22:00
Музей зіштовхнув інтереси держави і бізнесу
Про необхідність будівництва в столиці Державного музею сучасного мистецтва на базі ГЦСІ розмови велися давно: приватні ініціативи і діяльність Московського музею сучасного мистецтва (ММСМ) під керівництвом Василя Церетелі не могли замінити глобального проекту з музифікації сучасного мистецтва, який має взяти на себе держава. Спочатку розширення ГЦСІ передбачало також зведення висотного державного музею сучасного мистецтва, який потім волею міністерства культури і мера Москви було вирішено будувати на місці зниклого Басманного ринку на Бауманській вулиці Москви. Останнє гучне обговорення проекту відбулося на початку жовтня в Міністерстві культури Російської Федерації, де слово було дано як критикам, так і прихильникам проекту. На думку критиків, орієнтовна вартість будівництва (5 мільярдів рублів) була перебільшена, а сам проект - невдалий з архітектурної точки зору, та й Бауманська - погане для державного музею місце. При цьому експерти громадської ради при Мінкультури РФ пропонують не будувати нову, а зайняти вже існуючу будівлю, яку могла б виділити столична влада. Михайло Хазанов - архітектор, керівник майстерні, за проектом якої десять років тому був реконструйований старий фабричний цех (нині - основна будівля комплексу ГЦСІ) на Зоологічній вулиці, розповів, чому навколо проекту стільки шуму, кому вигідно, щоб він не здійснився, і поділився деякими тонкощами будівництва сучасних музеїв.

- Історія створення нової будівлі ГЦСІ, який тепер називається Музеєм сучасного мистецтва, досить довга і заплутана, а останнім часом і скандальна, враховуючи нападки з боку різних представників арт-спільноти. У чому причина?

- Завжди, коли мова йде про державні масштабні будівництвах, а нова будівля Музею сучасного мистецтва на Бауманської - це великий і дорогий федеральний проект, обстановка навколо об'єктів розжарюється, а якщо об'єкт високої суспільної значущості і присвячений мистецтву, то, як правило, так чи інакше виникає конфлікт інтересів всередині культурної спільноти. У даному випадку це відбувається хоча б тому, що сьогодні вкрай мало будується об'єктів культурного призначення, а музеїв сучасного мистецтва до цих пір практично немає. Наскільки мені відомо, ідея створення широкої мережі центрів сучасного мистецтва на території країни в останнє десятиліття стала вельми популярна і у великого бізнесу. Думаю, конкуренція, конфлікт інтересів у боротьбі за яку-небудь серйозну допомогу арт-бізнесу з боку держави - основна причина штучно зрежисованого розбрату, який почався ще у вересні з жорсткої критики ГЦСІ кількома арт-менеджерами.

- Наскільки мені відомо, ще один подібний проект підтримує Олександр Мамут, є й інші проекти ... Чи йде боротьба за державні субсидії?

- Про держсубсидії мені мало що відомо, так як архітектор - не замовник і навіть не генпроектувальник. На двох обговореннях, де я був присутній, були різні, часто діаметрально протилежні думки і пропозиції. Скажу лише, що не очікував такого запеклого зіткнення інтересів частини бізнес-спільноти та ГЦСІ з приводу культурних ініціатив, кураторства, розвитку арт-просторів сучасного мистецтва в місті. Але ж тільки державні музеї - єдиний гарант того, що колекції приватних збирачів вони не продадуть "з молотка", поділені між спадкоємцями. Сьогодні саме державні музеї та центри сучасного мистецтва, так чи інакше, - все ще серйозний конкурент багатьом приватним ініціативам у всьому світі.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1866 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]