00:40
Будівництво будинка: робимо дах

дах будинок Як тільки збудували стіни, відразу треба зводити покрівлю, інакше дощ буде затікати на кладку та руйнувати її. Для того щоб зробити покрівлю, вам знадобляться бруси перетином 10 на 15 см. Бруси для перекриттів. Кроквяні бруси мають перетин 7х15 см. Дошка потрібна хороша і рівна, називається дошка обрізна. Металеві кутові з'єднувачі та саморізи будуть потрібні. Також можна використовувати скоби для забивання.

Зручно робити покрівлю, коли готове перекриття, але якщо його немає, то на балки перекриття можна настелити дошки. Але краще нехай буде готове перекриття, бо небезпечно по дошках ходити.

Починаємо робити розрахунки. Малюємо все на папері, обчислюємо довжину кожної деталі, потім це переносимо в реальність — заміряємо і вирізаємо деталі основи покрівлі. З'єднуються вони між собою на перекритті у горизонтальному положенні. Вся покрівля стоїть на окремих Л-подібних деталях, для міцності до них кріпляться перемички та виходять А-подібні. Така деталь надійніша, вона вже не розійдеться. За допомогою мотузок А-зразку надається вертикальне положення. Необхідно створити надійні упори. У районі ковзана ми підніматимемо спочатку руками. Для цієї роботи потрібно 3 особи. Двоє підштовхують, і один тягне мотузку. Коли А-зразок вже стоїть вертикально з іншого боку, теж слід прив'язати мотузку і за принципом розтяжки зафіксувати цю першу конструкцію каркаса. Коли ми піднімемо другу таку ж конструкцію, то вже зіб'ємо їх дошками, і вони будуть спокійно і стійко тримати вертикальне положення. З усіма іншими – зрозуміло. А-зразки виготовляти краще за шаблоном, шаблон піднімається останнім. До армопоясу кріпимо крокви кутовими з'єднувачами за допомогою анкерів та саморізів.

Як приклад, приведено двосхила покрівля, але вона може бути і 4-х скатною. Тоді форма кожної конструкції буде іншою.

Виходить, що конструкція складатиметься не з двох довгих крокв, а з 4-х. Однієї поперечної перемички та ще двох вертикальних підпірних брусків. Так виготовляється 4-х скатна покрівля. Кожен вид покрівлі має свою конструкцію крокву, про що ви можете докладніше почитати в інтернеті.

Незважаючи на те, що форма деталей буде різною, але принцип їх складання в одне ціле – однаковий. Збираємо деталі горизонтально, піднімаємо мотузками та з'єднуємо між собою. У нас виходить каркас покрівлі.

дах будинок

Далі – залежно від покрівельного покриття. Якщо плануєте металочерепицю, то потрібна пароізоляційна плівка, яка кріпиться поверх обшивки з дощок. Обшивка виконується впритул або встик - дошка щільно до дошки. Хоча це і не обов'язково, можна залишати відстані між дошками. Якщо хочемо робити покрівлю з бітумної черепиці, то поверх дошки набивається плита ОСБ. У принципі такий прийом необхідний і для будь-якої черепиці. Щоб не вгадувати потім, де виходитиме кріплення черепиць до дошок. ОСБ створює ідеально рівну поверхню і на ній можна працювати з лицьовим покриттям.

Ви також можете зробити покриття із шиферу, це дуже практично. Також для шиферу пароізоляція не обов'язкова. А для бітумної черепиці потрібна. В принципі все, тільки для того, щоб справді зробити дах самому з помічниками, цієї інформації явно мало, тому все інше можна знайти в Інтернеті.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 330 | Додав: admin | Теги: дах, будинок, покрівля, будівництво | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]