19:25
Порада: як самостійно обшити стіни гіпсокартоном

Якщо побілка, шпалери або фарбування вже не в силах приховувати різні вибоїни та тріщини на стінах, то найкращим варіантом буде - обшити стіни гіпсокартоном своїми руками.
Взагалі гіпсокартон буває трьох видів: простий стандартний, вогнестійкий і зелений вологостійкий. Стандартний гіпсокартон ділиться на стіновий (12.5 мм), стельовий (9 мм) і арочний (6 мм) відповідно до його товщини.

Підготовчі роботи
Перед тим як обшити стіни гіпсокартоном потрібно приготувати матеріал і всі необхідні інструменти. Але на початку, зніміть всі виміри (висоту і довжину) стіни на якій передбачається встановити гіпсокартонну конструкцію. Згідно з цими розмірами можна накидати на папері валсні креслення і виходячи зі стандартних розмірів плити гіпсокартону 1200 × 2500 мм, розрахувати необхідну кількість профілів.

Варто нагадати, що якщо на стіні присутній дверний отвір, то в такому випадку аркуші повинні обов'язково стикуватися строго посередині прорізу (тобто над прорізом) і на окремому профілі.

Перед установкою обшивального матеріалу листи рекомендується витримати в приміщенні протягом 10-15 днів при кімнатній температурі, щоб вони остаточно підсохли.

Для робіт з гіпсокартоном знадобиться наступний інструмент:
  • ножівка для різання гіпсокартону;
  • рубанок по гіпсокартону для обробки кромок;
  • лезо ніж (канцелярський) для прорізання картону;
  • металева лінійка (довгий рівень), олівець, рулетка і косинець;
  • саморізи довжиною 25 мм і діаметром 3.5 мм для монтажу листів.
Для монтажу конструкції необхідні:
  • будівельний рівень (нівелір);
  • шуруповерт або дриль малих оборотів;
  • для кріплення підвісів і профілів знадобляться саморізи по металу з плоскою головкою або як їх ще називають "клопи" розміром 3.5 × 11мм;
  • саморізи з дюбелями або дюбель-цвяхи 6 × 40 і 6 × 60мм;
  • ножиці по металу;
  • перфоратор з победітовим буром 6 мм.
Установка профілів під гіпсокартон
Щоб обшити стіни гіпсокартоном, потрібно спочатку зібрати металевий каркас з профілів. Для цього на стелі і на підлозі проводять розмітку для монтажу направляючих профілів "П" подібної форми розміром 28 × 27 мм. Такі профілі фіксуються до підлоги і стелі за допомогою саморізів з пластиковими дюбелями або дюбель-цвяхами.

На повний профіль довжиною 2,5 метра необхідні отвори в кількості не меншій шести, зазвичай їх просвердлюють прямо через метал відбійним перфоратором. Бажано просвердлити їх попередньо на підлозі, а потім монтувати. Бо якщо у вас немає певних навичок, виконати це на стіні при монтажі, то в режимі удару бур перфоратора запросто може втекти в бік, внаслідок чого ваша розмітка порушиться.

При бурінні стелі використовуйте будівельні захисні окуляри, так як дрібний цементний пил може потрапити в очі, що навряд чи принесе вам задоволення. За допомогою будівельного рівня або схилу розмітка зі стелі акуратно переноситься на підлогу. Це дуже відповідальний момент, що відповідає за всю гіпсокартонну конструкцію стіни в цілому. Адже, наскільки акуратно і точно ви дасте розмітку, залежить вертикальність планованої стіни.

Другий етап завдання як обшити стіни гіпсокартоном - це монтаж стоєчних центральних профілів "CD" розміром 60 × 27 мм. Дистанція між центральними лініями профілів стандартно має бути 600 мм, але для посилення конструкції можна розташувати їх на 400 мм. Не плутайте краї з центром профілю, там є лінія у всю довжину у вигляді канавки.

Кожен цілісний лист гіпсокартону, як правило, спирається на три стоєчних профіля. Вони фіксуються до стін за допомогою монтажних металевих підвісів (у нашому випадку доречніше назвати не "підвісом" а "опорою" — примітка редактора).

За будівельними нормами підвіси повинні встановлюватися через кожні півтора метра довжини або висоти профілю. Але практика показує що краще розташувати їх через кожні 60 см, не шкодуйте вони не дорогі і цього варті. Обов'язково простежте за тим, щоб при фіксації підвісу до профілю стійки він не перекосив у бік і не втратив загальну площину щодо направляючого настінного або стельового профілю. В іншому випадку листи гіпсокартону зігнуться або встануть криво.

Варто нагадати, що якщо обшити стіни гіпсокартоном, то потім важко буде щось виправити. Тому якщо ви плануєте щось повісити на стіну, наприклад важку плазму або настінні полки то необхідно попередньо встановити так звані "заставні". Це поперечні профілі, посилені для прийняття навантаження. У всередину, профілю закладається дерев'яний брусок необхідного розміру, який буде здатний витримати майбутнє навантаження.

Також перед тим як обшити стіни гіпсокартоном не треба забувати про електрику в приміщенні. Якщо є будь-яка відкрита ділянка проводки, то її необхідно пропустити через електро-гофру і будьте уважні, щоб вона не потрапила в місця, де будуть саморізи. Так як саморіз запросто може пошкодити ізоляцію проводу своєю різьбою або гострим кінчиком. Врахуйте, що проводити гофру з електрокабелем всередині металевого профілю категорично заборонено, незважаючи на всю спокусу такого методу прокладки.

Як обшити стіни гіпсокартоном
ГКП або як називають його ще гіпсокартон, дуже легкий у роботі й відмінно ріжеться простим канцелярським ножем. Для цього позначаються на аркуші необхідні розміри, прикладається металева лінійка або рівень і кінчиком ножа прорізується шар картону, нічого страшного, якщо проріжуться і один-два міліметри гіпсу. Потім лист лягає протилежною стороною розрізу на рівний стіл і акуратним рухом руки ламається по лінії зрізу.

Коли гіпс переломиться, то обидві частини залишаться триматися на шарі картону із зворотного боку аркуша, яку можна розрізати тією ж лінійкою чи ножем. Отримуємо дві частини листа, у яких необхідно вирівняти обрізані краї рубанком для гіпсокартону. І як кажуть у народі зробити фаску аркуша, тобто під певним кутом зрізати канцелярським ножем кут країв листа. Але ніхто не забороняє різати гіпсокартон за допомогою ножівки, хоча це нудний і досить довгий процес, після якого ножівку можна відразу викинути.

Тепер варто звернути свою увагу на найдовшу сторону цілісного листа гіпсокартонного. Як можна помітити, товщина листа починає зменшуватися ближче до краю, тому якщо укласти два аркуші поруч, то можна побачити, як утворюється невелика упадина в місцях стиків. Дана виїмка заздалегідь передбачена виробником для подальшого грамотного закладення стиків між плитами. А також це допомагає під час монтажу розташування аркушів: сторона, яка має тонші краї, є лицьовій з цього боку саме і пригвинчують саморізами листи до профілів.

Отже, як же обшити стіни гіпсокартоном? Дану процедуру краще проробляти з помічником, тому що лист досить габаритний і не легкий важко утримати самому. Встановлюємо лист за місцем призначення і починаємо кріпити його саморізами і шуруповертом до профілю. Пам'ятайте, що встановлений лист ні в якому разі не повинен стикатися з підлогою або впиратися в стелю.

Лист краще попередньо відрізати на два сантиметри менше точної довжини. Інакше ви можете переламати один з кутів при його установці, та й потім буде складно видалити зайві міліметри. Щоб встановити однаковий зазор як внизу так і верху під час монтажу аркуша можна підкласти під нього обрізки того ж ГКП.

Звертаємо увагу на щільне прилягання обшивального матеріалу до профілів, а також на зазори. Звичайно, увігнати саморіз в гіпсокартон - справа нескладна. Але тут головне не перестаратися і вміти вчасно зупинитися. Так як саморіз легко пробиває гіпс наскрізь, а це все одно, що він відсутній. Краще становище саморіза вважається, коли він ледь вкручений в гіпсокартон, тобто приблизно на 1 мм і своїм капелюшком трохи стягує картон, при цьому не рвучи його.

Саморізи обов'язково треба крутити з кроком не менше 250 мм. Але рідше не слід. Відстань від краю листа до саморіза, який вкручуєте - повинна бути не меншою 1 сантиметра, інакше можна зірвати край. Саморізи крутимо як на горизонтальних направляючих профілів, так і на стійці. При монтажі наступного листа буде правильно, якщо залишити невеликий компенсаційний зазор близько 3-5 мм між сусідніми листами.

Після повного закінчення робіт з обшивки стін гіпсокартоном, переходять до малярського етапу - закладення швів. Робота з таким обшивальним матеріалом стає набагато легшою, якщо у такому процесі ви будите застосовувати різні профілі. Адже каркасна основа дає велику можливість втілити в життя будь-яку креативну дизайнерську ідею і створити практично будь-яку форму поверхні.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 3292 | Додав: admin | Теги: обшити стіни гіпсокартоном | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]