11:10
Бетон, який самовідновлюється, створили вчені

бетон Учені з американського штату Колорадо за допомогою бактерій створили "живий" бетон, здатний самостійно відновлюватися.

Бетон – це основа містобудування у всьому світі. На жаль, існуючі сьогодні різновиди бетону рано чи пізно руйнуються, передає Lenta.ua.

За словами американських вчених, новий матеріал являє собою суміш піску, регулярно живить склад рідиною гідрогелю та бактерій роду Synechococcus.

Гелеподібна маса забезпечує мікробів необхідними для зростання речовинами, а ті в міру розвитку виробляють карбонат кальцію. Саме ця речовина і додає матеріалу міцність.

Створений американцями склад з бактеріями за певних умов здатний повністю відновлюватися. Наприклад, якщо розламати створену за новою технологією цеглу, її можна заново виростити, обливши сумішшю гідрогелю та піску.

Під впливом сонця і поживних речовин з гідрогелю бактерії буквально оживають і допомагають цеглі знайти первісну форму. Отриманий матеріал так само міцний, як бетон. Однак в дуже сухих умовах бактерії можуть загинути, і цегла може втратити самовідтворювані властивості.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 501 | Додав: admin | Теги: бетон, самовідновлення, створення, вчений | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]