00:24
Cтрічковий дрібнозаглиблений фундамент: як провести розрахунок

стрічковий дрібнозаглиблений фундамент У цій статті йтиметься про виготовлення монолітного стрічкового дрібнозаглибленого фундаменту своїми руками.

При зведенні фундаменту потрібно мати на увазі, що це дуже трудомісткий, складний і дуже відповідальний процес, тому робити фундамент самостійно варто лише під невеликі споруди - підсобне приміщення, туалет, альтанка. Для об'ємніших будинків краще не ризикувати, а запросити професійну бригаду або звернутися до підрядної організації.

Розіб'ємо зведення стрічкового фундаменту на кілька кроків:

  • підготовка інструменту – дриль, шуруповерт, відрізна машинка, бетонозмішувач (у тому випадку, якщо розчин для заливання ви робитимете самостійно), молоток, кувалда, шпатель фасадний, лопатка, викрутки, пасатижі, брухт, правило, нівелір, рівень, рулетка, лінійка . Також знадобляться відра для води та розчину, шнур для розмітки фундаменту, різноманітні клини, штирі з арматури (10-12 мм);
  • розрахунок фундаменту;
  • розмітка фундаменту;
  • підготовка котловану;
  • складання опалубки, армування стрічки фундаменту;
  • заливання фундаменту;
  • остаточна обробка.

Розрахунок стрічкового дрібнозаглибленого фундаменту

Розрахуємо фундамент квадратної форми зі сторонами 8 на 8 метрів, висота виливки фундаменту – 0,2 метра, ширина пояса (стрічки) – 0,4 метра.

Спочатку обчислимо загальний обсяг заливки. Для цього нам потрібно дізнатися об'єм паралелепіпеда – (периметр фундаменту) x (висота виливки) x (ширина пояса).

Периметр фундаменту = 8 х 4 = 32 метри.

Об'єм заливки = 32 x 0,2 x 0,4 = 2,56 кубометра.

Тепер можна розрахувати обсяг внутрішньої частини фундаменту (під заповнювач), для цього помножимо суму сторін фундаменту на його висоту і віднімемо звідси отриманий вище обсяг виливки.

Об'єм внутрішньої частини фундаменту (заповнювача) = (10 x 10 x 0,2) – (2,56) = 20 – 2,56 = 17,44 кубометра.

Тепер нам потрібно дізнатися обсяг арматури, якою ми армуватимемо стрічку фундаменту. Припустимо, що у нас при армуванні будуть використовуватися чотири горизонтальні гілки – дві зверху, дві знизу та вертикальні прутки через 0,5 метра.

Таким чином, для горизонтальних гілок арматури нам потрібно помножити периметр фундаменту на чотири = 32 х 4 = 128 метрів.

Розрахуємо число вертикальних штирів - помножимо довжину горизонтальних гілок на два плюс до цього додамо два штирьки по краях стрічки, на всякий пожежний додамо до цього ще чотири штирі (по одному на кут). Отримуємо 128×2 + 2 + 4 = 262 прутки. Візьмемо висоту прутка в 0,7 метра, тоді отримуємо, що на вертикальні прутки нам потрібно 262 x 0,7 = 183,4 погонних метрів арматури.

Разом вийшло 311,4 погонних метри арматури d12 (12 мм).

Тепер нам залишилося розрахувати опалубку. Будемо при зведенні опалубки використовувати дошки завдовжки 6 метрів, завширшки 0,2 метра, завтовшки 2,5 см (площа такої дошки = 6 х 0,2=1,2 м²). Розрахуємо бічну площу фундаменту - помножимо периметр фундаменту на висоту заливки, а потім помножимо число, що вийшло, на два (площа внутрішньої поверхні фундаменту буде меншою за зовнішній, але цим варто знехтувати і взяти запас) = (32 x 0,2) x 2 = 12,8 м2. Разом нам потрібно буде 12,8/1,2 = 11 дощок (66 погонних метрів). Плюс до дев'яти дошок потрібно буде додати бруски для з'єднання опалубки та її розклинювання – це можете порахувати самостійно.

Отже, ми розрахували наш фундамент, проте врахуйте, що до розрахункових цифр потрібно додати запас у кілька відсотків. Тепер ми можемо перейти до підготовки котловану.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 340 | Додав: admin | Теги: Розрахунок, дрібнозаглиблений, стрічковий, фундамент | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]