15:17
На Заході зростає мода на хмарочоси з дерева: дивовижні висотки можуть скоро зробити крок за 40 поверхів. ВІДЕО
У Європі та Північній Америці настільки перейнялися ідеями енергозбереження та очищення атмосфери від вуглекислого газу, що почали будувати 30-поверхові хмарочоси з дерева. Україна, як втім і сусідня Росія, ж поки від цих тенденцій далекі.
У Європейському Союзі, куди прагне Україна, наприклад, уже реалізується програма "Дерев'яна Європа", згідно з якою частка житла з дерева в загальному обсязі малоповерхового фонду до 2020 року повинна досягти 80%.

Низка країн ЄС, де найбільш сильні традиції масового дерев'яного будівництва, вже зараз знаходиться на півдорозі до цієї цифри. У Фінляндії частка дерев'яних будинків становить 40%, у Німеччині будівлі з деревини займають 20% будівельного ринку, в Австрії близько 30% будинків побудовано із застосуванням дерев'яних конструкцій.

Однак вирішивши відновити виробництво будівель з деревини, європейці постійно розробляють різні технології, які дозволять їм піти ще далі - будувати не тільки дво- і триповерхові будівлі, але і висотні будинки.

Вже зараз з'являються здатні приголомшити уяву проекти. Так, дев'ятиповерховий Stadthaus, що з'явився в 2008 році в Лондоні, незабаром перестане вважатися найвищим дерев'яним житловим будинком у світі, оскільки архітектори з шведської компанії CF Moller Architects запропонували до 2023 року звести в Стокгольмі дерев'яний хмарочос заввишки 34 поверхи, який буде отримувати енергію від сонячних батарей на даху. Згідно з їхніми розрахунками, будівництво хмарочоса обійдеться дешевше, ніж аналогічне за висотою і функціональності зведення будинку із сталі і бетону, при цьому завдяки інноваційному підходу будинок з деревини буде більш вогнестійким, міцним і стійким.

ВІДЕО:

Ще два 30-поверхових хмарочоса планується побудувати в канадському Ванкувері (Tall Wood) та у місті Дорнбірні в Австрії - проект під назвою LifeCycle Tower:

ВІДЕО:

Експертів ринку подібні задуми вже давно не шокують.

"Як п'яти, так і 40-поверхові будівлі володіють однаковими характеристиками. І за великим рахунком не важливо, 5 або 40 поверхів коробок поставлені одна на одну, пояснює професор кафедри дизайну просторового середовища Санкт-Петербурзького державного університету технології та дизайну Борис Устінов. - Крім того, протягом багатьох століть трьохярусне житлове будівництво із стовбурів та гілок дерев успішно застосовується тубільними племенами".

Сьогодні ж науковці пропонують світу технології, які роблять дерево вогнетривким, дозволяють скоротити основний будівельний цикл і зменшити витрати на зведення будівлі. Крім того, у порівнянні з каменем деревина сама по собі має цілу низку переваг: за рахунок своєї гнучкості й еластичності дерево є більш сейсмостійким, ніж бетон. Воно при якихось ударних навантаженнях прогинається і повертається на вихідну позицію, на відміну від залізобетону, який може обрушитися, зазначають експерти.

Існує ще один важливий фактор, що говорить на користь масового будівництва дерев'яних будинків. Експерти стверджують, що довгострокове використання деревини в будівництві безпосередньо впливає на кількість вуглекислого газу в атмосфері. За даними низки досліджень, дерев'яний будинок середнього розміру вбирає в себе приблизно 40 тонн CO2, що відповідає викидам автомобіля, який використовується однією сім'єю протягом 20 років.

У Росії багатоповерхівки з дерева заборонені

У Росії, яка за загальним показником використання деревини в житловому будівництві займає одне з останніх місць серед європейських країн, багатоповерхові будинки з дерева заборонені законодавством: максимальна висота дерев'яних будинків обмежена трьома поверхами.

Проте охочі ризикнути власним здоров'ям і здоров'ям своїх близьких в цій країні завжди знаходяться. Наприклад, ще в 1990-х роках в історичній частині Архангельська був побудований 13-поверховий хмарочос, який був визнаний найвищою дерев'яною будівлею в світі. У 2008 році суд виніс рішення про знесення будівлі, оскільки в Архангельську заборонено будувати приватні дерев'яні будівлі вище двох поверхів без попереднього узгодження з владою. Незважаючи на опір господаря, будинок був розібраний до рівня четвертого поверху, проте в травні 2012 року на сусідній ділянці загорілася лазня, і будівля, яка в свій час мало не потрапила до Книги рекордів Гіннесса, було повністю знищено вогнем.

Більшість опитаних російською пресою експертів переконані, що в Росії масова багатоповерхова дерев'яна забудова, так само як і будівництво за гібридними технологіям, найближчим часом навряд чи стане популярною.

Для того щоб формат багатоповерхових будинків із дерева прижився в Росії, будуть потрібні певні умови і нові поправки в містобудівній політиці, зазначають вони.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1598 | Додав: admin | Теги: дивовижні висотки, хмарочоси з дерева | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]