14:27
Документи для купівлі – продажу нерухомості

Кожна людина хоча б раз у житті займається продажем чи купівлею нерухомого майна. І коли ви все ж вирішили займатись цією справою, необхідно наперед дізнатись стосовно всіх нюансів щодо документів. Дехто вже добре знає які документи для цього потрібні, а декому доводиться з цим зустрічатись вперше і при цьому виникає багато запитань. Та основне це: які ж документи потрібно мати, щоби продати чи купити нерухомість?

Звичайно, що в кожній ситуації можуть бути непередбачені обставини, в яких деякі документи потрібні, а інші ні. Та є основний перелік, на який потрібно орієнтуватись в першу чергу:

ü Документи на право власності, на підставі яких будинок чи інше майно належить власнику.

ü Оцінка майна, в якій вказана вартість квартири. Слід пам’ятати, що ця довідка дійсна лише 3 місяці від дати , указаної в документі.

ü Довідка із РЕУ про кількість прописаних людей. В найкращому випадку для покупця буде наявність документа про те, що в квартирі немає прописаних осіб.

ü Якщо продається житловий будинок, потрібні документи про приватизацію землі та експертна оцінка земельної ділянки.

ü Якщо власником майна є неповнолітня особа, обов’язкова присутність батьків (опікунів), має бути дозвіл з опікунської ради. Якщо ж один із батьків чи обоє померли – необхідні свідоцтва про смерть.

Перед купівлею майна потрібно обов’язково дізнатись, чи воно не перебуває у заставі, не перебуває під арештом, нікому не подароване, та судових позовів щодо нього немає. Якщо під час перевірки виявлять щось із вище перерахованого, то купівля – продаж нерухомості не відбудеться.

Також покупцю потрібно впевнитись в тому, що немає заборгованості по комунальним платежам. Адже власники можуть не сплачувати рахунки в період підготовки і продажу нерухомості, а це не завжди проходить швидко. Якщо у власників квартири є заборгованість, покупцю варто задуматись над тим, як вона буде сплачуватись. Адже власників не випишуть з квартири, поки ті не зможуть погасити весь борг. Найкращий варіант – це оплата всієї заборгованості в присутності покупця або пред’явлення всіх оплачених квитанцій за поточні місяці.

Звичайно, що потрібні документи, які засвідчують особу – паспорт, ідентифікаційний код. Якщо договір купівлі – продажу буде оформлювавсь на подружжя, паспорти чоловіка та дружини, свідоцтво про одруження.

Слід пам’ятати, що при купівлі продажу будинку із земельною ділянкою, буде оформлено два договори: окремий на купівлю - продаж і окремий на купівлю земельної ділянки.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1570 | Додав: admin | Теги: Нерухомість, продажа, документи, Купівля | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]