18:43
Для чого застосовується дренаж ділянки

Дренаж ділянки являє собою систему підземних каналів (дрен), які призначені для відведення ґрунтових і поверхневих вод. Цю систему можна розділити на два великі види:

  • поверхневий (ґрунтовий) дренаж, який застосовується при близькому заляганні ґрунтових або великих кількостях поверхневих вод (може бути використаний точково);
  • глибинний дренаж, застосовуваний для пониження рівня ґрунтових вод, які розповсюджені всім периметром ділянки.

Грамотно виконана дренажна система запобіжить застою води в глинистому ґрунті, а також на ділянках, які знаходяться в низині.

У дренажну систему ділянки входять:

Дренажний колодязь, який знаходиться в місці повороту труб, будучи при цьому водозбірником або вказуючи напрямок відведеної воді. Додатково такий колодязь може служити пунктом технічного обслуговування системи, наприклад, у ньому проводиться промивка дренажних труб.

Дренажні труби або дрени - основна складова системи. На зміну віджилих себе асбоцементних і керамічних труб прийшли поліетиленові, які завдяки невеликій вазі, швидкому монтажу, тривалому терміну експлуатації та невеликій ціні користуються дуже великою популярністю. В якості запірної арматури в дренажних системах може бути використана чавунна засувка, яка кріпитися до трубопроводу в будь-якому положенні, завдяки чому можна вільно проводити огляд дренажного колодязя і його обслуговування.

Дренажний насос, який необхідний для відкачування води. Його використання необхідно у випадках, коли природного відводу недостатньо або в системі накопичується велика кількість стічних вод. Цей насос має добре ізольований кожух і працює в зануреному стані. Важливо знати, що багато дренажних насосів мають максимальну глибину занурення 5 метрів.

Робити дренаж необхідно в будівлях, де технічні приміщення знаходяться нижче нульового рівня, підлога яких розташована нижче рівня підземних вод або менше, ніж на відстані 50 см від них. Для підвальних приміщень, що мають висоту 5 м і більше, а також для експлуатованих підвалів дренаж обов'язковий в будь-якому випадку. Також він необхідний на ділянці, оточеній будівлями або парканом, які мають глибокий фундамент.

Дренажні системи потрібні не тільки для відводу води від будівель і споруд. Надмірне перезволоження також небезпечно і для рослин, викликаючи брак доступу повітря до кореневої системи, що дуже погано позначається на їхньому розвитку. Крім цього, надмірна волога здатна розчиняти солі, що знаходяться в ґрунті, які додатково пригнічують рослини.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1670 | Додав: abel | Теги: дренаж, дренажна система, Дренаж ділянки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]