22:55
Особливості романського стилю

Романський стиль з'явився у десятому столітті, а в Західній Європі він встановлювався впродовж 11 -12-го сторіччя. Стиль являє собою синтез давньоримського і європейського мистецтва, частково візантійського. Також можуть бути присутні окремі будівельні та архітектурні прийоми римлян.

Основні типи архітектурних споруд романської епохи - це замки, храми, монастирські хати. Відмінні їх особливості - наявність кам'яних масивних склепінь, потужних і товстих стін, вузьких вікон, поглиблених східчастих входів, веж. Останні вважалися важливим елементом загальної архітектурної композиції.

Храм вважався основним типом романського зодчества, він з'єднав все культурне життя Західної Європи.

Романська пластика зазвичай підпорядковувалася архітектурі, застосовувалася в інтер'єрі соборів, декорувала фасади, тимпани (спеціальний простір стіни, передбачений над входом до собору або храму, він обмежувався півкругом арки), ще капітелі колон. Рельєф вважався основним видом скульптури. Зазвичай романська скульптура не відрізнялася ідеальними пропорціями, фігури були витягнутими в довжину, а голови збільшувалися, тіла зображувалися тільки схематично.

Стіни замків, храмів декорувалися фресками, популярним був вітраж з шматків кольорового скла. Меблі в епоху Середньовіччя була громіздким, мали примітивну конструкцію.

Елемент практичних і універсальних меблів - скриня. Вона використовувалася навіть у ролі ліжка, а також виступала місцем для зберігання будь-яких речей. Їхня форма нагадувала античні саркофаги. У храмах були присутні скрині з дверцятами на ніжках, які вважаються прабатьками сучасної шафи.

Меблі для сидіння створювалася особливо педантично. Стільці та спинки стільців були високими, а величина їх уособлювала знатність. М'яка оббивка була відсутня, стільці покривалися фарбою, іноді обтягувалися полотном, потім наносився гіпс, конструкція розписувалася фарбами.

Майстри прикрашали меблі різьбленням, куванням, вони тоді ставали більш гарними, міцними.

Основна роль на той час відводилася ліжку. Вони являли собою рами на красивих різьблених ніжках. Балдахін виступав шикарним доповненням, він захищав ложі від холоду.

Підлоги в замках знаті покривалися східними килимами.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 10404 | Додав: admin | Теги: романський стиль | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]