16:45
Проведення комунікацій при будівництві. Домова електропроводка: зовнішня мережа, вузол вводу, електрощиток

Зовнішня мережа

Зовнішня електрична мережа складається з двох типів:

  1. вузол вводу ( електрична мережа від стовпа до будинку);

  2. внутрішня мережа (від зовнішнього електричного щитка до споживача).

Зазвичай зовнішню мережу до будинку прокладають за допомогою повітряної лінії. Вона складається з двофазної системи (двох проводів) або з трифазної (три під напругою, один нульовий). У трифазній системі потребують, коли в будинку є прилади трифазного споживання електроенергії.

Зовнішня мережа прокладається службою Енергонагляду. Ось вимоги до прокладання зовнішньої мережі:

  1. довжина проводів від стовпа до будинку повинна бути не менше 25 метрів, якщо вона більше 25 метрів, то ставлять проміжні стовпи;

  2. висота лінії, що прокладається над проїзною частиною повинна бути не менше 6 метрів;

  3. висота лінії, яка прокладається над ділянкою повинна бути не менше 5 метрів, бажано повинна проходити над огорожею, далеко від пішохідних переходів, гілок дерев (вище 3 метрів);
  4. лінії повинні проходити високо над іншими проводами (телефонні, Інтернет кабелі);
  5. вертикальна відстань між електричними лініями та іншими проводами повинна бути не менше 1,5 метра.
Якщо провід, який прокладається, не має належно ї міцн о с ті , то його підвішують на сталев ий тверд ий дріт. Ширин у перетину дроту вибирають залежно від споживаної потужності, і перепадів напруги в мережі.

Допускається ставити, бажано, залізобетонні стовпи або дерев'яні з залізобетонним пасинком, також пасинок може бути з міцного поганогниючого дерева. Підземну частину обробляють креозотом або спеціальним розчином марганцівки, обмотують руберойдом.

Обмотують стовп і пасинок м'яким залізним дротом діаметром 5 мм, роблять стяжку - два вузли.

Цікаво. Те, що писали в енциклопедії сто років тому: "Електричне світло в даний час отримало величезне поширення і конкуренцію з ним витримує лише газово-калильне світло, отримане за допомогою розжарюваної світильним газом сітки, винайденої Ауером фон Вельсбаху і складається з нитяної панчохи, просоченої солями рідкісних металів ... "

Вузол вводу

Несуча конструкція і кріплення щогли залежить від її висоти над землею і матеріалу стіни. У дерев'яну стіну вкручують сталеві гаки з ізоляторами. У цегляну стіну вставляють кронштейн з завареними на ньому гаками, в цегляній стіні проробляються отвори для кріплення кронштейна. У ці отвори завалюється розчин цементу з дрібною цегляною крихтою. Конструкція повинна бути на висоті не менше 5 метрів. Якщо будова менше 5 метрів, то встановлюють високу щоглу. Також в стіні проробляють отвір і вставляють туди ізольовану люльку з проводом. Кабель простягають за допомогою кондуктора (дроту прив'язаною до її кінця). Провід щогли повинен проходити в 1 метрі від покрівлі. Щоглу можна як купити в магазині, так і виготовити самостійно з оцинкованої трубки з загнутим зверху кінцем, щоб опади не потрапляли всередину. Встановлену щоглу бажано заземлити. Електрощиток повинен розташовуватися в безпосередній близькості від вузла введення.

Електрощиток

Електрощиток складається з рубильника (вимикача), електролічильника, запобіжників (їхня кількість залежить від числа груп мережі, також вони можуть бути автоматичними). Електрощиток встановлюють або в спеціальну панель, або в шафку, яка захищає від атмосферних опадів. Провід в елекрощитку повинен бути, бажано, одножильний мідний 4 мм. Не допускається використання старих або спаяних проводів.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1806 | Додав: admin | Теги: проведення комунікацій при будівниц | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]