20:51
Екологи з бензопилами знесли паркан, який навколо мальовничого озера звела компанія, пов'язана з сином Матвіїнко

У невеликому селищі Сонячне поблизу Петербурга минулою неділею після успішної операції екологічних активістів до людей повернулося озеро. Місцеві жителі не бачили його два роки - з тих пір, як якась будівельна компанія звела навколо водойми паркан, захопивши попутно і кілька зайвих гектарів землі. Цю компанію пов'язують із Сергієм Матвієнком - сином екс-губернатора Петербурга.

Як пише "Вільна преса", курортний район Північної столиці, куди входить Сонячне, - це частина мальовничого Карельського перешийка. Сосни, дюни, Фінську затоку. Популярні санаторії і дитячі бази відпочинку. Не тільки городяни, а й жителі багатьох інших регіонів країни та зарубіжжя приїжджають сюди "за дивно чистим повітрям і тишею".

Але в останні роки тишу регулярно порушують численні великі та малі будівництва. В основному елітні. Вони тут сьогодні всюди, починаючи з найближчих до Пітеру Лисячого Носа і Сестрорецька і кінчаючи заповідними Сонячним, Комарово, Рєпіним. Останні увійшли в історію своїми іменитими дачниками, серед яких Ілля Рєпін, Корній Чуковський і Анна Ахматова.

У 2004 році якесь ТОВ "Версія" отримало під забудову ділянку в Сонячному. Фахівцям Центру експертиз Товариства дослідників природи ЕКОМ вдалося простежити історію даної фірми. Була вона досить скромною до тих пір, поки в 2008 році не увійшла до складу групи компаній ЗАТ "Імперія".

Останню контролює Сергій Матвієнко - єдиний син екс-губернатора Петербурга, а нині - спікера Ради Федерації РФ Валентини Матвієнко. За даною компанією числиться більше двох десятків дочірніх структур самого різного профілю - від банківських до будівельних та фармакологічних. При цьому Сергій Матвієнко є стовідсотковим власником ЗАТ "Імперія".

За словами місцевих жителів, якраз з 2008 року на даній земельній ділянці і почалося будівництво. Допитливі громадяни швидко з'ясували, що зібралася "Версія" побудувати в їх славному тихому селищі готельно-оздоровчий комплекс. З'ясували і здивувалися: для комплексу придбані на березі озера гектари явно замалі. Дивувалися до тих пір, поки навколо будівництва не виріс паркан. Навколо будівництва та водойми з ближнім до нього пляжем "Ласкавий", яким споконвіку користувалися всі бажаючі, включаючи дітлахів дитячого санаторію "Сонечко".

"Нашим дітям сюди вже роки два як вхід заборонений, - говорять тепер в санаторії. - Ми намагалися з'ясувати законність дій будівельників, зверталися до місцевої адміністрації, проте зрозумілої відповіді не отримали".

Місця поблизу дачі мами

Популярна у місцевих байка про те, що Матвієнко-син взагалі "тримає" всю округу. Починаючи зі станції Горська, що біля острова Котлін (більш відомий у народі по фортеці Кронштадт). Належна його компанії "Імперія" ТОВ "Кронштадтські вітрила" збирається побудувати на острові комплекс з діловими, торговельними та житловими об'єктами, а ще - "об'єднану Військово-морську академію". Відповідну угоду з керівництвом Міноборони РФ, губернатором Петербурга і банком ВТБ було підписано кілька років тому.

До цього можна додати, що тутешні місця Сергію Матвієнку більш ніж знайомі. І напевно улюблені, враховуючи, що в Комарово знаходиться дача його мами. Не дивно, якщо захотілося щось побудувати тут і для себе. А те, що заявлений "Версією" "готельно-оздоровчий комплекс" - насправді просто чийсь заміський особняк, вже мало в кого викликає сумніви.

"Це за документами значиться готель. Але ближче до істини - то саме приватний заміський будинок, - сказав" СП "Ілля Пінігін, один з керівників пітерського відділення громадської екологічної організації" Відкритий берег ". - Судячи з масштабів будівлі і тим матеріалам, які використовувалися для його зведення, витрачений не один мільйон рублів. Точніше, не одна сотня мільйонів. Але для нас не має значення, хто для кого що будує. Не треба порушувати закони! Ніхто не давав права будівельникам на захоплення водойми ".

Разом з товаришами по "Відкритому березі", градозахисниками і великою групою місцевих жителів Ілля брав участь в минулу неділю в знесенні паркану, встановленого "Версією" навколо озера. Точніше, двох парканів - крім будівельного з металопрофілю, огороджуючого земельну ділянку з виходом до берега, тут з'явився також і чавунний. Цей тягнеться навколо всього узбережжя.

Операція "Паркан"

Озброївшись киянками, бензопилою, а також фотоапаратами, вони знесли спочатку зовнішню, з профлиста, огорожу, а потім і чавунну. Протяжністю більше 50 метрів. Викликані охоронцями особняка поліцейські після ознайомлення з наданою їм активістами документацією тільки розвели руками - "Все законно". І швидко ретирувалися.

Допоміг оформити громадським екологам всі необхідні документи і з'ясувати, що відбувається за двома парканами, керівник Центру ЕКОМ Олександр Карпов. Він звернув увагу на те, що забудовувана ділянка, по-перше, на півтора гектара більше, ніж виділена. По-друге, і в головних, знаходиться чомусь відразу в трьох територіальних зонах. Що явно суперечить законам.

Карпов і забив на сполох і, підключивши членів "Відкритого берега", підготував пакет документів, що дають підставу для зносу всіх перепон на ділянці. Дотримані при цьому були всі необхідні юридичні тонкощі, прийняті до уваги всілякі дрібні нюанси. Це і допомогло в підсумку успішно провести операцію "Паркан" - без конфлікту і довгих з'ясувань, пише "Вільна преса".

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1728 | Додав: adminA | Теги: мальовничого Карельського перешийка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]