13:38
Фундамент: будівництво будинку на складних ґрунтах

будівництво будинок Ніхто не сперечатиметься, що фундамент є основою будь-якої будови, причому незалежно на якому ґрунті зводиться будівля. Саме від нього залежатиме міцність будинку. Але оскільки природа ґрунтів різна, то й вагу конструкції вони не завжди можуть витримувати. У рамках цієї статті розглянемо будівництво фундаменту на складних ґрунтах. Без сумніву ділянку під будівництво потрібно вибирати на надійних ґрунтах. Але не завжди це можливо.

Звичайно ж, будинок можна побудувати і на ділянці зі складними гідрогеологічними умовами, але й коштуватиме таке будівництво набагато дорожче. Якщо ж ґрунт має слабку несучу здатність, то швидше за все буде потрібно зведення глибоких об'ємних фундаментів, для яких використовується ущільнена основа, арматура, територію часом також доводиться осушувати. Що з перерахованого вище необхідно - вирішує архітектор. Він повинен обов'язково бути присутнім при проектуванні будинку. Щоб визначити ґрунтові умови, потрібно провести гідрогеологічні дослідження.

Непоодинокі випадки, коли під будівництво виділяються дуже незручні ділянки, також є місця, де характеристики ґрунтів невідомі. Такі ділянки є привабливими через свою невисоку ціну. При виборі таких ділянок слід бути обережним. Зовсім не зайвим буде дізнатися, як вони з'явилися. Консультація з геологом буде дуже доречною. Він підкаже, які можуть знадобитися заходи, перш ніж розпочинати будівництво будинку. Може так виявитися, що ці заходи вимагатимуть вкладення чималих коштів, внаслідок яких ділянка виявиться набагато дорожчою. Варто знати, що чим конструкція легша, тим і витрати будуть меншими.

Типи ґрунтів для будівництва

Такі ґрунти як глини, супіски, суглинки є в сухому стані надійними, при цьому при промерзанні вони можуть спучуватися, при зволоженні знижується опірність. Найскладнішим ґрунтом для будівництва є глинистий, оскільки він при вбиранні води стає текучим, сильно стискається, розмивається. Ті ґрунти, які схильні до деформації називаються просадними. Вони можуть поділятися на такі типи:

  1. перший тип просідання – ґрунт ущільнюється при впливі зовнішніх навантажень. Ґрунт може бути використаний як основа під будівництво, але при цьому потрібно подбати про зміцнення фундаменту;
  2. другий тип просідання – деформація відбувається навіть під власною вагою. Використання таких ґрунтів як основа неможливе.

Карсти і підробітки відносяться до таких геологічним умовам у товщі ґрунтів, у яких є порожнечі, що утворилися в процесі діяльності людини або води. На таких ґрунтах велика ймовірність виникнення горизонтальних зрушень та провалів. Це може відбуватися на величезних площах. Всі дані про провали та карсти зберігаються в геологічних архівах.

Наступним типом ґрунтів є торфовища. Вони являють собою ґрунти органічного походження з високою пористістю та вологістю, які набагато вищі, ніж у мінеральних ґрунтів. Зазвичай ґрунтові води розташовані дуже близько до поверхні. Можливість будівництва на торфовищах залежить від глибини залягання материкових ґрунтів.

будівництво будинок

Далі варто сказати про зсувнонебезпечні території. У таких місцях будівництво вкрай небажане. В основному зсуви виникають на ділянках зі схилом 15°, з присутністю глини в ґрунті, навантаженнях на схил, під впливом ґрунтових і поверхневих вод, підрізуванні нижньої частини схилу. Зсуви можуть охоплювати великі території, особливо якщо не проводяться необхідні зміцнювальні заходи. Такі ділянки переважно розташовані вздовж горбистих місцевостей і річок.

Неоднорідним, а також насипним ґрунтам характерна нерівномірна зріджуваність, або включення різної щільності та складу, таких як торф, пливуни. Якщо на таких ділянках проводиться будівництво, то ґрунт просідає нерівномірно. Дані підстави можуть виникати внаслідок як природного походження – пливуни, так і штучного – засипані яри. З описаного можна дійти невтішного висновку, що будівництво фундаменту на складних ґрунтах дуже відповідальний захід і часом досить затратний.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 340 | Додав: admin | Теги: будинок, будівництво, фундамент | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]