12:20
У Москві знайшли будівлі з масонськими символами



Якщо уважно роздивлятися старовинні будівлі Москви, виявиться, що дуже багато чого в їх оформленні може трактуватися як знаки таємних товариств, наприклад, масонів, пишуть "Московські новини". Архітектурний експерт видання Олена Подшивалова приводить огляд п'яти столичних будівель з такими знаками.

Масонство завжди було тісно пов'язане з архітектурою (maçonnerie - дослівно з французької - "кам'яно-будівельні роботи". - Прим.ред.). Невипадково члени ложі називали Бога Великим зодчим або Архітектором всесвіту, а серед основних символів були циркуль, кельма і висок. Сам по собі процес будівництва будівлі міг відсилати до створення нового, більш досконалого суспільства. Багато в чому тому таємне товариство відкривало світові свою філософію в основному через архітектуру.

Храм ікони Божої Матері "Всіх скорботних Радість"

Вулиця Велика Ординка, буд.20

Справжніх масонських церков на відміну від Америки в Росії ніколи не було. У той же час при будівництві православних церков архітектори-масони часто залишали послання "для своїх". Скорбященська церква була побудована відразу двома архітекторами, членами ложі, - Баженовим і Бове. Серед елементів декору, які можна трактувати як масонські, - портик з двома колонами, який відсилає до колон Єрусалимського храму - Якін і Боаз. Крім цього, в храмі дуже незвичайний іконостас - всього один ряд ікон, над яким нависає балдахін, що позначає у масонів місце для крісла президента ложі.

Інститут Скліфосовського

Велика Сухаревська площа, д.3

"Прочан будинок" графа Шереметьєва був зведений за проектом Джакомо Кваренгі і відкритий в 1810 році. Він був побудований не тільки як благодійна установа, але і як пам'ятник померлій дружині графа - колишній кріпачці Парасковії Жемчуговій. На фронтоні будівлі один з найважливіших масонських символів - промениста дельта, трикутник, усередині якого поміщений знак всевидющого ока. Око символізує постійну увагу Творця; промені, які виходять від дельти, - знак вічного сяйва мудрості.

Будинок Юшкова

Вулиця М'ясницька, д.21

Остання будівля, зведена Баженовим, має незвичайне планування, що нагадує ріг достатку, важливий масонський символ. У цьому місці проходили збори і здійснювалися обряди ложі. Будинок також відомий тим, що в ньому інший масон - видавець Новіков - облаштував публічну читальню, відкриту для всіх людей незалежно від походження. Зараз тут знаходиться Російська академія живопису, скульптури і зодчества.

Меншикова вежа (церква Архангела Гавриїла)

Архангельський провулок, д.15-а.

Зведена в XVII столітті церква була перебудована масоном Гавриїлом Ізмайловим в 1773 році і використовувалася для зібрань масонської Педагогічної семінарїі, яка знаходилася неподалік . Однак у 1852 році за наказом митрополита Філарета численні символи ложі на церкви були збиті. На згадку залишилися фігури, що тримають порожні сувої, над південним входом - мабуть, з них стерли неугодні написи замість того, щоб знищувати цілком.

Некрополь Донського монастиря

Донська площа, буд.1

На відміну від житлових районів Москви поширення масонської символіки на кладовищі, природно, ніхто не контролював. Поки місто мінялося і перебудовувалося, старе Донське кладовище зберегло свій старовинний вигляд, невід'ємною частиною якого є масонські могили. Про членів ложі можна дізнатися завдяки надгробкам у вигляді підрубленого дерева або зображень променистої дельти на могилах.

Масон Пушкін: з історії питання

Масонство або франкмасонство виникло в XVIII столітті в Англії як громадський рух, що ставив своєю метою благодійність і моральне вдосконалення. Однак діяльність масонів обросла масою чуток через її таємний характер, а також велику кількість обрядів і особливої ​​символіки.

У масонські ложі входили багато знаменитих діячів російської науки й мистецтва: наприклад, історики Микола Карамзін і Петро Татищев, просвітитель Микола Новиков, поет Олександр Пушкін, державний діяч і реформатор Михайло Сперанський, філософ і публіцист Петро Чаадаєв

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1931 | Додав: adminA | Теги: будівлі з масонськими символами, Москві | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]