20:48
РФ і Латвія обмінялися нерухомістю: санаторій в Юрмалі - на будівлю посольства в Москві


Уряд Латвії у вівторок затвердив виконання правил передачі об'єктів нерухомості в Юрмалі та Москві, передбаченої угодою з урядом Росії.

Міжурядова угода була укладена 30 січня 2012 року і затверджена сеймом 23 травня 2013. Латвія визнає російською власністю будівлі і будови, побудовані в радянський час в Юрмалі які є частиною санаторію "Янтарний берег" - філії оздоровчо-виробничого комплексу "Бор". Будинки розташовані за адресами: вул. Звин, 2, Яункемерская дорога, 22, Яункемери, 2118 та вул. Колкас, 21.

Крім того, Росії переходять інженерні мережі, медобладнання та інше майно, що перебуває на бухгалтерському обліку санаторію, повідомляє "Інтерфакс". Латвія на 49 років здає Росії в оренду земельну ділянку, на якій знаходяться ці об'єкти.

У свою чергу Росія передає Латвії у власність для потреб посольства будівлю в Москві по Великому Афанасієвському провулку, 9 загальною площею 641,1 кв. метра. Будівля має бути передана до 31 грудня 2014 року. Росія на 49 років здає Латвії в оренду земельну ділянку, на якій знаходиться ця будівля.

Ратифікація угоди з російської сторони за законами РФ не потрібна.

За попередніми оцінками ріелторів, вартість посольського особняка в районі Старого Арбата становить близько 6,4 мільйона євро. У той час як ціна санаторію "Янтарний берег" з усіма прибудовами в 10 разів більше - від 60 мільйонів євро і вище.

Санаторій "Янтарний берег", розташований на 19 гектарах національного парку "Кемері", був побудований в 1972 році в дюнній зоні в 35 км від Риги. Цей комплекс реабілітації хворих-сердечників, орієнтований на радянську партійну номенклатуру, навіть після становлення латвійської незалежності залишався центром відпочинку росіян, у тому числі і військових пенсіонерів.

На дивну ситуацію з чинним на території незалежної Латвії санаторієм, що належить Управлінню справами президента РФ Володимира Путіна, місцева влада звернули увагу в 2005 - 2006 роках. Тоді прокуратура Латвії провела перевірку за даним фактом і за її підсумками, на прохання Кабінету міністрів, звернулася до суду з позовом, в якому просила закріпити право Латвії на санаторій "Янтарний берег".

Прокуратура Латвії наполягала на тому, що санаторій опинився в російській власності через помилку в записі в Земельну книгу, куди в 2004 році його власником було записано Управління справами президента РФ. Раніше, протягом року, будівля санаторного комплексу було зареєстровано на Міністерство фінансів Латвії.

Міністерство юстиції країни оголосило, що запис в Земельної книзі про санаторії як майні адміністрації президента РФ була зроблена незаконно, оскільки для цього не було жодних підстав.

Свою вимогу латвійська сторона обгрунтовувала рішенням Верховної ради Латвійської Республіки від 1991 року, в рамках якого всі об'єкти всесоюзного значення повинні бути передані у власність латвійської держави. Винятки з цього правила могли бути встановлені тільки спеціальними міжнародними угодами.

У відповідь російська сторона заявила, що захищатиме свою власність в зарубіжних країнах від будь-яких майнових посягань. Керуючий справами президента РФ Володимир Кожин тоді підкреслив, що Росія має усі необхідні документи щодо цієї нерухомості. Він передбачив, що в суперечці навколо "Бурштинового берега" останнє слово завжди буде за Росією.

У результаті на початку 2012 року між РФ і Латвією було укладено міжурядову угоду, яку латвійський сейм затвердив 23 травня 2013.

Нагадаємо, що саме місто Юрмала, у якому близько 35% жителів - росіяни, з'явився на карті світу в 1959 році за рішенням радянського уряду: тоді були об'єднані три самостійні адміністративні одиниці - Ригас Юрмала, Слока і Кемері.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1797 | Додав: adminA | Теги: санаторій в Юрмалі, Янтарний берег | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]