20:16
Москвичі борються проти будівництва теплотраси на місці скверу та апарт-готелю в заповідному саду


Мешканці центру Москви протестують проти знищення дерев у сквері на Міуській площі і побоюються за долю унікального саду в Хамовниках, де мешкають унікальні рослини, занесені до Червоної книги.

Мешканці околиць Міуської площі підозрюють, що вся справа в будівництві парковки для Громадської палати, хоча там відхрещуються від звинувачень. За іншою версією, дерева рубають заради робіт на теплотрасі, яка проведена до житлового комплексу на околиці Москви - в районі Щукіне, пишуть "Московські новини".

Тим часом напередодні префектура Центрального округу зупинила роботи з прокладання теплотраси в Міуському сквері. Саме через це в сквері почалася вирубка дерев.

Москвичі, які живуть в районі Міуської площі, вже звикли до акцій на захист скверу. Ще на початку 1990-х, коли тут вирубали близько 120 дерев, вони вийшли на вулицю і відстояли сквер.

"Замість спортмайданчиків і дерев хотіли побудувати чи то новий спорткомплекс, чи то баскетбольну школу. Справа хороша, але чомусь хотіли увіткнути це на місці єдиної зеленої зони в районі. У підсумку порубали дерева, але почалися заходи жителів на захист, всі демонстративно вийшли і посадили нові дерева (я теж саджав), будівництво вдалося не допустити ", - згадує місцевий житель Сергій Сумбаев.

Після того як восени 2012 року ділянку скверу огородили і дерева знову почали знищувати, люди знову зібралися на мітинг. Вони також стурбовані реконструкцією будівлі Громадської палати, що знаходиться поруч з місцем вирубки. Хтось порахував, що сквер страждає саме через це - нібито потрібне місце для паркування ОП. У повідомленні префектури про зупинку робіт також говориться про будівництво теплотраси для будівлі ОП.

При цьому дозвіл на знищення 29 дерев був виданий у зв'язку з прокладанням тепломережі для будинку, розташованого на вулиці Маршала Рибалка в районі Щукіне. На інформаційному щиті, розміщеному на огорожі, зазначено, що рослинність буде відновлена.

300 видів рослин на 20 сотках

А жителі Хамовників і співчуваючі їм городяни протестують проти будівництва елітного комплексу, який ризикує зруйнувати сад з рослинами з Червоної книги, розповідає "Велике місто".

"Сад Травникова - це фактично маленький" Аптекарський город ", - розповідає ландшафтний дизайнер Олена Головкова. - З першого погляду я виявила тут таких червонокнижників, яких і зараз в наших місцях майже немає, а в середині минулого століття - і поготів".

"Наші будинки полонені німці збудували в 1943 році. В ті часи навколо були суцільні халупи з фанери, якихось випадкових дошок - як там люди жили, незрозуміло, - згадує донька творця саду Павла Травникова Генріетта Павлівна Конюхова. - Але жили. Там багато корейців було, були і мої однокласники ".

Нетрі знесли тільки в 1956 році, до першої Спартакіади народів СРСР. І тоді Павло Травників вирішив витратити залишок своїх днів на прикрасу навколишньої дійсності. У Москві тоді було багато будівництв, їздило багато машин із землею. Так що грунт для саду Павло Іванович купував прямо у шоферів на свою пенсію по інвалідності. Там всього-землі півтора метра, а під нею бита цегла. Незабаром двір розцвів трояндами. Потім захоплення змінилося, і на зміну трояндам прийшли клематиси. Цих всипаних квітками ліан в Москві тоді практично не було, і перші клематиси Генріетта купувала в Київському ботанічному саду.

В саду відбувалися свята, влаштовували конкурси букетів, а кожне 1 вересня тут зрізали всі квіти, і діти йшли з ними до школи. Така була традиція. З садівником-самоучкою водили дружбу серйозні ботанічні сади. Сад ріс і ускладнювався. У 1980-х роках тут на 20 сотках уживалося більше 300 видів рослин, 30 з них - з Червоної книги.

У 1984-му Павло Іванович зліг. За садом ще доглядали ентузіасти, але до 1990-х вони порядком постаріли, та й час був непростий. Дарма що сад був до цього часу визнаний як такий, що особливо охороняється природного територією, охороняти його ніхто особливо не збирався. Багато рослин тоді розікрали по дачах, красиву огорожу здали в металобрухт. Скінчилося все тим, що сад обнесли металевою сіткою і від гріха подалі закрили на замок.

З 2007 року за справу взявся учитель-біолог з сусідньої 588-ої школи. Тому велика частина нинішніх садових активістів - колишні учениці цієї школи та їх друзі. Вони збираються тут по неділях: поливають, прибирають, прополюють.

"Точковий" апарт-готель

Але нещодавно у саду Травникова з'явилися супротивники серйозніші, ніж снить і чистотіл. На третій квартал 2012 року був призначений старт будівництва Komsomolsky De Luxe, нового елітного комплексу компанії "Донстрой", на місці ресторану "Кримський". Як відзначає "БГ", історія цієї ділянки - історія довгих, погано замаскованих містобудівних порушень. Коли в кінці 2007 року в Москві формально заборонили точкову забудову, був придуманий спосіб обходити цю заборону. Все просто: беруть кілька перспективних для будівництва ділянок ближче один до одного і оголошують їх освоєння комплексною реконструкцією району.

Саме це і відбулося на Кримській площі. Там "комплексну реконструкцію" зліпили з чотирьох абсолютно самостійних об'єктів, неабияк один від одного віддалених.

Серед них провіантські склади, які тоді збиралися реконструювати, забезпечивши значною підземною автостоянкою і скляним куполом замість внутрішнього двору. На щастя для міста, після відставки Лужкова від цього відмовилися. Іншою частиною "комплексної реконструкції" став "Будинок Парку культури", потворна вежа на зовнішній стороні Садового, всього з 30 паркувальними місцями на 13 поверхів офісів. Її, на жаль, побудувати встигли. Третім об'єктом був якийсь діловий центр в Малому Чудовому провулку, доля якого на сьогоднішній день невідома. А четвертий - апарт-готель на місці ресторану "Кримський", який і загрожує саду імені Травникова.

У даному випадку мається на увазі "готель" у сім наземних поверхів і загальною площею 12 тисяч квадратних метрів. Формально сад Травникова він не зачіпає, але йде рівно по його кордоні. Власне, по території саду в новий будинок повинні прийти інженерні комунікації.

Влітку мешканці влаштували перший мітинг проти будівництва. Після цього з сайту "Донстроя" зникли апартаменти, які до того активно продавалися  і була створена погоджувальна комісія, до якої увійшли у тому числі і місцеві жителі. Але у вдалий результат засідань захисники саду вірять слабо, і 17 листопада вони знову вийдуть на вулицю.


За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1765 | Додав: adminA | Теги: сад в Хамовниках Травникова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]