14:20
Віце-губернатор Петербурга продав елітну землю в Болгарії в 500 разів дешевше, ніж придбав, - з'ясувала преса

Віце-губернатор Санкт-Петербурга Василь Кічеджі мав земельну ділянку на одному з курортів Болгарії. Ділянка коштувала більше 1,5 млн доларів. Як пише "Комерсант", чиновник володів нею через компанію, що знаходилася в його власності, яку він продав за три тисячі доларів напередодні введення заборони держслужбовцям мати іноземні фінансові інструменти.

Як уточнює "Комерсант" з посиланням на болгарські реєстри майна, Кічеджі володів 100% акцій компанії "Інком Реал 2". У 2008 році компанія придбала 2424 кв.м. землі на курорті Святі Костянтин і Олена (передмістя Варни). Це обійшлося компанії в 2 275 000 левів (приблизно 1,6 млн доларів). У виписці з реєстру нерухомості, яку разом з іншими документами 27 травня опублікував болгарський сайт "Бівол", говориться, що ділянка призначена для будівництва курортного або житлового комплексу з підземними приміщеннями.

У 2011 році Кічеджі зайняв посаду віце-губернатора Санкт-Петербурга з культури, освіти, науки та ЗМІ. У 2013 році він виявився самим заможним членом міського уряду, заробивши 65 млн рублів. Земельна ділянка в Болгарії при цьому не значився в жодній з декларацій Василя Кічеджі.

Згідно з декларацією, у чиновника у власності взагалі немає нерухомості, зате дружина віце-губернатора володіє двома земельними ділянками, житловим будинком і трьома квартирами в Росії, апартаментами в Чехії, квартирою і гаражем в Болгарії. Втім, формально інформація про земельну ділянку не повинна була там вказуватися, оскільки належала вона не особисто віце-губернатору, а юридичній особі.

Однак влітку минулого року набув чинності закон про заборону для чиновників мати рахунки в закордонних банках та іноземні фінансові інструменти. В очікуванні цієї події в червні 2013 року Кічеджі продав 100% акцій компанії "Інком Реал 2" уродженцю Варни Атанасу Карагеоргіеву за п'ять тисяч левів - близько трьох тисяч доларів.

Василь Кічеджі в розмові з "Коммерсантом" не став заперечувати, що був власником компанії "Інком Реал 2", але від більш докладних коментарів відмовився. За словами віце-губернатора, його не можна "викрити ні в чому протизаконному".

Нагадаємо, навесні 2013 року Російська служба BBC опублікувала інформацію про те, що пан Кічеджі і його дружина були співвласниками компаній Incom Real sro і Veselina s.r.o. Цим структурам належали готель і квартира в Празі, які також не значилися у відомостях про доходи сім'ї віце-губернатора.

Глава петербурзького відділення Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального Дмитро Сухарєв зазначає, що продаж компанії за ціною в сотні разів меншою, ніж розмір її активів, може свідчити про те, що новий власник є номінальним, а фірму продовжує контролювати колишній власник.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1640 | Додав: admin | Теги: елітна земля, Болгарія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]