22:40
Архітектурний дипскандал: глава МЗС Великобританії судиться з владою Петербурга через незаконне перепланування
Незаконне перепланування кількох квартир в центрі Петербурга стало причиною невеликого міжнародного скандалу. Напередодні арбітраж почав розгляд позову голови МЗС Великобританії Вільяма Хейга з вимогою зобов'язати владу міста узгодити перебудову апартаментів, що належать британському зовнішньополітичному відомству. На думку експертів, англійців можуть змусити повернути приміщенням первинний вигляд і оштрафувати.
Як пише російська преса, британське дипломатичне відомство придбало чотири квартири в Центральному районі Петербурга і перебудувало їх, не погодивши проект з районною міжвідомчою Комісією з питань перепланування приміщень. Як повідомила прес-секретар районної адміністрації Олена Титова, навесні британці звернулися з проханням узаконити перебудову постфактум. Однак чиновники відмовили, пояснивши, що за російським законодавством проект перепланування потрібно узгоджувати до, а не після проведення робіт. Наприкінці травня співробітники адміністрації двічі намагалися потрапити в квартири, щоб оцінити масштаби змін, але дипломати їх не пустили.

Після цього британці вирішили перейти в контрнаступ, і в липні 2013 року Арбітражний суд Петербурга і Ленобласті зареєстрував позов глави МЗС Великобританії Вільяма Хейга. Він просив зобов'язати районну адміністрацію визнати перепланування законним.

Як розповіла Титова, суд постановив залучити до участі в процесі керуючу компанію дому та Комітет Смольного з державного контролю, охорони і використання пам'яток.

Тим часом, за даними "Ехо Москви в Санкт-Петербурзі", всі плани британців з перепланування були узгоджені в Комітеті з охорони пам'яток. Однак після того, як роботи завершилися, дипломати з'ясували, що їм необхідно отримати дозволи на перепланування і від безлічі інших інстанцій. Адвокат Хейга Володимир Малашин називає позов формальністю.

"Тут немає ніяких протидій адміністрації, тут просто недосконалість законодавства Санкт-Петербурга", - зазначив Малашин.

Точна адреса апартаментів невідома, але, за даними російської преси, квартири розташовані в одному з будинків на Ковенському провулку. Судячи з того, що до справи вирішено залучити Комітет з охорони пам'яток, будівля є об'єктом культурної спадщини.

Преса нагадує, що в травні цього року адміністративне покарання за пошкодження і знищення пам'ятників було серйозно посилене. Штраф для юридичних осіб тепер становить від 500 тисяч до 20 мільйонів рублів, а якщо об'єкт був особливо цінним - від 1 мільйона до 60 мільйонів рублів. Однак перепланування британці провели до набрання чинності поправками. Тому, навіть якщо під час перебудови були пошкоджені якісь об'єкти охорони (наприклад, старовинна ліпнина або камін), оштрафувати дипломатів можна буде тільки за старими нормами - не більше ніж на 30 тисяч рублів. За даними "Ехо Москви", якщо суд не стане на бік іноземних підданих, то голові британського МЗС загрожує штраф до 2500 рублів.

Як вважає заступник голови Комісії Законодавчих зборів Петербурга по міському господарству Олексій Ковальов, якщо британці програють процес, адміністрація Центрального району зможе ініціювати новий судовий розгляд і зобов'язати дипломатів відновити інтер'єр квартир в колишньому вигляді.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1483 | Додав: admin | Теги: влада петербурга, Суд, глава мзс великобританії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]