01:20
Опалення та клімат: використання антифризу для систем опалення

антифриз система опалення Перевагою антифризу перед водою є те, що антифриз для опалення витримує нижчі температури. Антифриз – безбарвна рідина із легким запахом. Її застосовують в автомобілях для обмивання скла, механізмах, які працюють при низьких температурах, для охолодження ДВС. Рідину антифриз для систем опалення можна купити в автомагазинах, при покупці котла або в інших постачальників.

Де використовують антифриз

Зручно використовувати антифриз для систем опалення заміських будинків, де систему періодично прогрівають, а не постійно. До антифризу можна додавати різні присадки для більш тривалої служби, запобігання осіданню залишків, захисту від корозії.

Антифриз має запас міцності, що дозволяє йому не замерзати, навіть якщо навколишня температура нижче температури теплоносія. Включно з усіма перевагами, антифриз для систем опалення коштує дорожче, ніж користуватися водою.

Різновиди антифризу

Теплопровідність у рідини антифриз для опалення відрізняється залежно від виду та виробника.

Популярні види антифризу:

  • етиленгліколь – багатоатомний спирт. Температура плавлення –12,9 градусів, кипіння – 197,3;
  • пропіленгліколь – нетоксична в'язка рідина. плавлення при температурі -60 градусів, кипіння - 187,4 градусів;
  • гліцерин - солодка рідина, яку можна розчиняти у воді. Плавиться за +18 градусів, кипить за 290 градусів.

Як теплоносій антифриз для систем опалення ґрунтується на етиленгліколі або пропіленгліколі. У чистому вигляді в системі опалення антифриз не використовують. Його розбавляють із водою і, враховуючи відсоток концентрації антифризу, температура замерзання змінюється. Антифризи на етиленгліколі не можна перегрівати – відбувається термічне розкладання та спінювання. Для уникнення перегріву додають спеціальні присадки.

Що потрібно для опалення з антифризом

Змінити воду на антифриз для опалювальних систем не так просто. Потрібно забезпечити систему добрим обладнанням. Якщо в системі опалення планується використовувати антифриз, теплову потужність радіатора необхідно додати на 30-50%, а обсяг розширювального бачка - на 40-60%. Також, використовуючи антифриз для опалення, потрібно подбати про потужний циркуляційний насос.

Зверніть увагу на кількість та якість з'єднань опалювальних труб. Перед тим, як купити антифриз для систем опалення, варто знати, що антифриз протікає більше, ніж вода. Якщо ущільнення слабкі, він може почати протікати згодом.

антифриз система опалення

Етиленгліколь – дуже токсична речовина. Такий антифриз для систем опалення небезпечно застосовувати з двоконтурному опалювальному котлі. Пропіленгліколевий антифриз нетоксичний і не так боїться перегріву. Але такий антифриз для систем опалення купити дорожче на 80%, ніж етиленгліколевий.

Перед тим, як почати використовувати антифриз для опалення, рекомендується перевірити всю систему на витік і міцність, а також порадитися з фахівцем з вибору рідини для системи опалення та правильного її застосування.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 257 | Додав: admin | Теги: клімат, система, антифриз, опалення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]