19:11
Будівництво басейну на дачі: поради

  У наш час басейн біля заміського будинку вже перестав бути якоюсь неймовірною розкішшю і став задоволенням цілком доступним навіть людині середнього достатку. На такі споруди з'явився попит - а де попит, там і пропозиція: в мережі можна знайти чимало захоплюючих оголошень щодо "будівництва басейну під ключ". Однак наскільки можна довіряти таким оголошенням і чи не простіше буде при бажанні У наш час басейн біля заміського будинку вже перестав бути якоюсь неймовірною розкішшю і став задоволенням цілком доступним навіть людині середнього достатку. На такі споруди з'явився попит - а де попит, там і пропозиція: в мережі можна знайти чимало захоплюючих оголошень щодо "будівництва басейну під ключ". Проте спробуємо дізнатися чи можна поставити басейн самому? Що буде вигідніше? Що ж, розглянемо варіанти ... Отже ...

Варіант перший - малобюджетний

Скажімо прямо - більшість наших співгромадян все-таки не можуть дозволити собі будівництво на своїй дачній ділянці якихось капітальних споруд (часто просто в силу невеликих розмірів самих ділянок).

Але якщо мати басейн на рідних 6 сотках все-таки хочеться, то у дачника є кілька бюджетних варіантів, а саме:

- надувний басейн

При всій удаваній несерйозності такої споруди, він може мати досить істотні розміри (до 3-х метрів в діаметрі) і цілком пристойну ємність (до 10 кубометрів води). При цьому надувний басейн буде дешевий, швидко зводимо, легко прибираємо і зручний в зберіганні ... Але!

Головним його недоліком завжди буде ненадійність - варто комусь ненароком проткнути надувний круг - і ... Тому навіть при установці такого басейну його власнику доведеться подумати:

по-перше, про рівний майданчик без кам'янистих виступів і корінців, які стирчать із землі;

по-друге, про огородження надувних стінок басейну чимось більш надійним - хоча б фанерою.

Але вже якщо така думка у власника заміського будинку виникне, то слідом за нею прийде і інша - щодо того, щоб поставити всередину огорожі вже не надувний, а

- каркасний басейн

Цей варіант, втім, теж буде не дуже надійний (хоча заклеїти дірку в такій чаші буде все ж простіше, ніж в надувному басейні) - і напевно породить ідею про те, що непогано було б поглибити все це спорудження в ґрунт. Тоді їм і користуватися буде простіше (не треба через бортик перелазити), і дно басейну буде тримати вагу води не саме по собі, а з опорою на ґрунт. Міркування цілком розумне, але якщо вже його реалізувати, то чи не краще буде вкопати в землю

- готовий пластиковий басейн

Така споруда як і попередні не вимагає від людини ніяких особливих умінь (крім навички поводження з лопатою і рівнем), але виглядати буде набагато солідніше і коштувати набагато дорожче ... Однак воно ж буде означати перехід басейна до "капітального" рівню і поставить перед вами непрості питання про те, що робити з басейном взимку і т.д.

А щоб на ці питання відповісти доведеться перейти вже до наступного варіанта ...

Варіант другий - середній рівень

  У наш час басейн біля заміського будинку вже перестав бути якоюсь неймовірною розкішшю і став задоволенням цілком доступним навіть людині середнього достатку. Цей варіант буде вже пов'язаний зі спорудженням "справжньої" чаші для басейну з стійких матеріалів, якими можуть бути цегла або пеногазобетон блоки. Але, на жаль, затриматися на цьому рівні надовго навряд чи вийде, оскільки будівництво басейну неминуче зіткнеться з проблемою гідроізоляції. Яку, до речі, в принципі цілком навіть можна здійснити, якщо скористатися досягненнями сучасних будівельних технологій у вигляді штукатурки і цементу з додаванням рідкого скла, і рідкої гуми.

Нові матеріали гарні й корисні, але ... дно басейну все одно доведеться заливати бетоном і зміцнювати його арматурою.

А якщо бетонуванням все одно доведеться займатися, то виникає резонне питання - а чому тільки дно? І той, хто цим питанням опікуватиметься рано чи пізно вибере ...

Третій варіант - бетонний басейн

... Який в свою чергу вимагає не тільки великих витрат, але і істотних спеціальних знань про те, який сорт бетону вибрати для чаші басейну, як поставити опалубку, як зв'язати арматуру і правильно залити все бетоном. Ну, і потім ще вибрати варіант фінішної обробки, здатної поєднати гідроізоляцію, зручність в користуванні і естетичний зовнішній вигляд (благо, що варіантів тут багато - від плівки ПВХ і терасної дошки до натурального і штучного каменю). Плюс ще доведеться подумати про циркуляцію води в басейні, збереженні в ньому тепла, захисту від опалого листя і різного сміття.

Загалом, справжній бетонний басейн, до вибору якого рано чи пізно прийде той, хто задумав будівництво такої споруди, буде досить складною конструкцією, яка вимагає від будівельників чималої кваліфікації.

Залишається тільки одне питання - чи варто витрачати час і гроші на спорудження басейнів в проміжних варіантах або варто все-таки відразу скористатися послугами фахівців, які можуть забезпечити його будівництво з високою якістю і в стислі терміни?

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1099 | Додав: admin | Теги: басейн, дача | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]