22:25
Рахункова палата і Мінекономрозвитку РФ зіткнулися через вартість будівництва стадіонів для ЧС-2018
Мінекономрозвитку (МЕР) РФ недавно запропонувало скоротити витрати на будівництво семи нових арен для чемпіонату світу з футболу 2018 року з 14,3 мільярда до 12,5 мільярда рублів за одну арену за рахунок відмови від зведення комерційних зон. Однак це зустріло неприйняття Рахункової палати (РП), аудитори якої вважають, що позбавлення стадіонів комерційної складової принесе лише збитки, пише російська друкована преса.
Як заявив аудитор РП Володимир Катренко, виступаючи в рамках урядової години в Держдумі РФ в минулу п'ятницю, підготовка до ЧС-2018 буде наступним пріоритетом за видатками після Олімпіади в Сочі. При цьому, судячи з усього, він не схвалює ініціативу Мінекономрозвитку РФ, яке "кілька днів тому запропонувало скоротити витрати на будівництво семи нових стадіонів з 14,3 мільярда до 12,5 мільярда рублів за одну арену". Скоротити кошторис будівництва передбачається за рахунок відмови від зведення комерційних зон, залишивши тільки мінімум найнеобхіднішого для проведення матчу.

"Виходячи з логіки Мінекономрозвитку РФ, це буде просто коробка в чистому полі, де не можна буде ні поїсти, ні погуляти з дітьми, ні пройтися магазинами до або після матчу, - дивується аудитор. - Тобто після проведення чемпіонату стадіони будуть в кращому випадку використовуватися один-два рази на тиждень по три години на проведення матчу місцевої команди в російському чемпіонаті. З таким підходом на футболі ми заробляти не навчимося ніколи! А стадіони стануть обтяжливим і непотрібним тягарем для регіональних влад", - наголосив Катренко.

"На передовій у відомчих війнах"

З думкою РП згодні і економісти, які зазначають, що багато ідей нового керівництва МЕР піддаються коригуванню. Преса нагадує, що яскравий приклад - скандал навколо заморозки тарифів. Спочатку, як заявив голова відомства Олексій Улюкаєв, передбачалося, що заморожування тарифів торкнеться всіх - і населення, і промисловості. Але всього через тиждень тарифна пропозиція МЕР було радикально перероблена. Заморожувати вирішили тільки тарифи для промисловості, а для населення тарифи було вирішено підвищити.

Щось схоже сталося і з пенсійною реформою, деталі якої в МЕР дізналися, схоже, вже після того, як було ухвалено найважливіше рішення про передачу всіх накопичувальних внесків для виплати поточних пенсій. Як поскаржився Улюкаєв, "насправді наші пропозиції про те, щоб ці кошти були спрямовані в керуючу компанію ЗЕБа, підтримані не були". Тепер законопроект передбачає, що кошти підуть не на інвестиції, а прямо в Пенсійний фонд Росії (ПФР), тобто на його поточні витрати.

"Такого рівня розбіжностей між міністерствами економічного блоку ще не було, - зазначає директор Інституту стратегічного аналізу компанії ФБК Ігор Ніколаєв. - А Мінекономрозвитку виявилося просто на передовій у відомчих війнах".

Тим часом, на думку Ніколаєва, у випадку з чемпіонатом світу з футболу - 2018 і будівництвом інфраструктури для його підготовки Мінекономрозвитку скоріше не праве.

"Будівництво стадіонів - не самий прибутковий бізнес, це зрозуміло всім, - зазначає він. - Але саме комерційна складова і дає прибуток. Всі інфраструктурні об'єкти окупаються за рахунок так званих комерційних зон. Навіть дорожні об'єкти привабливі для інвесторів саме перспективами розвитку комерційних зон. Інакше інвестору будуть просто нецікаві вкладення в подібного роду проекти".

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1699 | Додав: admin | Теги: Рахункова палата, стадіон для чс 2018, мінекономрозвитку рф | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]