20:22
Китайські чиновники з приходом нового генсека масово розпродають дорогі вілли і виводять капітали на Захід


Новий генсек Комуністичної партії Китаю Сі Цзіньпін розширює масштаби боротьби з корупцією. В останні тижні були арештовані або притягнені до відповідальності шість бюрократів на рівні мерів та віце-мерів великих міст. Чиновники, що набили кишені за рахунок скарбниці, запанікували. Вони стали в пожежному порядку розпродавати свої вілли і квартири і переводити гроші за кордон.
За допомогою цих незаконних транзакцій за межі КНР були відправлені мільярди доларів. Особливо інтенсивно йде розпродаж розкішних об'єктів нерухомості, пише "Независимая газета".
Китайські бюрократи, зокрема, позбуваються ділянок узбережжя на курортах острова Хайнань. На ринках Пекіна, Шанхая і Гуанчжоу їх агенти пропонують ці ласі шматки кожному, хто готовий платити готівкою. Як наголошується в доповіді Центральної комісії КПК з перевірки дисципліни, "хвиля продажів розкішних жител почалася в листопаді і з грудня прискорилася".
За словами Фу Цзунмо, що займається операціями з нерухомістю на Хайнані, чиновники ніколи не реєструють будинку на своє ім'я. Для укладення угод використовується мережа агентів. Прикладом може служити придбання для держслужбовця туристичного об'єкту "Гірська вода". Володіння було оформлено на ім'я родича чиновника. Через шість місяців воно було продано за 320 мільйонів доларів, тобто приблизно за ту ж суму, що і придбано. Чиновник отримав готівку.
"Службовці часто використовують спеціальні номери мобільних телефонів. Після укладання угоди вони запрошують нас на обід. А потім ці номери телефонів видаляють, щоб ми їх не могли знайти", - пояснив Фу газеті The Daily Telegraph.
Втеча капіталу набула драматичного характеру. За словами Лі Ченьгуана, професора Пекінського університету, перебралися за кордон приблизно 10 тисяч держслужбовців. Вони вивезли 160 мільярдів доларів. Співробітник пекінської фірми Corporation China, яка підбирає для клієнтів власність за кордоном, говорить: "Половина наших клієнтів в Пекіні - чиновники. 9 з 10 видають себе за бізнесменів. Але в ході переговорів з'ясовується, що вони працюють в органах влади. Їм потрібні види на проживання за кордоном ".
Будинки з прудиком для коропів
Національна асоціація ріелторів США повідомила, що в минулому році китайці купили об'єктів нерухомості на 7 мільярдів доларів. Будинки в таких випадках спеціально проектуються з урахуванням запитів китайців, зі ставком для коропів і національною кухнею.
Заступник директора Інституту Далекого Сходу РАН Андрій Островський сказав, що чиновники позбавляються від нерухомості не тільки через острах розслідувань. "Введено податок на володіння другою або третьою квартирою. Така власність стає невигідною. Причому податкова політика здійснюється продумано. Спочатку податок на другу квартиру в експериментальному порядку встановили в Чунціні і Шанхаї. Потім цей досвід перенесли на всю країну".
І все ж чи вдасться здолати корупцію? На Заході коментатори пишуть, що це неможливо, поки при владі перебуває Компартія. Островський з цим не згоден. "У Китаї Комісія КПК з перевірки дисципліни - це єдина структура, яка веде з нею боротьбу. Комісія відкрила свій сайт. З якого району надходить найбільше сигналів, туди й направляють слідчих. Без партії корупція з Китаю поширилася б по всьому світу", - завершив експерт.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1722 | Додав: adminA | Теги: Будинки з прудиком для коропів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]