Будівельний матеріал: дошка обрізна

дошка обрізна Обрізною дошкою називається вирізана з колоди дошка, яка має правильний прямокутний переріз зі спиляними з обох боків кромками. При цьому ширина цієї дошки більш ніж удвічі перевищує її товщину. Обрізна дошка не має на своїх бічних кромках залишків кори. Вона широко і повсюдно застосовується для зовнішніх робіт (несучі конструкції, каркаси) та внутрішніх оздоблювальних робіт.

Однією з найбільш важливих якісних характеристик дошки є вид розпилу, що використовується при виготовленні. Основними типами розпилу є:

  • тангенціальний;
  • радіальний;
  • також напіврадіальний.

При радіальному типі розпилу лінія зрізу розташована по центру ствола, з кутом нахилу кілець до 90 градусів. В результаті такого розпилу дошки мають найвищу якість та міцність, вони мало схильні до деформування та впливу вологого середовища. Але, оскільки при цьому відбувається велика витрата сировини, цей спосіб розпилу є найдорожчим.

Дещо менш якісною, і відповідно менш дорогою, виходить обрізна дошка, розпиляна напіврадіальним способом, який досягається завдяки куту нахилу кілець приблизно 45 градусів.

Площина зрізу при тангенціальному методі розпилу знаходиться від серцевини колоди на певній відстані. Дошки, розпиляні у такий спосіб, мають яскраво виражену текстуру, яка дуже цінується при внутрішніх обробних роботах. Однак, такі дошки низькоякісні і сильно схильні до деформування. Цей варіант розпилу є найдешевшим та економічним. Його зазвичай застосовують невеликі будівельні компанії.

дошка обрізна

Для виробництва обрізної дошки використовують деревину хвойних порід (ялина, сосна, модрина), твердих листяних (бук, дуб), а також м'яких листяних порід (осика, береза). Найбільшою популярністю при виробництві дошки обрізів користуються хвойні породи деревини. Дошки з ялини мають щільну структуру, що дозволяє використовувати їх при обробних роботах. Соснова дошка обрізна більше підходить для виготовлення каркасів. Дошка обрізна ціна за куб якої є найбільш високою, виготовляється із міцних сортів деревини, що дозволяє використовувати її для виготовлення меблів.

Залежно від міцності, теплопровідності та стійкості до деформації, продаж обрізної дошки здійснюється за різними цінами. Також на цінову політику виробників впливає якість обробки обрізної дошки та відповідність її стандартам.

Категорія: Цікаві публікації | Додав: admin (13-08-2022)
Переглядів: 260 | Теги: будівництво, матеріал, дошка, обрізна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]