12:03
Дренажні системи - надійний помічник у відведенні води

Спроба економії на системі водовідводів може обернутися капітальним ремонтом всього будинку вже через кілька років. Саме тому не відкладайте їхнє будівництво "на потім" - будуйте зараз.

Суворий клімат нашої країни змушує гранично серйозно ставитися до будівництва житла. Масивний фундамент і товсті стіни - не примха, а - необхідність, що дозволяє зберігати дорогоцінне тепло в холоди. Однак ці хитрощі можуть виявитися абсолютно марними, якщо не подбати про дренажну систему.

Ґрунт взимку може замерзнути на глибину більше 1,5 м. Якщо ґрунт виявиться вологим, то волога опиниться в кожній мікроскопічної тріщинці. Всього за кілька років може порушитися цегляна кладка не тільки фундаменту, але і стін. З'являться тріщини, можуть покоситися стіни і неодмінно заведеться пліснява.

Дренаж допоможе впоратися з цією проблемою. Це система штучних каналів, створена для збору та стримання ґрунтових вод. Правильно організована, вона може не тільки контролювати рівень вологи біля стін вашого будинку, але і виробляти осушення болотистого ґрунту ділянки. Дренажна система необхідна будь-якому заміському будинку, навіть якщо ваша ділянка стоїть в досить вдалому місці. Не варто сподіватися, що саме вас ця біда обійде стороною - погода може піднести неприємні сюрпризи в будь-який момент. Тим більше, що коштує дренаж не надто багато.

У більшості випадків всі роботи для зменшення рівня ґрунтових вод можна виконувати самостійно. Не потрібно особливих знань, майстерності чи працьовитості. Інтернет надасть необхідні знання, а кілька пар міцних чоловічих рук легко впораються з роботою за вихідні. Однак не варто бути занадто вже самовпевненим. Якщо випадок не найпростіший, то краще попередньо порадитися з фахівцем. Краще перестрахуватися, але зате спокійно спати, не побоюючись за долю будинку. Дренажні системи досить різноманітні і буде нескладно підібрати необхідні саме для вас.

Поверхневий водовідвід більше відомий як "лівнівка". Збір і відведення талої та дощової води з покрівлі, відкритої тераси, поверхні дороги або тротуару. Він застосовується повсюдно і допомагає швидко прибирати з ділянки значні маси води. Точковий водовідвід застосовується досить часто. Він полягає в тому, що на поверхні водозбору ставлять ухил класичного конвертового типу. У точці перетину ухилів та встановлюється водозбір. Основна перевага методу - економія на купівлі необхідних елементів. Однак складність робіт виходить надмірно високою. Навіть професійні будівельники не завжди успішно справляються з цим завданням.

Поверхневий водовідвід допомагає збирати воду з ділянки і відводити їх в звичайну каналізаційну мережу. Це система відкритих каналів і дощоприймачів, що складається з пісколовців та водоприймальних лотків. Система комплектується знімними ґратами (сталевими або чавунними), сифонами і кошиками для збору сміття. Обслуговувати її дуже просто і вона надійно прослужить багато років.

Глибинний дренаж називається також закритим. Це система спеціальних дренажних труб, що укладаються на щебенево-піщаний ґрунт на певній глибині. Будуються оглядові колодязі, причому обов'язково з відстійниками. Вони вкрай важливі для очистки води і нормальної роботи всієї системи. Якщо ділянка заболочена, розташовується в низовині або плануєте побудувати під будинком нормальний, експлуатований підвал, то глибинний дренаж - оптимальний вибір.

Така система вкрай бажана на всіх ділянках, де рівень ґрунтових вод стоїть вище позначки в 1,5 м. Від цієї необхідності позбавлені хіба що ділянки на височині або зведені на кам'янисто-піщаному ґрунті. Системи поверхневого та підземного водовідводів доповнюють один одного, але не заміняють. Проте, продумана організація поверхневого водовідведення може помітно зменшити обсяг глибинного дренажу і відповідно - скоротити обсяг робіт, економлячи гроші і час.

Повноцінна дренажна система створюється на багато років. З її допомогою будинок здатний простояти без серйозного капремонту десятки років. Її будівництво - вклад у власне безхмарне майбутнє.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 2006 | Додав: abel | Теги: дренаж, дренажна система, Дренажні системи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]