14:39
На рознос "лісових" чиновників Путіна могли підбити жуки-короїди, які напали на його дачу

У розносі, влаштованому президентом Володимиром Путіним керівництву лісової галузі і спричинило відставку глави Рослісгоспу, можливо, було чимало особистого, пише "Комерсант-Деньги". Від лісової безгосподарності страждає вже не тільки тайга  Росії, але і резиденції вищих чиновників: пандемія короїда-друкаря знищує тисячі гектарів хвойних лісів в кращих районах Підмосков'я.

Те, що коїться з підмосковними лісами, близько до екологічної катастрофи, б'ють тривогу місцеві жителі. "Раніше у нас на дільниці було 200 ялин. Але всі вони опинилися в зоні зараження короїдом-друкарем, нам з чоловіком довелося їх вирубувати й палити. Жили як на згарищі", - з гіркотою розповідає Катерина Жакова з Мозжинки. Катерина займається ландшафтним дизайном, вміє розпізнавати перші симптоми хвороби: коли ялина ще густа і зелена, але подекуди на корі з'явилися дірочки. Однак Жакова зізнається, що й сама не відразу зрозуміла масштаб лиха, а вже багато сусідів і поготів відмовлялися повірити, що розкішні хвойники на їхніх ділянках приречені. Упровадившись під кору, шкідники з'їдають подкорний шар, згризають стовбур ходами. Рух соків порушується, дерево сохне на очах і гине приблизно за місяць.

Рубати дерева потрібно зі знанням справи, знищуючи підстилку і пеньки, в яких любить селитися короїд, щоб відрізати йому можливість для подальшого поширення. "Якщо ви бачите одне хворе дерево, то в радіусі 50 метрів потрібно випиляти всі дерева тієї ж породи, інакше жук буде поширюватися", - пояснює Жакова.

Керуюча селищем Галина Соловйова розповідає, що з членських внесків жителів дачного партнерства щорічно віднімається сума на знищення хворих дерев: "Раніше утилізація одного дерева коштувала нам 3 тисячі рублів, зараз вдалося знайти людей, які виконують цю роботу за 1,5 тисячі".

Методів боротьби з короїдами-друкарями при пандемії немає

Про навалу друкаря стало відомо ще в 2010 році, багато в чому його спровокувало спекотне літо. На початку травня очікується новий політ жуків і стане ясно, яка популяція шкідників пережила цю морозну зиму. Як правило, спалах епідемії триває чотири - п'ять років.

У Комітеті лісового господарства Московської області "Грошам" повідомили, що пандемія триває. Підмосковний уряд заявляє, що жуком уражено 43 тисячі гектарів лісу (за найбільш песимістичними прогнозами - 70 тисяч, кажуть у комітеті). "Грінпіс Росії" говорить про 100 тисяч гектарів по Московській області. Постраждали і інші регіони - Смоленська, Нижегородська і Калузька області.

У липні минулого року ЗМІ писали, що жуки-короїди атакували резиденції Володимира Путіна і Дмитра Медведєва. У зоні ураження опинилися західні і північні райони Підмосков'я, де розташовуються резиденції політиків і бізнесменів. Короїд охоронювані паркани на Рубльово-Успенському шосе не перепона.

Прес-секретар управління справами президента Віктор Хреков підтвердив це ЗМІ: "Частина дерев вражена короїдом, ведеться боротьба спільно з відповідними службами. Це коштує недешево. За ліцензією прибираються дерева. Наприклад, це було зроблено в таких комплексах, як" Сосни "і" Петрово- Дальнє ".

Як констатують експерти, сьогодні не існує методів боротьби з короїдом-друкарем на великих територіях при пандемічних спалахах. Способи попередження спалаху - відмова від створення чистих насаджень ялини з переходом до вирощування змішаних ялицево-листяних лісів, своєчасне проріджування лісу.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 2035 | Додав: adminA | Теги: Підмосков'я, резиденції Володимира Путіна і Дмит | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]