14:03
Оформлення кухні: зонування

Кухня - це не тільки місце приготування їжі. Це, в деякому роді, "серце будинку". Тут родина збирається за сніданком і вечерею, тут приймають гостей, тут в процес кулінарної творчості вкладається душа. На кухні все повинно бути красиво і правильно.

І якщо краса - справа смаку, то до організації зручності і практичності кухонного простору варто підійти з розумом. Як не дивно, зручність кухні залежить, в першу чергу не від розмірів приміщення, а від правильного планування. Навіть у найменшому кухонному гарнітурі може виявитися маса переваг, якщо підійти до його створення зі знанням справи.

Що потрібно враховувати

Насамперед, необхідно ретельно проаналізувати свої вимоги та побажання до майбутнього кухонного гарнітуру. Визначитися з розмірами приміщення, на яких планується встановити гарнітур. А також сформувати список великої побутової техніки (плита, посудомийна машинка, пральна машинка, мікрохвильова піч), яку потрібно вмонтувати в кухню або які будуть присутні на кухні стаціонарно, але для них важливо залишити спеціальне місце.

Дизайн інтер'єру маленької кухні

Оцініть кількість столових приладів, посуду, дрібної побутової техніки начебто міксерів, комбайнів і соковижималок, які необхідно буде розмістити всередині шаф. І тепер можна приступати до планування кухонного гарнітура. Незалежно від того, на якій кількості квадратних метрів розміщується ваша кухня, в ній функціонально виділяються три основні зони: місце обробки продуктів і забору води (мийка), місце приготування цих продуктів (плита) і місце зберігання продуктів (холодильник). Послідовність: "оброблення - приготування - зберігання" називається робочим трикутником.

З урахуванням параметрів кухонного приміщення, розміри трикутника можуть мінятися, але це планування рекомендується зберегти в дизайні будь-якої, навіть найменшої, кухні. Оптимальна відстань між сторонами трикутника - від 4 до 7м. Якщо відстань більше, то господині доведеться робити безліч зайвих утомливих рухів, намотуючи кола від одного кута трикутника до іншого. Якщо ж відстані будуть істотно менше, то це створить відчуття тісноти.

Вимоги до зон

До розміщення і погодженням між собою цих трьох функціональних зон також існують свої вимоги. Вони обґрунтовані і справедливі. Ці вимоги спрямовані на створення комфортної та безпечної обстановки на кухні. Особливо велике значення надається організації простору між миттям і плитою. Це саме та робоча поверхня, яка в кухні задіяна максимально. Тут всі продукти проходять первинну обробку. Тому ця зона не повинна бути дуже маленькою. Мінімально необхідну відстань робочої поверхні в ширину — 60 см. Якщо простір дозволяє, то для цієї зони можна відвести більше місця. Але важливо не перестаратися. Чим більше робоча поверхня між миттям і плитою, тим більше зайвих пересувань доведеться здійснювати господині в процесі приготування їжі.

Не варто залишати без уваги і простір між плитою і холодильником. По-перше, у господині має бути місце, де вона могла б упакувати/розпакувати продукти або залишити їх для розморожування. По-друге, небезпечно розміщувати плиту в безпосередній близькості від холодильника. Побутова техніка може прийти в непридатність. А тому, рекомендований розмір робочого простору між цими зонами повинен становити не менше 30 см. Більше - можна, менше — небезпечно.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 1382 | Додав: abel | Теги: зонування на кухні, зонування кухні, кухня | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]