18:20
Опальному екс-прем'єру України не вдалося повернути через ЄСПЛ "прем'єрську" квартиру в Києві


Екс-прем'єр України Павло Лазаренко програв справу проти своєї країни, що стосується прав власності, в Європейському суді з прав людини, повідомила суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська. В інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" Юдківська зазначила, що відповідне рішення було ухвалене Страсбурзьким судом в грудні 2012 року.

"Скаргу було подано ним у 2002 році, так що справа розглядалася 10 років", - зазначила суддя. Вона пояснила, що "справа Лазаренка" в ЄСПЛ відноситься до категорії, яка розглядається в останню чергу, - про питання власності.

"Пан Лазаренко і члени його сім'ї поскаржилися на те, що, коли вони покинули Україну у 1999 році, у них відібрали квартиру, яку їм свого часу дала держава як родині прем'єр-міністра. Із їхньої точки зору, квартира була відібрана незаконно, тому що у них були достатні причини не перебувати в квартирі більше шести місяців, зберігаючи за собою право користування нею, а національні суди вирішили інакше. Крім цього, позивачі скаржилися, що втратили доступ до власності, що залишилася в даній квартирі ", - розповіла Юдківська.

"У підсумку в 2012 році ЄСПЛ дійшов висновку, що в питанні недоступу до власності позивач не вичерпав можливості для захисту прав на національному рівні, а що стосується позбавлення їх права проживання в державній квартирі, то українські суди прийняли обгрунтоване рішення про виселення. Тобто в цілому позивачу було відмовлено в скарзі ", - повідомила суддя.

У в'язниці - як удома

У США екс-прем'єр України Лазаренко звинувачувався у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переведених на закордонні рахунки в 1994 - 1999 роках. У серпні 2006 року він був засуджений каліфорнійським судом до дев'яти років в'язниці за відмивання грошей та інші злочини, нагадує агентство "Інтерфакс".

Лазаренко провів в ув'язненні понад 10 років і 1 листопада 2012 вийшов з американської в'язниці Terminal Island на свободу.

8 листопада 2012 стало відомо, що Лазаренко подав клопотання в Імміграційний суд Сан-Франциско про надання йому тимчасового статусу на право перебування на території США.

За інформацією ЗМІ, Лазаренко в даний час знаходиться в імміграційному ізоляторі в каліфорнійському містечку Аделант у зв'язку з відсутністю візи. За словами його адвоката, відповідна справа буде слухатися в суді в травні.

У Генпрокуратурі України заявляють, що стоїть Лазаренко повернутися на батьківщину, як він буде арештований. Адвокати екс-прем'єра уточнюють, що на батьківщині слідчі інкримінують йому близько 50 кримінальних епізодів: дачу хабара, привласнення коштів і зловживання становищем.

18 січня 2013 генпрокурор України Віктор Пшонка заявив, що Генпрокуратура України завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня, екс-прем'єру Юлії Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з екс-прем'єром Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1778 | Додав: adminA | Теги: прем'єрську квартиру в Києві | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]