20:11
На зло халтурникам. Як правильно прийняти квартиру в новобудові, щоб не довелося ремонтувати її заново


Про недоробки, які виявляють щасливі власники житла в новобудовах, ходять легенди. Деякі ляпи виявляються лише після заселення в довгоочікувану квартиру. Але зустрічається і відверта халтура, не побачити яку просто неможливо. При цьому більшість покупців віддають перевагу виправляти недоробки самостійно, але це часто помилкове рішення, пише "Московський комсомолець", посилаючись на думку експертів ринку.

Перше правило - приходити на огляд помешкання потрібно днем. Навіть при яскравому освітленні (якщо воно, звичайно, мається на квартирі) побачити багато недоробок вельми важко. Але в кожному разі візьміть з собою ліхтарик для перевірки темних кутів у ванній, туалеті та інших "комірках" без природного освітлення.

І ось ви на місці. Правило номер два: не поспішайте підніматися в своє майбутнє "гніздечко". Почніть огляд з зон загального користування. Практика показує, що стан під'їзду прямо пов'язаний з якістю робіт у квартирах. Оздоблення центрального холу, сходових клітин, дверей та підлоги виконано бездоганно? Значить, будівельники підійшли до справи з усією серйозністю і приймання житла доставить вам суцільно позитивні емоції. Якщо ж забудовник дозволив собі залишити на виду відколоту плитку або тріщини на стінах, не сумнівайтеся: неприємні сюрпризи будуть і в квартирі. З'ясувати, чи так це, простіше простого. Досить відкрити і закрити вхідні та міжкімнатні двері, а потім вікна.

"Рами і двері повинні відкриватися легко, без зусиль. Між ними і стінами не повинно бути зазорів. Скло - без пошкоджень, щілини - ретельно замазані герметиком щоб уникнути появи грибка, якщо зовні буде сиро. Щоб перевірити, чи щільно прилягає віконна стулка до рами , прикладіть до неї аркуш паперу і закрийте стулку. Якщо папір не витягнути або можна витягнути, але насилу, значить, стулка відрегульована, вікно не пропустить повітря і вологу ", - радять фахівці.

іни, підлога, стеля

Наступний крок - дослідження стін, підлоги і стелі. "За допомогою рулетки заміряйте висоту стелі і порівняйте її з заявленою в проекті. Поклавши на підлогу довгу лінійку, ви побачите всі його нерівності. Якщо є бетонна стяжка, то вона повинна бути однорідною, без тріщин і порожнеч.

Виявити нахил стін можна за допомогою будівельного рівня (є такий спеціальний вимірювальний інструмент). Притуліть його до стіни та слідкуйте за бульбашкою повітря у віконцях приладу. Якщо бульбашка посередині, значить, стіна рівна, - продовжують експерти. - Замість рівня можна також використовувати схил (вантаж, підвішений на нитці). На невеликій відстані від вимірюваної стіни піднесіть схил до стелі. За відсутності кривизни лінії стіни і схили будуть паралельними ".

Монтажні стики і розетки

Одна з найважливіших вимог безпеки майбутнього житла - герметична заповненість усіх до єдиного монтажних стиків і панельних швів. Якщо вода раптом потрапить у місця, де проходить електропроводка, не уникнути замикання, а в гіршому випадку - і пожежі. У кутах стін ні в якому разі не повинно бути ніякого потемніння і тим більше нальоту. Це означає погану ізоляцію, в результаті якої стіна промерзла.

Настав час протестувати роботу електрики. Підійдіть до цієї процедури з усією занудністю, на яку ви здатні. Повз вашої уваги не повинна пройти жодна розетка. "Більшість новобудов здаються з розводкою електрики до щитка. Однак якщо в квартирі вже вбудовані вимикачі та розетки, обов'язково перевірте їх справність, - кажуть експерти. - Спробуйте зарядити від розеток мобільний телефон. Подивіться, щоб вимикачі та розетки були встановлені прямо і на одному рівні . Крім того, візьміть з собою на огляд лампочку і вкрутите її в усі патрони для освітлювальних приладів, щоб перевірити їх справність ".

Вентиляція і батареї

Діагностика вентиляції - також вельми важлива справа. Прикладіть до витяжки звичайний аркуш паперу. Якщо він пристане до грат, значить, з вентиляцією у квартирі все в порядку. І це дуже важливо, тому що в противному випадку виправити огріхи буде накладно. Можна також використовувати запальничку, стежачи, куди відхиляється полум'я.

Потім огляньте водопровідні труби і батареї. Комунікації, а також простір навколо них повинні бути сухими та комфортними. На трубах не повинно бути іржі, а під ними - жодного натяку на вологу.

Проконтролюйте, щоб батареї були встановлені на відстані не менше 2 см від стіни, 8 см від підвіконня і 7 см від підлоги. Якщо ці умови не дотримані, в квартирі буде холодно через порушену тепловіддачу. На батареях встановлені регулятори температури? Подивіться, чи діють вони, чи легко крутяться, повертаються чи запірні крани на трубах. За наявності рушникосушки перевірте, чи міцно вона встановлений.

Поговоріть із сусідами

Не завадить поспілкуватися з сусідами: і познайомитеся, і корисну інформацію отримаєте. Напевно мешканці, які вже заселилися в будинок і приступили до ремонту, охоче поділяться враженнями про виявлені дефекти та готовності забудовника їх усунути. Якщо проблеми незначні, акт прийому-передачі проте підписується. Але до нього складається додаток, в якому фіксуються всі виявлені недоробки, а також дати, в які вони повинні бути усунені. Уточніть, наскільки серйозні спливли порушення, як реагував забудовник на пред'явлені йому претензії (чи заперечував проти проведення додаткових робіт або ж провів ремонт в строк).

Забудовник зобов'язаний усунути дефекти

Багатьом покупцям житла ніби як швидше і простіше все виправити самим. Але якщо в роботі будівельників виявлена ​​відверта халтура, то приймати таке житло не варто - радять юристи. Детально зафіксуйте недоліки в аркуші огляду і відправте забудовнику письмове повідомлення про виявлення недоліків. Пам'ятайте - він зобов'язаний або усунути дефекти за свій рахунок у термін, як правило, що не перевищує 45 днів, або відшкодувати власнику квартири кошти, витрачені ним на самостійний ремонт, або прийняти відмову покупця від житлоплощі і повернути йому гроші.

Але, припустимо, в ході огляду недоробок виявлено не було, а через рік проживання проблеми в квартирі все-таки з'явилися. Не варто впадати у відчай. У житла є гарантійний термін - 5 років. Протягом цього часу забудовник зобов'язаний виправити недоробки або компенсувати власнику кошти, витрачені ним на їх усунення. У разі відмови або бездіяльності потрібно звертатися до суду
.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 2058 | Додав: adminA | Теги: Квартира в новобудові | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]