13:52
З травня мають роздавати дешеві кредити на житло: закони є, лишилося реалізувати на практиці

Від травня в рамках нової соцпрограми президента Віктора Януковича має запрацювати державна іпотечна програма доступного житла. Її реалізація дасть можливість отримати близько 30 тис квартир, заявив заступник директора департаменту державних програм і розвитку житлового будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України Володимир Височин.

Державна іпотечна програма доступного житла почне діяти від травня нинішнього року. Для цього вже створено всі нормативні передумови. Залишилося реалізувати програму практично.

"Місцеві органи влади зараз повинні дуже ретельно попрацювати з громадянами, із забудовниками, а також з банками", - сказав він.

За його словами, кінцева редакція порядку надання іпотечних кредитів ще не затверджена, проте цей документ був схвалений на засіданні уряду 25 квітня.

Відповідно до остаточної редакції проекту, головна умова для отримання кредиту - перебування громадян на квартирному обліку.

Височин поінформував, що для реалізації програми з держбюджету виділено 1 млрд грн, що дозволить залучити в будівництво житла близько 10 млрд грн, враховуючи кошти інвесторів, держави та банківські кредити.

Зі свого боку директор будівельної компанії "УМК" Володимир Кондратенко переконаний, що 1 млрд грн не вирішить квартирного питання в країні. За його словами, за ціни 8 тис грн за 1 кв м економ-житла цієї суми вистачить лише на 125 тис кв м, або на 1 тис 785 квартир по 70 кв м кожна.

"1785 квартир - це 3-4 житлові комплекси. Навіть у рамках будь-якого обласного центру, не кажучи вже про Київ, такий обсяг є вочевидь недостатнім", - каже Кондратенко.

Поки влада обіцяє доступне житло та недорогу іпотеку, середня реальна ставка кредиту на нове житло на початку березня становила від 17% до 18,5% річних залежно від терміну позики і розміру авансового платежу.

Дорожче житло обходиться лише громадянам країн Латинської Америки - 20-30%. Навіть у Росії, де іпотека, за оцінками аналітичного центру Penny Lane Realty, недоступна для 70% населення, процентна ставка плаває навколо 12-13%.


За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Переглядів: 1974 | Додав: adminA | Теги: програма доступного житла | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]