11:50
Основні етапи утеплення будинку пінопластом

На сьогоднішній день необхідність утеплення фасаду будинку мало у кого викликає сумнів, так само як і ковані брами, які українці частіше за все замовляють на сайті kovka.lviv.ua. Постійне підвищення вартості енергоресурсів, їх вичерпність і забруднення атмосфери при спалюванні палива все більше підштовхують людство до жорсткого контролю над втратами тепла. Одним з найбільш доступних матеріалів для утеплення фасаду є спінений полістирол, яке населення часто називає просто пінопластом. Найпоширенішою на його основі системою утеплення фасаду будинку стала скріплена система, яка також називається легка штукатурна система або мокре утеплення фасаду. Для даної технології утеплення необхідно використовувати самозатухаючий пінопласт щільністю не нижче 25 кг/м3. Технологія утеплення фасадів пінопластом стандартна для всіх виробників систем скріпленої теплоізоляції.

Етапи утеплення будинку пінопластом

1 етап утеплення - підготовка фасаду будинку

Цей етап мокрого утеплення включає в себе:

  • Очищення фасаду від розчину, висолів та інших забруднень, що знижують адгезію;

  • Фрезерування підстави;

  • Латання дефектів площини фасаду;

  • Ґрунтовку основи під утеплення.

2 етап утеплення - установка стартового профілю

Стартовий профіль під систему мокрого утеплення встановлюється горизонтально на рівні, позначеному проектною документацією. Стартовий профіль кріпиться дюбелями приблизно кожні 30 см, із зазором між сусідніми стартовими профілями 2-3 мм для компенсації їх термічного розширення.

3 етап утеплення - нанесення клейового складу на лист пінопласту

Нанесення клейового складу на плити пінопласту, якими буде виконуватися утеплення фасаду будинку, може здійснюватися двома способами:

а) гребінчастим шпателем по всій поверхні плити — у випадку рівної основи;

б) з установкою маяків - за наявності значних відхилень від вертикалі підстави під утеплювач.

Зазвичай на плиту пінопласту встановлюють від 3 до 6 (в залежності від розмірів плити і нерівності стіни) і проходять валиком клею по периметру плити, з обов'язковими розривами, що виключає утворення повітряних пробок. В даному випадку клей повинен покривати не менше 40% поверхні плити пінопласту.

4 етап утеплення - приклейка плит пінопласту на фасад будинку

Приклеювання плит пінопласту на фасад проводиться горизонтально знизу вгору з перев'язкою вертикальних швів (тобто в шаховому порядку). На зовнішніх і внутрішніх кутах виконується зубчасте зачеплення плит. Перший ряд плит встановлюється на стартовий профіль. На плити пінопласту першого ряду клей наноситься з відступом від краю плити на висоту стартового профілю. Дуже важливо стежити за видаленням надлишків клею, як з поверхні плит пінопласту, так і з фасаду будинку. Клей не повинен потрапляти в стики між пінопластом.

Плити пінопласту необхідно щільно притискати одну до одної, щоб уникнути утворення "містків холоду" щілини між плитами пінопласту закладаються або відрізками утеплювача (у випадку з широкими щілинами), або герметиками, або монтажною піною (у випадку з вузькими щілинами). У кутах віконних і дверних прорізів не рекомендується розташовувати стики сусідніх плит пінопласту. Обрамлення кутів віконних і дверних прорізів повинно виконуватися з цілих плит з вирізаними фрагментами пінопласту.

5 етап утеплення - закріплення пінопласту дюбелями

Закріплення теплоізоляції дюбелями до фасаду будинку проводиться таким чином:

  • Просвердлюється отвір у фасаді під пластиковий дюбель;

  • Дюбель забивається таким чином, щоб капелюшок був врівень з площиною плити пінопласту;

  • В пластиковий дюбель забивається або закручується (залежно від типу) розпірний сердечник.

Кількість дюбелів для рядової і крайової зони утеплення підбирається в залежності від висоти будівлі, з урахуванням можливих вітрових навантажень.

6 етап - установка підсилюючих елементів

Всі зовнішні кути будівлі, а також зовнішні кути дверних і віконних прорізів повинні бути посилені спеціальними підсилюючими кутовими елементами.

7 етап утеплення - армування теплоізоляції

Спочатку на поверхню пінопласту наноситися армуючий склад, якому зубчастим шпателем надається бороздчата структура. Потім в армуючий склад вдавлюється лугостійка сітка. Полотна армуючої сітки монтуються вертикально знизу вгору, з нахилом близько 10 см. Потім наноситься ще один вирівнюючий шар армуючого складу, за допомогою якого, як правило, вирівнюється весь фасад будинку.

8 етап утеплення - нанесення захисно-декоративного шару

На поверхню фасаду наноситься захисно-декоративне покриття. Товщина шару цього покриття повинна перевищувати розмір наповнювача, що формує фактуру покриття. Потім шар покриття розрівнюється до товщини, що відповідає розміру зерна наповнювача.

9 етап мокрого утеплення - додання фактури захисному шару фасаду будинку

Захисно-декоративний шар структурується пластиковою теркою круговими, вертикальними або горизонтальними рухами (в залежності від бажаного малюнка) до отримання яскраво вираженої фактури покриття. Утворені під час нанесення, вирівнювання і затирання на шпателі або терці надлишки з'єднувального матеріалу не можна повертати назад у відро з матеріалом. При нанесенні захисно-декоративного покриття необхідно виключити перерви в операціях і бажано обробляти відразу всю поверхню фасаду будинку. При неможливості обробки всього фасаду робочі шви бажано приховувати за навісними елементами фасаду. Декоративне покриття при необхідності може бути пофарбовано.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Переглядів: 5009 | Додав: adminA | Теги: утеплення пінопластом | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]