"Підвищиться ефективність діяльності керуючих компаній, сформується цивілізований ринок орендного житла", - зазначається в документі.

В ідеалі Петербург повинен виглядати так: "друга столиця Росії і найкомфортніший в країні мегаполіс для проживання", "зразок високорозвиненого європейського сучасного укладу", "розумне місто". За основними показниками якості життя він зрівняється з західними містами типу Барселони, Мілана, Гамбурга. Тривалість життя дотягне до 78 років, народжуваність буде вище середньоросійської.

"Склад населення багатонаціональний, при цьому створено умови для ефективної адаптації мігрантів, що мають рівні соціальні права з корінними петербуржцями", - зазначено в тексті. Влада "прозора і підзвітна населенню", громадянське суспільство "є організованим, активним, професійним", дотримується "гендерна рівність".

"Місія Санкт-Петербурга - створення ціннісних орієнтирів для Росії, генерація ідей розвитку і перетворень", "Петербург - безпечний, упорядкований, зелений, чисте місто", - обіцяють загальне процвітання автори стратегічного документа.

Шість спеціалізованих зон

Втілювати в життя красиві плани чиновники збираються, впровадивши нове просторове планування Петербурга - воно підкреслить його поліцентричність. Місто буде ділитися не просто на райони і муніципалітети: в ньому з'являться "територіально-економічні зони". Це величезні ділянки, існування яких зроблять практично зразковим - зрівняють кількість робочих місць з числом місцевих жителів, поліпшать транспортну ситуацію, зроблять ремонт будинків.

Зон буде шість - Центральна (включає Центральний, Адміралтейський, Петроградський і Василеостровский райони), Московсько-Невська (Московський, Фрунзенський райони), Південно-Західна (Кіровський і Красносельський), Північна (Калінінський, Виборзький, Приморський), Ладозька (Красногвардійський і Невський) і Південна (Колпінський і Пушкінський райони). Кожній виділять власну спеціалізацію, наприклад, центр стане відповідати за "розвиток фінансової сфери та сфери послуг" та рішення паркувального питання. Ладозька ділянка буде просувати спільні житлові і транспортні проекти з Ленобластю, північ міста займеться науковими дослідженнями.

Петродворець, Кронштадт і Сестрорецкь в нову схему не ввійшли - їм не додадуть нове дихання "у зв'язку з необхідністю враховувати вимоги щодо незмінності культурних та природних ландшафтів".

Чи буде проект схвалений урядом міста, стане відомо у грудні. Саме тоді документ розгляне створена Георгієм Полтавченко економічна рада. Після цього стратегію узгодять з іншими комітетами Смольного і ухвалять в якості міського закону або постанови уряду, сподіваються в Комітеті з економічної політики.

Розробкою стратегії до 2030 року відомство займається з початку 2013-го. Її основу за замовленням Смольного за 39,5 мільйона рублів створив Леонтіївський центр. Пізніше документ обговорили з ключовими громадськими організаціями Петербурга. Свої ідеї могли подати і звичайні городяни - на сайті стратегії вони пропонували надати податкові пільги учасникам суботників, пускати всіх бажаючих на засідання Закса і змусити девелоперів будувати у дворах турніки і лавки для качання преса.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1695 | Додав: admin | Теги: барселона, петербург, стратегія розвитку | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]