18:08
Криза житлового будівництва в Росії: людям доводиться жити в саморобних будинках, як при Сталіні
 

Житлове будівництво в Росії мало реагує на попит і виштовхує громадян у сферу індивідуальної забудови, тобто примітивного натурального господарства. Такий діагноз російському Житлобуд поставили експерти Інституту економіки міста.

Як пише "Независимая газета", в квітні в рамках Міжнародної конференції у Вищій школі економіки фахівці Інституту економіки міста представлять доповідь про ринок житлового будівництва в РФ, який спростовує багато усталених тез. Виявляється, низькі темпи будівництва не можна пояснити браком попиту. Цілком платоспроможний попит залишається незадоволеним.

"Пропозиція житла слабо реагує на збільшення попиту населення на житло. За 12 років обсяг введення житла в розрахунку на 1 мільйон рублів реальних доходів населення скоротився з 2,87 кв. метрів до 1,77 кв. метрів, незважаючи на розвиток інститутів ринкової економіки, в тому числі іпотечного житлового кредитування ", - відзначає керівник інституту Надія Косарєва.

Сумнівними виявляються і скарги будівельників на брак земельних ділянок. Землі достатньо, проте житлове будівництво працює лише на 20% всіх своїх можливостей, вважає Косарева. Так, з 2007-го по 2009 рік під житлове будівництво (за винятком індивідуальної житлової забудови) надавалося приблизно по 45-50 тисяч гектарів на рік. Часовий лаг між отриманням прав на ділянку і введенням багатоквартирного будинку в експлуатацію становить два роки. Через ці два роки на виділеній землі потенційно можна було вводити в дію багатоквартирних будинків по 180-200 мільйонів кв. метрів загальної площі житла в рік.

"Однак фактично щорічно вводилося лише 16-20% від потенційного обсягу введення житла. При поточних умовах освоєння наданих земельних ділянок займе 10 років - при максимально можливій ​​продуктивності. При збереженні поточних обсягів будівництва буде потрібно 17 років", - говориться в доповіді.

Причини занепаду галузі інші. В Інституті економіки міста називають, по-перше, "високі адміністративні бар'єри, складності з підключенням об'єктів до мереж, недолік фінансування", по-друге, незацікавленість забудовників в різкому збільшенні обсягів введення житла. Вони "воліють будувати менше і продавати дорожче".

100 адміністративних процедур

Ще один нерадісний висновок - адміністративні бар'єри в будівництві не просто надмірні, а часто незаконні. У 2011 році Національне об'єднання будівельників і Інститут економіки міста провели спеціальний моніторинг в 43 містах Росії.

"При будівництві багатоквартирного будинку забудовникам в середньому необхідно пройти 100 адміністративних процедур, витративши на це близько 3 років і 25 мільйонів рублів, включаючи витрати на підключення до комунальних мереж. При цьому такі витрати становлять у середньому 10% від вартості будівельного проекту, а в деяких містах досягають 30% вартості проекту. Витрати на проходження адміністративних процедур, які не включають витрати на підключення до мереж, складають в середньому 2% вартості проекту ", - такий був результат моніторингу.

За даними фахівців, для реалізації інвестпроекту з будівництва багатоквартирних будинків достатньо пройти 35-36 процедур. Але на практиці будівельників змушують проходити близько 130 процедур, більшість з яких - 77% - "обумовлено порушеннями федерального законодавства". Як сказано в доповіді, "до процедур, що суперечить федеральному законодавству, відносяться: одержання переможцем аукціону акта вибору земельної ділянки; отримання висновку Департаменту природних ресурсів; отримання висновку радіологічних та біохімічних обстежень; отримання містобудівного висновку в органі місцевого самоврядування; отримання містобудівного опрацювання в органі місцевого самоврядування ".

Наслідки для населення такі, що воно виявляється змушеним будувати собі житло самостійно, тому що немає гарантії, що люди дочекаються його від держави або від бізнесу. Звідси настільки висока частка індивідуальної житлової забудови. "Більше 40% введення житла припадає на індивідуальне житлове будівництво, здійснюване населенням за рахунок власних і позикових коштів. Зауважимо, що така структура введення житла була характерна для Росії до 50-х років минулого століття", - говориться в доповіді.

Повільніше, ніж статистика

У 2012 році в Росії було побудовано більше 34,6 мільйона квадратних метрів житла, що еквівалентно приблизно 408,6 тисячі квартир. Це на 2,7% більше, ніж у 2011 році, повідомив напередодні Росстат. Тим часом експерти звертають увагу, що значна частина нового житла буде віддана під переселення, а значить, істотного збільшення житлового фонду в країні не відбулося. З сьогоднішніми темпами зростання будівництва Росія наблизиться до показників США по забезпеченості квадратними метрами не менш ніж через 40 років, пишуть "Нові вісті".

Волгоградська область стала безперечним лідером по будівництву нового житла - тут показник введення в експлуатацію нових будинків і квартир перевищив минулорічний показник на 140%. Сумарна ж площа всіх житлових приміщень склала 881,6 тисячі кв. метрів. Костромська область, хоч і побудувала всього 206,4 тисячі кв. метрів, опинилася на другому місці зі 132% - з'ясувалося, що раніше в області не було навіть таких скромних нових житлових площ. Бронзу отримала Амурська область, яка ввела в експлуатацію 312,2 тис. кв. метрів житла, а темпи зростання будівництва склали 129,6%. Четверте місце зайняла Челябінська область з 1 мільйоном 670 тисячами кв. метрів. На даний момент у цьому Уральському регіоні зосереджено 2,6% всіх новобудов Росії.

Більш того, саме в Челябінську нові квартири користуються попитом: кредитування під первинну іпотеку майже зрівнялося з покупками в кредит на вторинному ринку житла. У підсумку челябінці заселяються в нові квартири навіть частіше, ніж жителі всіх інших регіонів Росії. "Челябінська область відноситься до регіонів з досить стійкими динамічно розвиваючими ринками житла, оскільки є і досить велика потреба в поліпшенні житлових умов, і багато старого і морально застарілого житла, а доходи в області більш-менш нормальні", - повідомив "НИ" генеральний директор фонду "Інститут економіки міста" Олександр Пузанов.

У той же час, як вважає Пузанов, показник темпів зростання введення житлових приміщень не є об'єктивним при оцінці успішності житлової політики в регіонах. "Цей показник не дуже хороший, є істотні коливання на ринку житлового будівництва. Наприклад, якщо в минулому році був провал в регіоні, то в цьому році досить побудувати трохи більше, і область стає лідером", - відзначає експерт.

Хоча на перший погляд здається, що квартир здається в експлуатацію дуже багато, частина з них перейдуть до людей за програмою переселення з ветхого та аварійного житла. Інші переселяться в нові квартири з хрущовських п'ятиповерхівок, термін експлуатації яких вийшов ще в минулому столітті. У підсумку виявиться, що житловий фонд росте набагато меншими темпами, ніж безпосередньо будівництво.

"Саме правильне - дивитися показник по введенню житла на душу населення, - продовжує Олександр Пузанов. - В середньому по Росії він складає 0,04-0,05 кв. метра на людину, важлива динаміка цього показника, у нас він, на жаль, досить низький ". За підрахунками фахівця, забезпечити кожного росіянина гідним "метражем" з такими темпами будівництва можна буде як мінімум через 40 років. Саме через такий термін ми зможемо наблизитися до показника США - 65 квадратних метрів на людину проти наших 23 квадратів.

Російські урбаністи називають житловий фонд таким, що розвивається, якщо в рік вводиться приблизно 1 квадратний метр на людину. Такими темпами йде будівництво квартир в Казахстані та Китаї, але Росії до нього ще далеко. Причому треба врахувати, що, за даними Росстату, досить велика частина з введених в експлуатацію житлових будівель - це приватні будинки, які громадяни побудували самі.


За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1986 | Додав: adminA | Теги: саморобні будинки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]