14:33
Вирівнювання стін штукатуркою

  Ви хочете отримати ідеально рівні стіни? У такому випадку ви повинні використовувати штукатурку. Ви цілком можете самі впоратися з цією роботою. Важливо дотримуватися технології.

Підготовка до роботи

1. Перевірте стіни. Поверхню необхідно очистити від старої обробки, пилу і бруду. Перед тим як почати вирівнювання стін штукатуркою, вам слід видалити старе покриття (штукатурку) і плями фарби. За допомогою молотка слід прибрати всі грубі нерівності. Заґрунтуйте цегляну або бетонну стіну. Поверхня готова, залишилося вибрати матеріали.

2. Вибір складу. Якщо на стіні невеликі нерівності, ви можете купити фінішну штукатурку або шпаклівку. Якщо ж вони великі, вам буде потрібна штукатурна суміш, призначена для нанесення досить товстим шаром. У приміщеннях, як правило, працюють з акриловою або гіпсовою штукатуркою. Цементна - використовується для зовнішніх робіт. Найлегше наноситься гіпсова штукатурка. Але це досить дорогий матеріал. В умовах підвищеної вологості він конфліктує з плитковим клеєм, має цементну основу. Тому її краще не використовувати на кухні або у ванні.

3. Виконуємо розрахунки. Скільки ж знадобиться штукатурки. Витрати суміші слід обчислювати виходячи з того, яка товщина шару вам необхідна. При вирівнювання стін штукатуркою по маяках потрібно не менше 6 мм. Як правило, необхідну кількість вказано на упаковці. Тип штукатурки також є важливим параметром. Щоб покрити розчином 1 кв.м. стіни, вам потрібно в 2 рази менше гіпсової штукатурки, ніж цементної. Краще купити 2-3 зайвих мішка, ніж потім шукати її в самий невідповідний момент.

4. Необхідний набір інструментів. Крім суміші, вам будуть потрібні шпателі, що мають різну ширину: від лопаток, що мають ширину 5 см (робота зі стиками і кутами), до півметрових. Мастерок допоможе відміряти, перемішувати і накидати на поверхню розчин. Напівтерток і терка використовуються для затирання і розрівнювання стін. Обов'язково купіть ємність для розчину і насадки на дриль або перфоратор. Пам'ятайте, що вам навряд чи вдасться розмішати розчин вручну якісно. Насадок має бути кілька. Якщо ви не хочете купувати перфоратор, купіть готову суміш.

5. Як спростити завдання? Процес вирівнювання стін спрощується, якщо ви будете використовувати сітку для штукатурки. Крім того, вона додає їй міцності, не дає тріскатися й обсипатися. У місцях, де перепади перевищують 5 см, і закріплюється сітка з металу. Якщо ж перепади не перевищують 2-3 см, використовуйте склотканинну сітку.

Сітку можна прикріпити на саморізи, які потрібно вкрутити по капелюшки, так, щоб вони не виступали. Використовуйте монтажну стрічку для закріплення металевої сітки. Металеві профілі, як правило, залишаються всередині стін. Але вони можуть заіржавіти у вологому приміщенні. Щоб цього не сталося, видаліть маячки відразу після закінчення робіт, поки штукатурка не стала міцною.

6. Розставляємо маячки. Як накладати штукатурку по маяках? Якщо ви не має навичок з вирівнювання, маячки вам суттєво полегшать роботу. У першу чергу на стіні наноситься вертикальна лінія за допомогою рівня. Потім по лінії кінчиком кельми накидається "корж" штукатурної суміші через кожні 25 см. До них прикладається маяк, який за допомогою рівня притискається до стіни. Важливо звірятися, щоб профіль встановлювався строго по вертикалі. Відстань, як правило, становить близько 1,5 метрів. При недостатньому досвіді скоротіть відстань до 50 см. Для стіни, довжина якої становить 3,5 метрів, буде потрібно в цьому випадку 8 маяків. При цьому крайні маяки розставляються на відстані 3 см від краю.

Штукатуримо самостійно

1. Наносимо суміш. Приступаємо до штукатурки стіни. Для цього важливо приготувати суміш у відповідності з інструкцією. Варто враховувати, що вона не повинна бути дуже рідкою. У ліву руку візьміть тертку з сумішшю. Кінцем шпателя візьміть трохи розчину і накиньте його на стіну. Напрямок рухів повинен бути знизу вгору. Після цього розгладьте шар круговими рухами за допомогою терки. Якщо ж ви здійснюєте штукатурку по маяках, розчин слід розрівнювати за допомогою правила по поверхні. При цьому злегка придавлюйте його до стіни.

2. Задайте кількість шарів і товщину шару. Гіпсовий розчин потрібно наносити в один шар. А цементний наноситься в 3 шари: попередній, основний, вирівнюючий. Тільки на рівній цегляній кладці (від 3 мм) або бетонній (від 5 мм) робиться тонкошарове оштукатурювання. Не рекомендується і в цьому випадку робити надто тонкий шар. Вся справа в тому, що надалі він може потріскатися. Ще в процесі роботи сповзе занадто товстий шар.

3. Потім штукатурка повинна висохнути. Схоплювання залежатиме від вологості, складу і пористості поверхні, а також від товщини шарів. Як правило, гіпсова штукатурка буде застигати швидше. А кожен наступний шар при використанні вапняно-гіпсового розчину повинен наноситися через кожні 7-15 хвилин. Якщо ви будете використовувати цементний розчин, чекати доведеться від 2 до 6 годин.

4. Шпаклюємо і шліфуємо. Коли склад просохне, за допомогою терки відшліфуйте стіну. При необхідності шпаклівка здійснюється з попереднім ґрунтуванням . На цьому вирівнювання стін завершується.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 1881 | Додав: admin | Теги: вирівнювання стін штукатуркою | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]