22:52
Життя без екології, доріг, ЖКП: в Сочі варто не Олімпіаду проводити, а тренінги з виживання, жартують місцеві
Олімпійські ігри-2014 будуть проходити в безпосередній близькості від колишнього сочинського радгоспу "Росія", розташованого поряд з Олімпійським парком. Тому підготовці даного району планувалося приділити пильну увагу - про що урочисто повідомляв "Інфоцентр-2014" в червневому прес-релізі під назвою "Сочинський радгосп "Росія" перетворюється на європейське селище". Між тим єдине, що поки дісталося жителям радгоспу, - відремонтований клуб і світломузичний фонтан, що працює тільки під час візиту крайових чиновників. Зате вони позбулися пляжу, доріг, туристів та екології, пише видання "Перше антикорупційне ЗМІ".

"Спочатку про позитивні зміни, - починає розповідь про те, як олімпійське будівництво змінила життя колишнього радгоспу голова ТОС "Псоу" Наталія Калиновська. - Побудований в радянський час клуб реконструювали. Зробили подарунок від губернатора Краснодарського краю - слабкий співаючий фонтан. Кажуть, вісім мільйонів коштував. Танцює він і співає тільки коли приїжджають високі гості - сам Ткачов, його перший заступник Джамбулат Хатуов".

У фонтана поки немає ні вечірнього освітлення, ні крамничок біля нього.

"Думаємо, що будуть", - впевнено каже співрозмовниця видання, продовжуючи перераховувати - почали робити тротуари, "лівньовки", проводити кабелі. Але зайнялися всім цим з явним запізненням: "За останній рік хочуть зробити все, тому й поспіх", - констатує Калиновська.

Негативних змін у "Росії" куди більше. Начебто гарну справу підрядники затіяли - опори електроліній поміняти, заново дорогу прокласти, берегоукріплення провести - але все якось безглуздо виходить.

"Сказали, що привезуть нові стовпи і замінять дроти, - розповідає місцевий громадський лідер. - Привозять дерев'яні зелені стовпи, а забирають залізобетонні. І це в зоні міжнародної гостинності! З липня центральна садиба радгоспу, а це з олімпійськими робочими 40 тисяч осіб, взагалі без вечірнього освітлення".

У кромки моря ганяють "КамАЗи"

Старожил "Росії", попросила не називати її імені - "взагалі ніяк не уявляйте, як і так тиснуть", - показує на розбиту вулицю Цимлянської.

"Була чудова дорога - після війни її полонені німці вручну укладали бруківкою. Все розібрали, порушили ... Почали робити абияк, так і кинули. Спершу узбеки ремонтували - дорога хвилями пішла, потім приїхала бригада єреванських вірмен, ніби як вирівняли. Але їм платити перестали", - розповідає мешканка. Влада обіцяла завершити ремонт дороги ще в серпні, але з неї до цих пір стирчать залізяки, у які ріжуть колеса місцеві легковики.

Головний дохід курорту - туристи. До початку олімпійського будівництва "Росія" славилася пляжами з дрібною галькою і піском. Сьогодні у кромки моря ганяють "КамАЗи" і екскаватори.

"З Сочі сюди приїжджали купатися, все начальство, архітектор приїжджав... Тепер самим доводиться їздити в "Блакитний факел" - нарікають місцеві. Кілька людей навіть у листопаді ризикують купатися і рибалити на тлі працюючої техніки, але туриста такі перспективи навряд чи заманять, коли розвалився радгосп, єдине, що залишалося робочим - набрати кредитів і побудувати невеликі готелі для прийому відпочиваючих. Але в позаминулому році їх майже не було, в цьому ніхто не приїхав.

Набережна, ще зберігає сліди минулого два тижні тому руйнівного шторму, з тачками ходять робітники. Багато хто живе тут же - у побутівках. Правда, зізнався електрик Євген з України, які мають квоту і всі належні документи наймають більш комфортне житло в селищі. Решті іноземцям доводиться спати на двоярусних ліжках в крихітній битовці. Трохи краще живеться робітникам із кавказьких республік.

"У мене особисто претензій немає. Харчування - безкоштовне, нічліг - безкоштовний. Зарплата стабільно 18-го числа" , - ділиться бетонщик з Дагестану Шамсудін Гасратов, зараз будує глядацькі трибуни для "Формули-1". У літнього чоловіка 24 роки педагогічного стажу - працював вчителем французької мови. Але невелика зарплата - останнім часом отримував по шість-сім тисяч і, змусила змінити покликання.

На морі зробили річкове берегоукріплення

Окремої розповіді вартують берегоукріплювальні роботи, розкидані в пух і прах останнім, далеко не великим штормом, зазначає "Перше антикорупційне ЗМІ". Вони побудовані в рамках прибережного захисту олімпійського кластера. Захисту не тільки набережній в зоні Ігор, але і в радгоспі "Росія" не вийшло. На березі, покритому канавами від коліс спецтехніки, лежать зібрані в стопки плити. Їх просто вибило з похилої набережної. Поруч повалені дерева, обривки покриття набережної, ще не висохлі калюжі і дрібний пісок в півсотні метрів від берега.

"Абсолютно звичайний шторм був, такі регулярно відбуваються, - розповідає про події 19 жовтня голова ТОС Наталія Калиновська. - У нас величезні глибокі каньйони, не так як в Анапі або Темрюці, тому накат хвилі від 60 до 80 і 100 метрів. Камені, галька раніше стримували хвилю, зараз настелили гладкі бетонні плити. Місцеві жителі, екологи, науковці говорили про це на слуханнях ... Але нам нав'язують краснодарську і московську думку. Тому й зробили берегоукріплення не морське, а річкове. Хвиля похилим майданчиком летить, куди їй потрібно".

Підводячи підсумок, жителі "Росії" розмірковують: за Олімпіаду ніхто не голосував, ніякого референдуму серед місцевих не було.

"Грубо кажучи, нам її нав'язали, що в цивілізованих країнах просто неможливо. Але зараз вже робити нічого - престиж країни. От тільки доробили б те, що обіцяли ...".

Жителі селища заплатили за це чимало - скільки років живуть в бетоннім пилу і шумі від машин. У деяких місцевих з'явилася алергія, від якої не рятують ліки.

"Тренінги з виживання" в центрі Сочі

А проект "БлогСочі.ру" публікує нову добірку фотографій з переритого центру Олімпійської столиці.

"Адміністрація міста Сочі запрошує всіх бажаючих до олімпійської столиці на тренінги з виживання. Абсолютно безкоштовно ми відключаємо або світло, або газ, або опалення, або воду. VIP-послуга - відключення всього одночасно. Ласкаво просимо в місто Сочі!" - іронізує автор публікації Віктор Шандор.

На фотографіях центральних вулиць міста зафіксовані непрохідні розриті території шириною і довжиною з вулицю, де, очевидно, повинні бути прокладені нові дороги. Все це відбувається прямо біля підніжжя знаменитих сочинських кипарисів і пальм. Подекуди від дерев залишилися лише недовикорчуванні пеньки.

"Сьогодні прогулялися по вулиці Навагінскій з журналістом Франс Прес. Думаю, що одна з центральних вулиць міста справила на нього моторошне враження про Сочі", - коментує редактор "БлогСочі.ру" Олександр Валов.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1550 | Додав: admin | Теги: Сочі, олімпіада | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]