17:18
Укладання підлогового покриття: як підготувати основу?

Від того наскільки грамотно підготувати основу для підлоги, залежатиме міцність зчеплення з нею підлогового покриття і терміну його служби. Тому підготовці основи слід приділити особливу увагу. Розглянемо, які роботи потрібно провести перед укладанням різних видів покриттів.

Підготовка основи під лінолеум

Лінолеум все ще залишається одним з найпоширеніших підлогових покриттів - до того ж, це бюджетний варіант, що для багатьох є важливим критерієм при виборі. Даний матеріал нескладно укласти власними силами, не вдаючись до допомоги найманих фахівців. Але, якщо підкладка матеріалу не володіє достатньою товщиною, тоді всі дефекти підлоги після укладання будуть як на долоні. Отже, основні вимоги до основи в цьому випадку:

  • чистота;
  • відсутність тріщин, нерівностей та інших дефектів;
  • гладкість.

Бетонна основа ґрунтується, а при наявності тріщин - їх шпаклюють. З вираженими нерівностями допоможе впоратися самовирівнююча суміш — нівелір.

Основу з дерева готують інакше. Навіть при ідеальній рівності прибивають ДВП (оргаліт): з роками дерев'яна основа змінює форму, що відіб'ється на стані покриття. Якщо перепади висоти значні, то ДВП замінюють фанерними листами.

Підготовка основи під паркет

Для самостійного укладання паркету потрібне вміння і акуратність. Основа під даний матеріал має бути ретельно підготовлена, інакше міцного зчеплення не вийде. Особливу увагу слід приділити вибору якісного клею для паркету.

Бетонна основа повинна бути максимально рівною: паркетні дошки не терплять кривизни. Тому перед укладанням потрібно залити бетонну стяжку. Всі нерівності усувають нівеліром. Ще один необхідний етап - ґрунтовка основи підлоги.

Вимоги до дерев'яної основи такі ж, як і до бетонної - твердість і рівність. Криву підставу потрібно переробити, а дрібні дефекти можна згладити, застеливши підлогу листами фанери.

Підготовка основи під плитку

Щоб дане покриття служило максимально довго, основа повинна бути чистою і гладкою, без нерівностей.

Для грамотної підготовки основи з бетону потрібно очистити і знежирити її поверхню. Потім - вирівняти, заливши цементну стяжку. Після висихання прочистити основу від пилу і залити самовирівнюючуюся сумішшю.

Дерев'яна основа повинна бути міцною і не прогинатися, щоб керамічна плитка в процесі експлуатації не вилетіла. Можливо, основу потрібно буде обробити складом проти розширення дерева - якщо в приміщенні дуже волого. Тріщини необхідно закрити промазаними клеєм рейками. Будь-які цвяхи, шурупи, що стирчать, прибираються, після чого основа затирається шкіркою.

Завершується підготовка заливкою самовирівнюючуюся сумішшю.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1367 | Додав: admin | Теги: укладання підлогового покриття | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]