22:39
Про хитрощі банків при видачі іпотеки, через які її вартість доходить до 273% річних


Відсотки за прострочення наближають ставки деяких банків по іпотеці до позик "до зарплати" і доходять до 273% річних, підрахували в Конфедерації товариств споживачів (Конфопа). Тільки три з 20 банків, що лідирують на російському ринку іпотеки, дозволяють клієнтам розрахувати на своєму сайті річну ефективну процентну ставку по вибраному продукту, передають "Ведомости".

При цьому 10 банків стягують разову комісію за видачу кредиту в 0,5-2,1% від його суми, що підвищує реальну вартість іпотеки, розповів газеті голова правління Конфопа Дмитро Янін.

Лише п'ята частина банків вирішує споживачеві вибрати метод погашення кредиту на сайті. "Аннуїтетний метод превалює, при цьому не розкриваються його недоліки для клієнта", - зауважує Янін. Так, відмова від страхування життя може здорожувати обслуговування кредиту на 0,61-5% річних. Рівень штрафних санкцій за затримку платежу за іпотекою - 0,1-0,75% від суми недоїмки по черговому платежу.

"Перераховуємо в річний процент і отримуємо від 36 до 273% річних, що близько до ставки" позик до зарплати ", - констатує Янін. При цьому він зауважує, що всі 20 банків розкривають інформацію про можливість дострокової оплати кредиту без штрафів.

Визначення конкретного розміру штрафів за кредитом відноситься до умов договору і регулюється Цивільним кодексом, зазначає начальник управління ФАС Ольга Сергєєва. По суті, це прояв волі позичальника - погоджуватися чи ні на умови банку. Але реальної можливості у позичальника вплинути на розмір штрафу немає, констатує вона. Щоб виправити цю ситуацію, ФАС підтримала поправки, які зобов'язують банки окремо запитувати згоду позичальника на страховий захист і вимагають розкривати ефективну ставку в договорі. Сам законопроект має бути готовий до осінньої сесії.

Нагадаємо, на минулому тижні в Агентстві з іпотечного житлового кредитування (АІЖК) заявили, що частка іпотечних позичальників, які не мають прострочених платежів, в 2013 році склала 96%.

При цьому помітно скоротилася кількість позичальників, прострочення по іпотеці яких склала більше трьох місяців - з 6% у 2010 до 2% в 2013 році, скоротилося також число позичальників з простроченням не більше двох місяців - з 5% до 2%, повідомляв "Інтерфакс" .

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1753 | Додав: adminA | Теги: видачі іпотеки, 273% річних | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]