15:43
Огляд теплоізоляційних матеріалів. Утеплювачі для труб: порівнюємо та вибираємо

Утеплювачі для труб

З приходом зими аварійні служби часто стикаються з проблемами, які виникають через замерзання трубопроводів. Холоди та морози не щадять навіть самі якісні та міцні труби – вони лопаються. Як наслідок, потрібно їх заміна, а це час і гроші. Тим, хто не бажає, щоб його спіткала сумна доля залишитися взимку без води та інших зручностей, необхідно виконати роботи по утепленню. Благо, на ринку представлено безліч різних матеріалів, які можна використовувати як утеплювач для труб, щоб забезпечити їх надійний захист від морозу.

Застосовуючи для утеплення труб той чи інший тип утеплювача, слід врахувати його властивості, характеристики і умови середовища, в якій планується його використовувати. Наприклад, при прокладанні каналізаційних систем враховується безліч чинників і обов'язково здійснюється утеплення. Оскільки каналізаційні системи відносяться до підземних комунікацій, то можна відразу помітити дефекти, а це загрожує серйозними неприємностями, тому вибирати утеплювач для каналізаційних труб варто з особливою ретельністю або довірити цю справу професіоналам.

Оскільки ефективність даної процедури безпосередньо залежить від виду і якості утеплювальних матеріалів, то необхідно більш детально ознайомитися з критеріями, на які варто звертати увагу.

Основні вимоги до утеплювачів

Простий монтаж. Особливо важливий для тих, хто планує виконати роботи з утеплення труб самостійно, і не є при цьому будівельником.
Довговічність. Чим якісніше утеплювач, тим довше він зможе виконувати свої функції, система буде краще захищена і рідше потрібно возитися з повторним утепленням.
Герметичність. Якщо утеплювач пропускає воду, то навряд чи він врятує труби взимку.

До уваги варто взяти і експлуатаційно-технічні характеристики різних видів утеплювачів: теплопровідність, стійкість до високих температур і т. д.

Матеріали для утеплення труб

Скловата як утеплювач трубопроводів

Досить популярний матеріал, що випускається багатьма марками у вигляді матів, рулонів або плит різних розмірів, товщини і щільності. Вона відповідає всім вимогам, які пред'являються до теплоізоляційних матеріалів, однак не завжди зручна в монтажі і вимагає додаткової ізоляції і герметизації, що збільшує вартість робіт і їх тривалість. Частіше використовується для металопластикових труб.

Практичне базальтове волокно

Базальтове волокно володіє всіма необхідними властивостями, щоб назвати його відмінним матеріалом для утеплення. З нього виготовляють базальтову вату, для якої характерний низький коефіцієнт водопоглинання і відмінні теплоізоляційні властивості. Іноді це волокно використовують для виготовлення спеціальних циліндрів, які просто надіваються на труби слугують для їх утеплення, ніякі професійні навички для такої процедури не потрібні. Деяких бентежить досить висока ціна цього матеріалу, але це окупається тривалим терміном служби виробів.

Універсальний пінопласт (пінополістирол)

Цей матеріал економічний, універсальний і володіє потрібними експлуатаційними властивостями. Користується заслуженою популярністю і дуже часто використовується, якщо потрібно виконати утеплення водопроводу, наприклад, у приватному будинку. Застосовують його для утеплення труб усередині приміщення і на вулиці. Пінопластові "шкаралупи", які з'єднуються між собою, можуть бути з зовнішнім покриттям або без. Монтаж здійснюється легко. Для утеплення кутів в системі водопостачання підходять фасонні шкаралупи різної форми.

Плюси спіненого поліетилену

Відносно новий матеріал. На сьогодні існують два його види – фізично зшитий і хімічно зшитий пінополіетилен. Найбільш широко поширений останній з-за своєї невеликої ціни. Даний матеріал застосовується при температурах від – 40 до +90°С.

Відносна вологість повітря практично не грає ролі, може доходити до 100%. Завдяки особливій структурі спінений поліетилен еластичний і має високий тепловий опір. Даний утеплювач широко застосовується для самостійного утеплення водопровідних труб і труб опалення, виконаних з різних матеріалів.

Прогресивний фольгований пенофол

Відноситься до утеплювачів нового типу. Структура: полірована алюмінієва фольга і основа з поліетиленової піни. Розрізняють кілька видів: ті які мають фольгу з одного боку; з двох сторін або комбіновані – з одного боку фольга, а з іншого самоклеюча поверхню. Ця особливість дає можливість підібрати матеріал, який найбільш підходить в тому чи іншому випадку. Надходить у продаж в рулонах.

Підсумки

На сьогодні утеплення труб можна здійснювати різними способами і матеріалами, які мають відмінності, як за складом, так за технологією застосування та структурі. Виробники пропонують широкий асортимент, і дуже важливо при покупці врахувати ключові вимоги до утеплювача і звернути увагу на його експлуатаційні властивості.

Логічно буде віддати перевагу не більш дешевого варіанту, а більш ефективному та якісному, оскільки ремонт трубопроводу, в разі поломки, буде коштувати набагато дорожче. Вибирати утеплювач потрібно спираючись на три фактори: перший – місце розташування труб (вулиця, приміщення); другий – зручність монтажу (чим простіше, тим краще); третій — ціна.

Сподіваємося, що ці рекомендації дозволять вам якісно і в строк виконати утеплення трубопроводів.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1238 | Додав: abel | Теги: труб, уткплювач, утеплювачі, труби | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]