12:53
Стрічковий фундамент своїми руками: початок роботи

Універсальність, надійність, відносна простота виготовлення - всі ці характеристики в повній мірі описують стрічковий фундамент, який є досить поширеним видом опорної конструкції для найрізноманітніших об'єктів, починаючи з заміських будинків і закінчуючи лазнями та огородженнями. Стрічковий фундамент являє собою залізобетонні підстави, виготовлені по периметру споруджуваного об'єкта, який служить для розподілу навантаження на ґрунт. Зробити стрічковий фундамент своїми руками досить просто, але потрібно бути готовим до того, що даний процес займає чимало часу, досить трудомісткий, а при недотриманні рекомендацій може і зовсім привести не до тих результатів, на які очікували.

Початок роботи над стрічковим фундаментом: аналіз ґрунту і розмітка фундаменту

Будівельні роботи, пов'язані з виготовленням фундаментів, завжди починаються з аналізу ґрунту на ділянці, де передбачається зведення об'єкта. Причому, це не залежить від того, хочемо ми спорудити стрічковий фундамент для паркану або для двоповерхового будинку. Аналіз ґрунту може проводитися на основі даних геологічних досліджень, якими займаються спеціалізовані вишукувальні організації. Але далеко не завжди така інформація є і доводиться вивчати ґрунт самостійно.

Зазвичай перед будівництвом розробляють свердловину, адже без постійного джерела води нормальне проведення будівельних робіт просто немислимо. При бурінні свердловин ви зможете відібрати проби ґрунту на різній глибині. Якщо підведення води на ділянку здійснюється якось інакше, доведеться пробурити свердловину або викопати шурф. Щоб оцінка ґрунту була якомога точнішою, глибина шурфу (або свердловини) повинна бути на 50-70 сантиметрів більшою глибини промерзання ґрунту.

Далі важливо виміряти глибину насипного і ґрунтового шарів - як підставу навіть для незначнозаглибленого стрічкового фундаменту вони не підходять через їхню малу несучу здатність. При подальшому влаштуванні стрічкового фундаменту ці верстви прибирають, залишаючи в якості підстави пласти ґрунту: піски, супіски, глину або суглинки - які приховані під самим верхнім шаром ґрунту. При аналізі ґрунту стане зрозуміло, якими характеристиками він володіє і яка розрахункова площа підошви фундаменту. Більш докладно про те, як проводити розрахунок стрічкового фундаменту, ми поговоримо в окремій статті.

Важлива властивість ґрунту, яку не можна ігнорувати - його здатність спучуватися в холодну пору року. Вся справа в замерзаючій воді, яка, як відомо, при цьому збільшується в обсязі. З цієї простої причини всі дрібнопористі ґрунти на всю глибину промерзання спучуються. При влаштуванні стрічкового фундаменту основне завдання полягає в тому, щоб або зробити ставку на рівномірного спучування на всій площі підстави будинку (тоді споруду разом з фундаментом буде рівномірно підніматися взимку і опускатися в міру відмерзання ґрунту в теплу пору року), або зробити так, щоб фундамент спирався на незамерзаючі шари ґрунту (сюди належать окремі види крупно-і середньопористих ґрунтів, а також шари ґрунту, які знаходяться нижче лінії промерзання). У низці випадків ґрунт, що здатен спучуватися, замінюють шаром піску або гравію, який згодом змочують і щільно утрамбовують. Нерідко замість стрічкових зводять так звані стовпчасто -стрічкові фундаменти, які, як видно з назви, поєднують в собі переваги двох типів фундаментів.

До знімаючихся в першу чергу відносяться пиловані і дрібнозернисті піски, до умовно пучинистих - глинисті ґрунти, що міняють свої показники при їх насиченні водою. Піщані, скельні і уламкові ґрунти - ідеальні підстави для зведення стрічкового фундаменту.

Варто приділити увагу і рівню ґрунтових вод. При високому рівні в більшості випадків необхідно подбати про створення дренажної системи, що служить для відводу води.

На цьому наразі все. В наступній статті ми більш детально поговоримо про розмітку фундаменту.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1655 | Додав: admin | Теги: початок роботи, стрічковий фундамент своїми руками | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]